Hechtingen. De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Dit kan variëren tussen de 2 en 14 dagen. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend.
Wondverzorging Uw wonden zijn gehecht met oplosbare hechtingen. Na ongeveer 10 dagen is de wond genezen en na ongeveer 8 weken zijn de hechtingen opgelost. Bij uitzondering worden niet-oplosbare hechtingen gebruikt. Wanneer dit bij u het geval is, krijgt u aanvullende informatie over de verzorging van de wond.
Vicryl hechtraad is het meest gebruikte oplosbare hechtdraad. Hechtdraad van vicryl zijn speciaal gevlochten om goed hanteerbaar en knoopbaar te zijn.
Oplosbare hechtingen in de wond verdwijnen vanzelf.
Oplosbare hechtingen Deze hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Soms lost het knoopje van de hechting niet op. In dat geval kunt u twee weken na de operatie de huisarts vragen om het knoopje te verwijderen of u kunt het eventueel zelf afknippen.
De onderliggende hechtingen hebben wel 6 weken nodig om zelf op te lossen. Soms lost het onderhuidse hechtmateriaal niet goed op. Restanten van de hechtingen zullen zich dan vanzelf naar buiten werken.
Soms worden er oplosbare hechtingen gebruikt, deze hoeven niet te worden verwijderd. Het gebied rondom de plaats van de operatie moet één of twee dagen droog blijven. U kunt gerust douchen als u wat voorzorgsmaatregelen neemt. Na sommige operaties kunt u wat napijn hebben.
Ethilon hechtdraad
Dit hechtdraad is niet oplosbaar dus moet als de hechting geheeld is eruit worden gehaald. Wel is het zo dat dit hechtdraad bacteriegroei minimaliseert en dat het weefsel niet heel erg wordt aangetast. Ethilon is polyamide 6 en 66 en is een synthetische stof.
Absorbeerbaar hechtdraad werd in 1970 geïntroduceerd. Deze hechtdraden zijn verkrijgbaar in 2 vormen: monofilament of multifilament (gevlochten). De oplosbare hechtingen, die tegenwoordig worden gebruikt, zijn hoofdzakelijk van synthetische materialen gemaakt.
Als de hechtingen te strak zitten, kan littekenvorming onregelmatig ogen en kan de vorm van de wond nadelig beïnvloed worden.
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
De ingreep is pijnloos maar kan ongemakkelijk zijn als de hechtingen wat strak zitten. Na het verwijderen, houdt de wond nog één dag droog. Behalve hechtingen verwijdren wordt er ook nog naar de wond gekeken en gecontroleerd op ontsteking en genezing. Bij twijfel wordt de huisarts voor beoordeling erbij gehaald.
Spoel uw haar heel goed uit als u uw haar met shampoo of wast. Ga niet zwemmen, in bad of in sauna zolang hechtingen in de wond zitten. Doe voorzichtig aan en zorg dat er geen spanning op de wond komt. Door spanning kan er een zwelling ontstaan.
Adviezen na een hechting
Het is beter om de wond minstens 72 uur (3 dagen) droog te houden. Nadat de wond nat is geworden, mag je de hechtingen droogdeppen (niet droogwrijven!) Een pleister over de hechtingen is niet nodig, maar het mag wel. Zorg dat de plek waar de wond zit, rust krijgt.
Als de hechtingen loslaten of losspringen
Als er te veel spanning op de wond komt te staan, kan het zijn dat de hechtingen losspringen of knappen. De wond kan dan openspringen.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.
Hechtingen en agrafen mogen alleen verwijderd worden door verzorgenden, BIG-geregistreerde verpleegkundigen en overige BIG-geregistreerde zorgverleners die bevoegd en bekwaam zijn voor deze handeling.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
De huid rondom de wond kan de eerste dagen beurs, gezwollen, jeukerig en gespannen aanvoelen, wat normaal is. De huid kan ook blauw, geel of rood verkleuren, wat meestal geen kwaad kan. Na tien dagen zal het ergste ongemakkelijke gevoel waarschijnlijk minder worden, maar kan de wond nog wel pijn doen als je erop drukt.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline.Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50.
Onderhuids gebruikt de dermatoloog oplosbare hechtingen. Deze hoeven niet verwijderd te worden. Wel kan soms een draadje boven de huid komen en irriteren. U kunt deze bij de huisarts boven de huid af laten knippen.
Gun uw wonde voldoende rust, dit zal het genezingsproces bevorderen. Het is aangewezen de wonde af te dekken met een steriel verband tot de hechtingen verwijderd worden. Normaal gezien kan het verband 2 à 3 dagen ter plaatse blijven alvorens het vernieuwd moet worden.
Wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen, is afhankelijk van de plaats van de wond: - Gezicht: 5 dagen - Hoofd/hals/handen/armen: 7 dagen - Romp/been: 10 tot 14 dagen - Rug/knie: 14 tot 18 dagen • Als de hechtingen verwijderd zijn, is het belangrijk het litteken het eerste half jaar zoveel mogelijk uit de zon te ...