Wat doet honing in de wond? Honing bevat veel suikers, onder meer glucose en fructose. De suikers houden de honing in de wond vochtig door wondvocht aan te trekken. De zuigkracht van de honing is zo sterk dat ook het vocht uit de aanwezige bacteriën wordt onttrokken waardoor zij verschrompelen en dood gaan.
Honing geneest en ontsmet
Er is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen dat honing een antibacterieel effect heeft. Dit betekent dat honing een genezend effect kan hebben op bepaalde beschadigingen aan de huid. Bepaalde wonden, zoals een schram, snee of open wond kunnen worden genezen doormiddel van honing.
Omdat honing en suiker een lage zuurtegraad hebben (hoe lager, hoe zuurder) verzuurt de wondomgeving, legt Neyens uit.
De antibacteriële effecten van honing zijn zowel fysisch als chemisch. Honing heeft een zeer hoge osmotische druk en trekt water aan van andere bronnen zoals weefsels en bacteriën. Wanneer het water uit de bacterie getrokken wordt, doodt het hem.
Uit een kleine studie met rokers bleek dat honing het niveau van C-reactieve eiwitten, een ontstekingsbevorderende stof, kan verminderen.
Honing desinfecterend
Het is een uitstekend antibioticum', legt Rijnstate uit. 'Honing gaat niet alleen virussen tegen, maar ook schimmels en bacteriën. Honing heeft dus een geneeskrachtige werking voor de gezondheid.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Eiwit (of proteïne) is een bouwstof die gebruikt wordt bij de genezing van een wond. Daardoor is de eiwitbehoefte bij personen met wonden hoger. Eiwitrijke producten zijn kaas, melkproducten, vleeswaren, vlees, vis, ei of vleesvervangers.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op.
Medical Grade is de honing die wordt gebruikt in de honingproducten van Vetramil. De honingsoort Medical grade verwerkt het bedrijf Bfactory in verschillende vormen, waardoor het toepasbaar is in verschillende situaties. Bij wonden en een geïrriteerde huid werkt de honing wondhelend, zuiverend en kalmerend op de huid.
Hierbij hebben imkerhoning en Manukahoning een grote antibacteriële werking op E. coli. Imkerhoning heeft ook een effect op de groei van S. aureus.
Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen. De honing in de supermarkt is vaak warm geslingerd of gepasteuriseerd.
Het verschil tussen honingzalf en spoelvloeistof
Vetramil honingzalf zorgt ervoor dat de wond dicht. Dit is ideaal bij wonden die al dicht aan het gaan zijn. De honingzalf kan ook gebruikt worden bij open wonden die al wel schoon zijn. De honingzalf maakt de wond dicht, zodat er geen vuil meer bij kan.
Honing wordt gebruikt in zalf, als vetgaas en als dekkend verband. Honing bestaat uit meerdere elementen. Het bestaat grote deels uit suiker (80%) en water (circa 17%). De rest bestaat uit een geringe hoeveelheid bestandsdelen als zuren, enzymen en andere componenten.
Een goede wondgenezing bestaat uit 3 stappen:
Bedek de wond met een pleister, steriel wondverband of een kompres van Hansaplast. In de derde stap kunt u uw wond veilig, snel en met een lager risico op littekens helpen genezen. Breng de Hansaplast Wondhelende Zalf regelmatig aan tot de wond volledig is genezen.
Gezond eten is extra belangrijk als u een wond heeft. Uw lichaam verbruikt namelijk extra energie (calorieën), eiwit en mogelijk extra vitaminen en mineralen om de wond te genezen. Daarnaast kan er bij wonden sprake zijn van verlies van eiwitten en vocht via het wondvocht.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Slaap heeft een krachtig effect op het immuunsysteem, dus het is niet alleen wondgenezing, maar alle vormen van herstel van ziekte, verwonding en ziekte die worden beïnvloed door slaap. Uw risico's om ziek te worden, zijn groter als u beroofd bent van slaap en het duurt langer om te herstellen.
Maak de wond voorzichtig droog door met een doekje of kompres op de wond te deppen. Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.
Verschillende vitamines (A, B, C en E) zijn belangrijk bij de wondgenezing. Een gebrek aan één enkele vitamine kan de genezing al vertragen. Eet daarom vooral gezond en gevarieerd en houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden, met afwisselend vlees, vis en kip en veel groente en fruit.
Door bovenstaande voedingsstoffen werkt honing zowel inwendig als uitwendig helend. Enzymrijke honing werkt zuiverend, antibacterieel en desinfecterend voor de huid. Hierdoor heb je bijvoorbeeld meer kans op een sneller herstel bij wondjes.
Verhitte honing is giftig
Volgens Ayurveda, is ama een giftige onverteerde stof in het lichaam. Het wordt beschouwd als de oorzaak van de meeste ziekten. Giftige stoffen die zich ophopen in het lichaam kunnen een voedingsbodem voor ziekte zijn.
Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.