De brandweer weet wie je wanneer moet bellen: Instortingsgevaar is acuut gevaar: bel 112. Losgeraakte dakpannen of gevelplaten, geen spoed, wel de brandweer: 0900 0904.
Door hevige (ruk)winden gebeurt het vaak dat dakpannen verschuiven en soms naar beneden vallen. Bij hevige storm kan zelfs een heel dak beschadigd raken. In dit laatste geval zal de brandweer ter plaatse komen om het dak toe te leggen en zo verdere (water)schade te voorkomen.
Is er geen sprake van acuut gevaar, maar je hebt de brandweer wel nodig? Bel dan 0900-0904. Voorbeelden: Losgeraakte dakbedekking of gevelplaten.
Inspecteer hierbij de kwaliteit van de panlatten. Wanneer deze verrot zijn dan heb je meteen de oorzaak van het afwaaien van de pannen ontdekt en zul je de latten ook moeten vervangen. De nieuwe pan kun je onder de andere plaatsen en die weer voorzichtig op de plek leggen wanneer dit gedaan is.
Het alarmnummer 112 is alleen bedoeld voor spoedeisende of levensbedreigende situaties en brand. Voor alles wat geen spoed heeft en niet levensbedreigend is, maar waar je toch de brandweer ter plaatse nodig hebt, bel je 0900-0904.
De wettelijke opdrachten van de brandweer, zoals het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig, zijn in principe gratis. Daar betaal je immers belastingen voor.
De eventuele kosten zijn niet noodzakelijk voor rekening van de persoon die de brandweer contacteerde. In principe betaalt de persoon voor wie de interventie gebeurt de kosten. Maar als hij/zij niet aansprakelijk was, kan het bedrag wel degelijk teruggevorderd worden van de persoon die wel aansprakelijk was.
Wanneer u uw dakpannen niet goed vastzet, dan kunnen ze bij slecht weer van uw dak afwaaien. Hierdoor bestaat er niet alleen het risico dat uw huis beschadigd wordt, maar ook voorbijgangers lopen het gevaar om door een dakpan geraakt te worden. Daarnaast kunnen losgeraakte dakpannen ook een lekkage veroorzaken.
Wanneer een dakpan kapot is (vaak gescheurd) dan kan dat zorgen voor een daklekkage. Wanneer je een daklekkage hebt moet je snel handelen en de pannen controleren op barsten.
Wanneer mag je stormschade melden via 112? Alleen als er acuut gevaar dreigt, kun je 112 bellen om stormschade te melden. Concreter betekent dat: als er instortingsgevaar van je huis dreigt, als er sprake is van losgeraakte dakpannen of gevelpannen of als er een boom over de openbare weg dreigt te vallen.
Op veel Nederlandse daken vind je dakpannen. Deze dakbedekking gaat lang mee. Het plaatsen van een nieuw dak of het repareren van je huidige dak kun je het beste overlaten aan een dakdekker.
Wie bel je wanneer bij storm- of wateroverlast? Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112.
Een dakdekker is gespecialiseerd in het leggen van dakpannen en weet exact waar hij moet beginnen.
De brandweer helpt altijd eerst de mensen die in levensgevaar zijn, bv. wanneer er gewonden zijn, bij brandgevaar of instortingsgevaar of bij gevaren op de openbare weg (omgevallen boom, doorgesneden kabels, gaslek, gevallen stenen, ...). Enkel in die gevallen mag u het noodnummer bellen.
In het geval van schade aan het dak dien je met de verzekering contact op te nemen om de schade te melden. Begin nooit zelf meteen met opruimen maar maak eerst foto's van de schade of laat er iemand van de verzekering bij komen om de schade te bepalen.
De levensduur van keramische dakpannen is zo'n 75 jaar, betonnen dakpannen gaan zo'n 40 jaar mee. Dakpannen zijn aan vervanging toe als ze poreus worden en lekkages veroorzaken. Dit kun je controleren door op de pannen te tikken.
Boomse dakpannen koop je meestal per stuk en tweedehands. Je hebt de keuze tussen rode en blauwe. De blauwe zijn net iets duurder dan de rode. ð¶ Meestal kosten de rode dakpannen tussen de 25 en 50 cent per stuk en de blauwe tussen 75 cent en één euro, maar de prijs is erg afhankelijk.
Wanneer u één kapotte dakpan moet vervangen dan is dit makkelijk zelf te doen. Plaats de ladder stevig tegen de dakgoot en klim het dak op richting de te vervangen dakpan. Zorg dat u altijd gepaste kleding aan hebt en dat u voorzichtig te werk gaat.
Stormschade dakpannen
Is je dak goed onderhouden? Dan loop je minder risico op schade. Bovendien wordt schade door je verzekeraar alleen vergoed als je er voldoende aan hebt gedaan om dit te voorkomen.
Wanneer is stormschade verzekerd? Schade wordt pas vergoed bij een storm met windkracht 7 of hoger. Daarnaast hangt het af welke verzekering je hebt afgesloten. Stormschade heb je goed verzekerd met een opstalverzekering, inboedelverzekering of autoverzekering.
Nooit op de pannen zelf gaan staan. - je kan er de pan mee beschadigen.
STORMSCHADE EN WATEROVERLAST WIE BEL JE DAN? Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met je gemeente.
Gratis: situaties waar gevaar is voor mens of dier
De bestrijding van brand en ontploffing. Technische hulp bij een oproep om mensen en dieren te beschermen of te redden. Bestrijding van rampen en catastrofen.
Chat met de meldkamer via 112NL app
De 112NL app is een aanvulling op 112 bellen. Als u niet goed kunt horen, praten of een andere taal spreekt, maakt u via de 112NL app contact met de meldkamer.
Nummer 1722
1722 is een betalend nummer, aangezien het geen noodnummer is. Wanneer er, in normale omstandigheden, geen risico op een storm of op wateroverlast is en het nummer 1722 niet geactiveerd is, kun je het noodnummer 112 bellen voor alle dringende hulp van een ambulance of een interventie van de brandweer.