Iedereen vanaf 12 jaar die minimaal de basisserie heeft afgerond kan een herhaalprik tegen corona halen. Dit kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Ook als u al een booster heeft gehad.
Mensen van 12 tot en met 59 jaar zonder hoger medisch risico
U kunt de herhaalprik tegen corona krijgen nadat de mensen met een medisch hoger risico en zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact hiervoor zijn uitgenodigd. Vanaf 3 maanden na uw laatste coronaprik of besmetting kunt u de herhaalprik halen.
De herhaalprik (2e booster) is op dit moment beschikbaar voor: Bewoners van 60 jaar en ouder (en mensen die dit jaar 60 worden) Bewoners van verpleeghuizen, inclusief bewoners van woonvormen voor ouderen die een vergelijkbare kwetsbaarheid hebben als bewoners van verpleeghuizen.
3 maanden na uw 2e coronaprik kunt u de boostervaccinatie halen.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Mensen, jonger dan 60 jaar, die één mRNA-prik en een booster hebben ontvangen na een coronabesmetting, kunnen een extra boosterprik krijgen bij de GGD'en indien zij dat willen. Mits, de laatste vaccinatie minimaal 3 maanden geleden is.
Enkel via je huisarts kan dit ongedaan maken. We werken wel aan een mogelijkheid dat je jezelf opnieuw kan inschrijven voor vaccinatie en je weigering dus ongedaan kan maken. Dan kunnen we je opnieuw uitnodigen nadat de andere mensen hun uitnodiging gekregen hebben.
Er bestaat een kans dat u corona krijgt nadat u gevaccineerd bent. Het blijft daarom altijd belangrijk om u te laten testen bij klachten die passen bij corona. En om de maatregelen en adviezen op te volgen.
Booster halen na 3e prik
Na een 3e vaccinatie heeft u ook nog een boostervaccinatie nodig. Omdat de 3e vaccinatie onderdeel is van de basisserie COVID-19-vaccinaties, is het van belang om daarna een boostervaccinatie te halen. Een boostervaccinatie kunt u 3 maanden na de 3e vaccinatie halen.
Tijd tussen 3e vaccinatie en boostervaccinatie
De boostervaccinatie kan 3 maanden na de 3e vaccinatie worden gehaald.
Er zit geen verschil in de werking van de herhaalprik en de boosterprik. Beide prikken zijn bedoeld om de afweer te verbeteren en extra te beschermen tegen het coronavirus. Vanaf nu houden we de term herhaalprik aan, dit geeft duidelijker aan dat de prik vaker herhaald kan worden.
Heb je de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus. Als je dat wilt. Je kunt de prik met of zonder afspraak halen.
Als je COVID-19 hebt gehad en daarna een vaccinatie, dan ben je 2 weken na de vaccinatie beschermd tegen COVID-19. Een vaccinatie met de boosterprik is 1 week na vaccinatie effectief.
Je nieuwe certificaat is 2 tot 7 dagen na je derde prik beschikbaar in je CovidSafeBE-app.
Een herstelcertificaat is geldig vanaf de 12de dag na je positieve test en vervalt na 180 dagen, te tellen vanaf de dag waarop je positief getest werd.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Neem bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. Eet liever hartig broodbeleg in plaats van zoet: (smeer)kaas, vleeswaar, paté, vis, salades, pindakaas, notenpasta, humus of ei. Plan uw lichamelijke activiteit vóór het nuttigen van een (eiwitrijke) maaltijd.
Het is namelijk gekend dat PCR testen nog lange tijd na de besmettelijke periode positief kunnen blijven. Wel kan men eventueel een zelftest uitvoeren na dag 7. Indien die positief zou zijn is dit een teken dat men meer dan waarschijnlijk nog besmettelijk is.
Iedereen vanaf 12 jaar die de basisserie heeft afgerond kan een herhaalprik tegen corona halen als zij daarvoor aan de beurt zijn. Dit staat op coronavaccinatie.nl/herhaalprik. De herhaalprik kan gegeven worden vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting.
In de vijfde ronde in de zomer van 2021 had bijna 65% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus in het bloed en ongeveer 20% had bewijs van een doorgemaakte besmetting met het coronavirus in het bloed. In het najaar van 2021 (ronde 6) had bijna 87% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus.
De personen met verlaagde immuniteit werden in het begin van dit voorjaar uitgenodigd voor een vierde prik. Op 21 juni had bijna 65% van hen deze gekregen. Degenen die hun 4e prik nog niet hebben laten toedienen lopen extra risico op een ernstige COVID-19 infectie en doen dit best zo snel mogelijk.
Na vaccinatie tegen corona is het mogelijk dat u wat griepachtige klachten krijgt, zoals verhoging of koorts, spier- of gewrichtspijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Dit betekent dat het afweersysteem in het lichaam aan het werk is. Meestal duren deze klachten 2 of 3 dagen.