Daarnaast is het belangrijk om uw bamboe meubelen goed te beschermen tegen de elementen. Hoewel bamboe van nature bestand is tegen vocht en schimmel, kan het nog steeds beschadigd raken als het langdurig wordt blootgesteld aan vochtige omstandigheden.
Maak de bamboetafels nat en schrob de tafeltjes met een harde borstel goed schoon. Hiermee reinig je de bamboetafels diep en verwijder je schimmels en ander vuil. Bij hardnekkig vuil kun je een klein beetje bleek of groene zeep gebruiken. Spoel de tafels goed af met schoon water en laat daarna drogen.
Bamboe meubel buiten
Mits u uw aankoop goed heeft behandeld, kunt u deze gedurende de zomer met een gerust hart buiten laten staan. Ons advies is wel om (indien u de mogelijkheid heeft) uw meubel in de winter binnen te plaatsen.
Je snoeit bamboe om de plant te verjongen of hem mooi in vorm te houden. Een bamboe maakt nieuwe scheuten aan vanuit de wortels. Dit betekent dus dat op bestaande scheuten geen nieuwe uitlopers komen. Door regelmatig te snoeien ontstaan meer nieuwe scheuten van onderaf en wordt de bamboe voller.
Bamboe tuinmeubelen schoonmaken
Maak je bamboe tuinmeubelen eerst goed schoon met een onderhoudsproduct speciaal voor bamboe. Gebruik hiervoor een zachte doek of spons. Wanneer je het tuinmeubel goed hebt gereinigd kan je het behandelen met olie, lak of beits speciaal voor bamboe.
Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup.
Bamboe kan u niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet u dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei/behandel de bamboe bij droog weer.
Bij het delen hoeft men niet al te veel zorgen te hebben dat bamboe kapot kan gaan. Zodra enkele wortelstokknoppen met voldoende wortelmateriaal aan de deelstukken zitten, ontstaan er betrouwbaar nieuwe halmen. In geval van nood worden alle bovengrondse scheuten terug geknipt en gewacht tot de wortels weer uitlopen.
Wind en zon kunnen de bamboe behoorlijk uitdrogen. Dit geldt vooral voor pas geplante bamboes en bamboes in pot en bak. Een bamboe is zijn eigen paraplu. Direct onder een bamboe zul je dan ook drogere grond aantreffen dan ernaast.
Onder invloed van vocht en schimmels kan het materiaal gaan rotten. De reden dat dit bij bamboe niet snel gebeurt, is dat het materiaal gefabriceerd is volgens strikte kwaliteitseisen. De bamboe is verwerkt van stam tot strip en vervolgens gecomprimeerd tot plank.
Nadelen van een bamboevloer
Geen hoge vochtbestendigheid: bamboe is minder goed bestand tegen vocht. Het is dus niet ideaal om ze in natte ruimtes te plaatsen. Niet kleurvast: bamboe is vrij gevoelig aan direct zonlicht waardoor het kan verkleuren.
Levensduur. Wanneer een scherm of mat zwevend wordt bevestigd is de levensduur ongeveer 10 tot 15 jaar.
Bamboe wordt gebruikt voor veel toepassingen, ook voor schuttingschermen. Bamboe moet geïmpregneerd zijn voor een langere levensduur. Die levensduur kun je verlengen door de bamboe te behandelen met een speciale beits. De bamboe schuttingdelen kunnen dan 15 tot 20 jaar meegaan.
Gebruik HG schimmelreiniger schuimspray.Met een mengsel van soda en water kunt u de zwarte plekken wegboenen. Maak een oplossing van 1 liter water en een schepje soda. Hiermee kunt u de zwarte schimmel op de muur verwijderen.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Bamboe houdt ontzettend van water, maar te veel gieten kan ervoor zorgen dat de haarwortels lang onder water staan waardoor deze geen zuurstof meer kunnen krijgen. Hierdoor kunnen de gevoelige wortels afsterven. Daarom is het belangrijk dat de bamboe met kluit en al uitgegraven wordt zodat de wortels kunnen drogen.
Bamboe krult zijn blad op en wordt bruin door strenge vorst
In de afgelopen periode hebben we strenge vorst gehad en sneeuw waardoor veel groenblijvende planten hun blad opkrulde of lieten hangen. Dit is een natuurlijk mechanisme om uitdroging te voorkomen, sommige planten maken zelfs soort antivries in de stengels.
Halmen die lelijk zijn geworden, scheef staan of gewoon te oud worden kunnen dan weg gesnoeid worden. In februari kan je de bamboe in de tuin gaan bemesten met compost, paardenmest of Culterra mest. Bamboe in pot kan bemest worden met een organische mestkorrel als Culterra of een vloeibare mest voor groene planten.
Geel blad of verkleurde stengels geven vaak aan dat of de grond te alkalisch is of de plant te weinig water krijgt. Is dit niet het geval dan wordt het tijd uw bamboe te trakteren op wat bemesting.
Bamboe beschermen
Net als bij elke houtsoort gaat ook bamboe namelijk na verloop van tijd vergrijzen. Dit is erg zonde natuurlijk en over het algemeen vinden mensen dit niet mooi. Wij adviseren om altijd een olie of beits te gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor bamboe.
Chemische middelen voor bamboe weghalen
Naast handmatige verwijdering van bamboe is het ook mogelijk om de plant chemisch te bestrijden. Er zijn diverse middelen die je daarvoor kunt gebruiken, waaronder:azijn. chloor.
Bamboe staat graag in de zon, halfschaduw of schaduw met zijn voetjes in een goed doorlatende grond en het liefst op een plekje uit de wind.
Kan bamboe door beton groeien? Antwoord: Als de laag beton eventueel een paar cm dik is en van goede kwaliteit dan kan de bamboe daar niet door heen groeien.
Je kunt je voorstellen dat dit een erg vervuilend proces is. Voor zowel de omgeving als voor mensen en dieren. Bamboe kan ook via een mechanisch proces verkt worden tot textiel. Hierbij wordt het hout van de plant vermalen en worden er natuurlijke enzymen toegevoegd om er een papje van te maken.