Je lichaam maakt pigment aan in de pigmentcellen (melanocyten). Bij de huidziekte vitiligo breekt je lichaam de pigmentcellen in je huid en haar af. Vitiligo is een auto-immuunziekte: Een auto-immuunziekte is een aandoening waarbij je afweersysteem antistoffen aanmaakt tegen lichaamseigen cellen.
Bij mensen die aanleg hebben voor vitiligo, kunnen bepaalde factoren de ziekte uitlokken. Ernstige ziekten, operaties, zwangerschap, bevalling, zonnebrand, huidschade en emotionele stress zou vitiligo kunnen triggeren of verergeren.
Tot op heden is er geen behandeling die vitiligo volledig kan genezen. Wel kunnen sommige behandelingen er voor zorgen dat het pigment wat terugkomt, waardoor de plekken er beter uit gaan zien. Ook wordt verder verlies van pigment dan tegengegaan.
Vitiligo komt best vaak voor. Ongeveer 0.5 tot 2% van de wereldbevolking heeft de aandoening. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de helft van de mensen debuteert de aandoening al voor het 20e levensjaar. Vitiligo is niet ernstig maar kan wel een hele vervelende aandoening zijn.
Ook bij vitiligo die op latere leeftijd ontstaat, treedt minder vaak spontane verbetering op. Indien vitiligo niet tijdig wordt behandeld zal de ziekte in de meeste gevallen blijven bestaan en zich op den duur langzaam uitbreiden.
De meest voorkomende plaatsen waar de witte vlekken komen, zijn: gezicht (rondom mond, neus, ogen) handen en voeten. oksels.
Kan je met vitiligo in de zon? Ja, je kunt met vitiligo gewoon de zon in. Maar het is wel belangrijk om je huid goed te beschermen. Vitiligovlekken verbranden namelijk snel in de zon door het ontbreken van pigment.
Gewoonlijk breidt de vitiligo zich met de jaren uit of blijft het hetzelfde. In sommige gevallen kan spontane verbetering optreden. Wat kunt u zelf nog doen? Met huidkleurige make-up ziet u de vitiligo minder goed.
Met aanleg voor vitiligo word je geboren. Toch wordt aangenomen dat sommige factoren vitiligo kunnen uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan ernstige emotionele spanningen, zonnebrand, ernstige ziekten, operaties, zwangerschap en beschadigingen aan de huid (wondjes).
De huid heeft kleur door pigmentcellen (melanocyten). Bij vitiligo werken deze pigmentcellen niet goed meer. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk het eigen afweersysteem. Dit afweersysteem (immuunsysteem) verdedigt het lichaam onder andere tegen bacteriën, maar valt bij vitiligo juist de pigmentcellen aan.
Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal voor de leeftijd van 30 jaar. Het komt vaker voor in dezelfde familie en in families waarbij andere auto-immuunziekten voorkomen (schildklierziekten en suikerziekte).
Vitiligo is een huidziekte waarbij je huid en haren pigment verliezen en er witte vlekken op je lichaam ontstaan. De vlekken kunnen in principe overal op je lichaam voorkomen. Het haar in vitiligovlekken wordt vaak wit, maar kan ook gewoon zijn kleur behouden. Vitiligoplekken kunnen zich spontaan herstellen.
Vitiligo is een benigne, verworven huidaandoening die geleidelijk progressief is. Deze aandoening kenmerkt zich door circumscripte hypomelanotische plekken. 3 De melanocyten in de dermis verdwijnen, waardoor huid en haar hun pigment verliezen.
Pigmentvlekken kunnen terugkomen onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht. Het is daarom erg belangrijk om de huid met regelmaat goed in te smeren met zonverzorging. Smeren, smeren, smeren dus!
Diagnose vitiligo
Soms zie je echter dat huisartsen in eerste instantie denken aan een schimmel en je een anti-schimmel creme mee krijgt. Als dat niet helpt wordt vaak door de huisarts of dermatoloog de diagnose vitiligo gesteld. Vitiligo kenmerkt zich door witte vlekken. De vlekken variëren qua vorm en grootte.
Ben je op zoek naar een vitiligo creme? Door artsen worden vaak hormooncremes voorgeschreven, maar die hebben als nadeel dat de huid dunner wordt en je die niet zo lang mag gebruiken. Wij kiezen daarom liever voor een creme zonder hormonen, zoals Novitil. Deze gel kan je heel goed samen met UVB lichttherapie gebruiken.
Hij ontdekte dat het mogelijk is om vitiligo te laten verdwijnen. We gebruiken hiervoor een speciale camouflage crème. Wat de crème bijzonder maakt is dat die past bij je huidskleur, enorm goed dekt met slechts een dun laagje en de hele dag blijft zitten. Als je hem goed aanbrengt is het waterproof en veegvast.
Zonnepoeder met SPF kan een uitkomst zijn voor vitiligo patiënten. Dit omdat het zonnepoeder de huid beschermt tegen de UV stralen, zowel de UVA als de UVB stralen. Dit heet een breed spectrum zonbescherming.
Alopecia areata gaat in tegenstelling tot vitiligo in de meeste gevallen vanzelf weer over. Bij Patricia lijkt de alopecia areata op haar achterhoofd een vitiligoplek te hebben uitgelokt, waardoor zij een plek met witte hoofdharen kreeg.
Duur van de behandeling
Gedurende ongeveer 10 weken komt u 3 keer per week naar de lichttherapie voor een behandeling. Wordt u behandeld voor vitiligo, dan komt u gedurende maximaal 1 jaar 2 keer per week (op dinsdag en vrijdag) voor een behandeling.
Niet-segmentale vitiligo (NSV) is de meest voorkomende vorm van vitiligo en hierbij ontstaan er depigmentaties op frictie plekken en rondom lichaamsopeningen in een symmetrische bilaterale distributie. Bij segmentale vitiligo (SV) presenteert de depigmentatie zich volgens een unilaterale segmentale distributie.
Je dokter kan topische crèmes, ultraviolet lichttherapie of orale medicatie aanbevelen om de huidskleur te helpen herstellen en de verspreiding van witte vlekken te stoppen. Huidtransplantaten zijn een ingrijpende, maar potentieel zeer effectieve manier voor het verwijderen van kleine stukjes witte huid.
De chronische huidaandoening vitiligo komt in Nederland voor bij ongeveer 240.000 mensen. Het is niet besmettelijk. Bij patiënten met deze aandoening verliest de huid pigment.
Er bestaan verschillende behandelingen om pigmentatie te verminderen middels lasertherapie, camouflagetherapie of chemische peelings. Camouflagetherapie en enkele chemische peelings kunnen veilig tijdens de zomerperiode ingezet worden.