Een nóg makkelijkere en veiligere manier van gember schillen, is een lepel gebruiken. De rand van een lepel is namelijk scherp genoeg om de schil van de gember af te krijgen, maar niet zo scherp dat je in je vingers kunt snijden als je uitschiet.
Doe de gemberwortel hiervoor gewoon in een afgesloten zakje en je hebt er nog weken plezier van! Let op: het is belangrijk dat je de gember niet eerst schilt of raspt. Daardoor blijft het minder lang goed. Bovendien gaat zo de smaak veel sneller verloren!
Waarom een lepel gebruiken? Minder afval: Als je een mes gebruikt om gember te schillen, verwijder je gemakkelijk te veel van het vruchtvlees samen met de schil, vooral rond de hoeken en gaten. Met een lepel kun je daarentegen alleen de dunne schil verwijderen, waardoor je meer van de gemberwortel behoudt .
Zo schil je gember
Er zijn veel hoekjes en kantjes aan de knol, waardoor je snel teveel afsnijdt. Tip: De meeste mensen schillen een gember met een mesje, maar met een koffielepel gaat dit veel makkelijker. Schraap de schil eraf met de ronde kant van een lepeltje. Je zult zien dat het sneller gaat dan met een mesje.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
Dankzij gember gaat de maaginhoud sneller naar de darm, omdat het de maagcontracties verhoogt. Daardoor versnelt de specerij je hele metabolisme. Ook beschermt gember het maag- en darmslijmvlies. Daarnaast zorgt het voor een hogere productie van het spijsverteringenzym.
De gember thee smaakte heerlijk en met de schil eraan ging heel erg goed. Ik ben de thee vanaf dat moment altijd met de schil gaan maken. Vandaag deel ik je het recept hoe wij bijna dagelijks heerlijke maar oh zo simpele gember thee bereiden. Enjoy!
Maar op welke moment van de dag drink je ze het best? In feite kan je een gember shot eender welk moment drinken, maar als je er maximaal de gezondheidsvoordelen wil uithalen, dan is het aangeraden om het op een nuchtere maag te drinken.
Meerdere studies wijzen uit dat gember een goede ontstekingsremmer is en een antibacteriële eigenschap heeft. Daarom biedt gember uitkomst als je last hebt van keelpijn, blaasontsteking of andere kwaaltjes. Reden te meer om altijd een beetje verse gember of standaard een potje gemberpoeder in huis te hebben.
" Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana. "Ik snijd vaak stukjes ongeschilde gember af en laat ze in heet water trekken voor de lekkerste gemberthee. De schil kan meer vezels bevatten [dan de rest van de gemberwortel]."
Je kunt zo veel kanten op met een stukje verse gember, dat het zonde is om een restje weg te gooien. Gelukkig gaat gember wel even mee: in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast blijft het tot wel 3 weken goed. Als gember gaat rimpelen, schimmelen of bruin wordt, is het tijd om het weg te gooien.
Dat is waar een lepel van pas komt - en het kan niet makkelijker. Het enige wat u hoeft te doen is de punt van de lepel op de gember te drukken, met de kom naar beneden in plaats van omhoog, en deze door de buitenkant van de gember te trekken . U zult versteld staan hoe soepel en naadloos het hele proces verloopt.
Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Gember kruidenthee kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verlagen van de bloeddruk.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
Voor 1 kopje (een grote mok) gemberthee heb je nodig: 300 ml gekookt heet water. 3-5 schijfjes verse gember. Optioneel: schijfje citroen of sinaasappel.
De maag- en darmklachten klinkt misschien dubbel, omdat het juist ook helpt bij bepaalde maag- en darmklachten. De spijsvertering verbetert van gember, maar te veel zorgt hier juist voor problemen. Ook kunt u een opgeblazen gevoel ervaren. Daarnaast kunt u last krijgen van brandend maagzuur, diarree en winderigheid.
Stap 3: Bereid de gember voor.
Zodra je dit stuk hebt, is het eerste wat je wilt doen het pellen. Dit is niet echt nodig , maar als je de schil erop laat, kunnen er kleine papierachtige stukjes rondzweven terwijl je je thee probeert te drinken.
Goed voor je hersenen
Deze studie naar zestig vouwen bevestigt dat gember goed is voor je hersenfuncties. Een dagelijks extract van gember vergroot volgens het onderzoek je reactiesnelheid en je concentratie- en denkvermogen. Een andere studie naar ratten bevestigt dat gember je geheugen verbetert.
Bloedingsstoornissen: Gember kan het risico op bloedingen vergroten .
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.