Krabben, kreeften en octopussen kunnen lijden en pijn ervaren, blijkt uit onderzoek dat de Britse overheid heeft laten uitvoeren. Uit een studie door onderzoekers van de London School of Economics (LSE) blijkt dat er "sterk wetenschappelijk bewijs" is dat tienpotige schaaldieren en koppotige weekdieren gevoel hebben.
Het enige wat je tegenzit is het idee van een gillende kreeft als je hem in het water stopt. Want het is nu eenmaal zo dat je zo'n beestje levend kookt. Maar eigenlijk het is niet de kreeft die je hoort gillen, het geluid wat je hoort is de stoom van het kokende water wat ontsnapt uit de schaal van de kreeft.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Een eerste belangrijk argument waarom kreeft levend verkocht en bereid wordt, is voedselveiligheid. Kreeften (en andere schaaldieren) worden vaak als ideale huisvesting gezien door schadelijke bacteriën. Wanneer hun gastheer dood is, verspreiden die zich nog sneller.
Het zenuwstelsel van de kreeft is volledig anders dan die van de mens, zegt Fransen. "Ze hebben een touwladderzenuwstelsel, meer vergelijkbaar met dat van bijvoorbeeld insecten. Een bundeling van functies in de hersenen zoals bij de mens is niet aanwezig."
Chefkok Harry Sprengers is duidelijk: "Kreeften beleven geen pijn. Ze in kokend water gooien is een relatief 'humane' oplossing. Ze gaan snel dood." Volgens Sprengers heeft deze manier van koken een belangrijk voordeel: "Het is goed voor de smaak om kreeften zo vers mogelijk te bereiden."
Krabben, kreeften en octopussen kunnen lijden en pijn ervaren, blijkt uit onderzoek dat de Britse overheid heeft laten uitvoeren. Uit een studie door onderzoekers van de London School of Economics (LSE) blijkt dat er "sterk wetenschappelijk bewijs" is dat tienpotige schaaldieren en koppotige weekdieren gevoel hebben.
De meeste delen van de krab kunnen gegeten worden maar vaak worden alleen de scharen verkocht, die in sommige landen als een echte lekkernij beschouwd. Het vlees is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak. Vrouwtjes zijn beter gevuld dan de mannetjes en smaken ook beter.
Grofweg moeten dieren zo snel mogelijk dood en binnen een paar seconden buiten bewustzijn zijn en sterven. "Maar een kreeft kan een minuut of misschien wel langer in het kokend water leven en ervaart dan dus die kwalijke prikkels.
Blootgesteld aan lucht, verzwakt hun conditie zienderogen en uit het water sterven ze in elk geval na enkele dagen. De kers op de taart van deze inhumane lijdensweg: de dieren worden onbedwelmd gekookt of levend doormidden gesneden.
Een krab met een smal, spits, driehoekig achterlijf, in de vorm van een vuurtoren, is een mannetje. Die heeft daar twee piemels onder zitten, eentje links en eentje rechts. Eigenlijk zijn het omgebouwde pootjes.
Vooralsnog worden schaaldieren, in tegenstelling tot vissen, in de EU niet ingedeeld bij dieren die gevoel hebben.
Bij veel soorten zijn deze krachtig genoeg om een kneep te geven die men nog lang zal heugen. Krabben zijn bij een confrontatie echter nooit gevaarlijk, ze kunnen geen zware verwondingen toebrengen en geen giftige stoffen toedienen zoals een aantal andere geleedpotigen.
Op de kreeften, krabben en inktvisachtigen na, hebben de ongewervelde dieren geen hersenen. Toch lijken ze zonder hersenen prima te overleven. Met groepjes losse zenuwcellen kan een zeester bijvoorbeeld leren welke substraten, zoals rotsen of zand, hij in verband kan brengen met de aanwezigheid van voedsel.
Ze worden levend in kokend water gegooid of worden dood gestoken in bakken. PETA zegt op hun website: Kreeften en krabben beschikken niet over een centraal zenuwstelsel maar in plaats daarvan hebben ze ganglia.
Met de smaak van kreeft krijg je een soort van twee smaken ineen. Je ervaart de zoetheid van mager vlees maar tegelijkertijd ook het knapperige van de vezels van de pezen. De smaak van kreeft kan worden vergeleken met die van een krab. Het is echter nog steeds niet vergelijkbaar.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt.
Voordat de kreeft op het menu van dure restaurants terechtkwam, was hij goedkoop blikvoer voor het volk. Maar door overbevissing werden de schaaldieren schaars en steeg de prijs. Ook sushi, foie gras en oesters begonnen hun leven als volksvoer.
Rood wordt een kreeft pas als hij wordt gekookt. Dit is een van de grootste kleurveranderingen die de natuur kent. Het is bekend dat in kreeften een eiwit zit (crustacyanine), met daarin steeds twee moleculen van een caroteen-achtige rode kleurstof: astaxanthine.
Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis, en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen zoals de huid, ingewanden en de kop, en schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen.
De Kingcrabvisser is zo'n beetje het gevaarlijkste beroep ter wereld en wordt uitgeoefend op de zeeen in het hoge noorden. Het vissen naar deze diepzeekrabben heeft al wat vissers het leven gekost. De prijs voor het uitoefenen van dit beroep is dus hoog.
Voor schelpdieren geldt hetzelfde als voor garnalen, kreeft en krab. Ze worden door sommigen beschouwd als voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte, maar ze zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en goed cholesterol.
Wanneer je de kreeft levend kookt doe hem dan met zijn hoofd als! in de pan. De schaal van de kreeft zul je horen piepen dit is lucht wat vrij komt. Voor een kreeft van een halve kilo heb je ongeveer 3-7 minuten kooktijd nodig.
Rivierkreeften kunnen zenuw- en hersencellen maken van hun eigen bloed. Dat in tegenstelling tot mensen, die daarvoor stamcellen nodig hebben. De ontdekking kan ons wellicht helpen om in de toekomst onze eigen kapotte hersencellen te herstellen.
De 'meest vriendelijke manier' om je kreeft aan z'n einde te brengen is door hem eerst 10-20 minuten in de vriezer te leggen. Hierdoor wordt de kreeft als het ware verdoofd.