Chefchaouen is een stadje verborgen in het noorden van Marokko. Het mooiste aan de plaats is de sprookjesachtige oude medina, waar bijna alles blauw is geverfd. Twee hoge bergtoppen steken uit boven Chefchaouen. Ze hebben wel wat weg van de hoorns van een geit.
Dit komt door een traditie die ooit begonnen is door de vroegere Joodse bevolking. De kleur blauw staat in het Jodendom voor bescherming en het werd zo mooi gevonden, dat iedereen zijn huis ging schilderen.
Chefchaouen, ook wel “de blauwe stad”, ligt in het noorden van Marokko en bestaat uit twee delen. Een Westers deel en een meer historisch deel, de zogenaamde medina. De bijnaam van Chefchaouen is er niet voor niets: op de inwoners na is bijna alles in de medina blauw.
Chefchaouen of Chaouen (van het Tamazight: Accawen ⴰⵛⵛⴰⵡⴻⵏ , letterlijk "hoorns", Arabisch: شفشاون Shafshāwan) is een stad in noord Marokko en is de hoofdplaats van de provincie Chefchaouen. De plaats is een toeristische trekpleister en bekend door haar indigoblauw geschilderde huizen.
Chefchaouen bezoeken vanuit Tanger? Online kan je tickets kopen voor een daguitstap van Tanger naar Chefchaouen. Wie in Marrakesh op vakantie is, kan op daguitstap naar Chefchaouen. Je ook vanuit Marrakesh een 3-daagse rondreis naar het noorden van Marokko maken. Onderweg bezoek je dan Chefchaouen.
Stedentrip Marrakech – hoeveel dagen nodig? Plan je een trip naar Marrakech, dan raden we je aan om 4 à 5 volle dagen in de stad te kunnen doorbrengen. Er valt heel wat te beleven. Eenmaal je in Marrakech bent, kan je ook heel eenvoudig andere steden gaan bezoeken.
Hoe lang heb je nodig
Chefchaouen is geen grote stad. Aan drie volle dagen (2 nachten) heb je genoeg om de stad te verkennen. Wil je ook de omgeving zien. Dan is 1 of 2 dagen langer geen overbodige luxe.
Chefchaouen (ⴰⵛⵛⴰⵡⴻⵏ in het Tamazight) is een provincie in de Marokkaanse regio Tanger-Tétouan. Chefchaouen telt 524.602 inwoners op een oppervlakte van 435 km².
De vier Koningssteden van Marokko: Rabat, Meknes, Fes en Marrakech.
Eten bij lokale tentjes kost rond de 40 dirham en ontbijt is bij veel plekken te krijgen voor rond de 20 dirham. Water kost in Casablanca en Fes rond de 5 a 6 dirham en in Marrakech 10 dirham. Marokko is niet bijzonder goedkoop maar wie een beetje oplet kan met zo'n 30-40 euro per dag een heel eind komen.
Een riad is een oud Marokkaans herenhuis, vaak verstopt in de steegjes van de Medina. De huizen waren vroeger voor de rijkere burger. Ze zijn er vooral op gericht om te beschermen tegen het warme klimaat, en om de privacy te waarborgen. Het woord riad komt van het Arabische woord Ryad, wat tuin betekent.
Qua dranken zijn vooral muntthee met veel suiker, koffie, karnemelk, frisdrank en fruitsap populair. Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven. Bij taxichauffeurs doe je hetzelfde. De kamermeisjes geef je 5-10 dirham per persoon per dag (45-90 eurocent).
U mag maximaal 2.000 Marokkaanse dirham in- en uitvoeren. Vreemde valuta met een tegenwaarde van meer dan 100.000 MAD dient te worden aangegeven bij de Marokkaanse douane.
De beste maanden om Marokko te bezoeken zijn april en mei. Ook oktober en november zijn heerlijk. In het binnenland is het in de maanden juni tot augustus zeer heet. De gemiddelde jaartemperatuur in Marokko als geheel is 22 graden.
De naam 'Marokko' (en andere westerse benamingen voor het land) is afgeleid van de naam van de voormalige hoofdstad. In het Arabisch wordt Marokko Maghreb genoemd, dat het westen betekent.
Marrakech ligt vrij zuidelijk in Marokko en behoort samen met Fez, Meknes en Rabat tot de vier koningssteden. Marrakech is de belangrijkste toeristische trekpleister van het land en staat bekend om zijn levendige souks en magische Djemaa el Fna plein.
Chefchaouen
Aan de voet van het Rifgebergte in het noorden ligt Chefchaouen, het charmantste en meest fotogenieke stadje van Marokko. De kronkelige straatjes in de pittoreske medina staan vol hemelsblauw geverfde huizen.
Over het mooiste en meest fotogenieke plekje in heel Marokko bestaat weinig twijfel: daarvoor moet je in Chefchaouen zijn. Dit is het blauwe stadje van Marokko, dat zijn kleur dankt aan de vele Joodse vluchtelingen uit Granada, die er onderdak zochten als gevolg van de Spaanse Inquisitie.
Al 80.000 jaar voor Christus leefden er mensen in Marokko, of Mauretania, zoals het vroeger heette. De Romeinen waren een van de eerste volkeren die het gebied veroverden. Zij werden verdreven door de Arabieren die rond 700 er de islam kwamen verkondigen.