De naam Brabant is een afgeleide van Braecbant.Dit is een samenvoeging van braec, dat broek of drassig land betekent, en bant, dat streek betekent.
In 1795 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de Bataafse Republiek. Hierin werden katholieken als gelijkwaardige burgers erkend en werd Staats-Brabant een provincie met de naam Bataafs-Brabant. Op 11 juni van datzelfde jaar kwam een groep vooraanstaande burgers bijeen in Tilburg.
'Brabant' volstaat, zegt initiatiefnemer Jeroen Hageman. "Het is toch vreemd dat als bijna iedereen de naam Brabant gebruikt, we blijven vasthouden aan die formele naam Noord-Brabant." Brabant is een nieuwe maar vertrouwde naam die volgens hem beter past bij onze identiteit.
Het woord Brabander staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Brabant is een prachtige provincie: er is mooie natuur, er zijn gezellige dorpjes, grote steden, veel riviertjes en meren… voor ieder wat wils. Er is allerlei informatie te vinden over wat je allemaal kunt doen voor een vakantie of een dagje uit. Kijk bijvoorbeeld eens op de websites VisitBrabant en VVVBrabant.
Brabantse steden
De meeste Brabanders wonen in de steden. De vier grootste: Eindhoven en Tilburg (allebei met meer dan 200.000 inwoners), Breda (meer dan 180.000 inwoners) en 's-Hertogenbosch (ruim 150.000 inwoners).
De naam Brabant is een afgeleide van Braecbant. Dit is een samenvoeging van braec, dat broek of drassig land betekent, en bant, dat streek betekent.
Typisch Brabant
Natuurlijk, het befaamde Brabantse worstenbroodje. En de Bossche bol, die kent ook iedereen. Eveneens vermaard zijn de Tilburgse Schrobbelèr, het Chaamse hoen, de Oosterhoutse kaneelstok en de Peijnenburg ontbijtkoek uit Geldrop. Balkenbrij en zure zult, asperges en varkenswangetjes.
Waarom gaan? In Noord-Brabant vindt u het prachtige natuurlandschap De Biesbosch, de historische steden Breda en Den Bosch en dé designstad van Nederland: Eindhoven. In deze bourgondische provincie van Nederland kunt u heerlijk eten en drinken maar bovenal is het er heel gezellig.
Het Brabants is een van de vele streektalen van Nederland en het verdient alle aandacht vanwege de belangrijke rol van taal in onze cultuur, identiteit en samenleving.
Zuid-Holland is de rijkste provincie van Nederland. De Zuid-Hollanders hebben een bijna even grote omzet als Oman: 178 miljard dollar. Waar deze golfstaat geld verdient met olie, wordt het grootste deel van de Zuid-Hollandse omzet in de Rotterdamse haven verdiend.
Brabant was een provincie van België die na de Belgische onafhankelijkheid in 1831 ontstond door hernoeming van de provincie Zuid-Brabant door het Voorlopig Bewind. Deze hernoeming werd tot 1839 niet erkend door het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
Brabant, van oudsher een provincie met veel intensieve veehouderij, herbergde op 1 april bijna 5.4 miljoen varkens, bijna 345.000 minder dan op dezelfde datum in 2020. In 2018 waren er dat nog bijna zes miljoen.
Een Brabander wordt meteen herkend door de zachte g en de afscheidsgroet houdoe. Deze kenmerken in de taal die wijzen op iemands herkomst heten sjibbolets. Ook binnen onze provincie, dus op kleinere schaal, kennen we sjibbolets.
Na Gelderland (97.690 hectare) kent de provincie Noord-Brabant (74.641 hectare) de meeste bebossing van de Nederlandse provincies.
(...) De oorspronkelijke vorm (...) is derhalve Brabanter; doch reeds vroeg (...) is, denkelijk naar analogie van Hollander enz., Brabander in gebruik gekomen, en deze vorm is tot den huidigen dag in de volkstaal van zowel Noord- als Zuid-Nederland in zwang gebleven.
De Brabantse krollen zijn hele lekkere broodjes met anijs, die traditioneel worden belegd met roomboter en speculaas.. top voor de kerst dus!
De Noord-Brabantse vlag stamt uit de Middeleeuwen. De kleuren rood en wit komen, sinds het uitroepen van het Graafschap Leuven tijdens de Lotharingse periode, voor in Brabantse standaarden, vlaggen en wimpels. Het Hertogdom Brabant nam deze kleuren over.
Waar komt 'houdoe' dan wel vandaan? Daar zijn de meeste taalgoeroes het gelukkig over eens. “Houdoe komt van houd je eigen goed.” Dat werd in Brabant uitgesproken als houdt oe eigen goed. “Eigenlijk betekent 'houdoe' dus houd je.”