Ga je in zout water duiken, dan heb je meer lood nodig dan in zoet water: 3% van je lichaamsgewicht. Voor de meeste duikers zal dit twee of drie kilo extra zijn. Dit wordt verklaard door het Principe van Archimedes: de opwaartse kracht van zout water is groter dan die van zoet water.
Gebruik de volgende formule om te berekenen hoeveel duiklood je nodig hebt: (Je gewicht x 5)/100.
Gebruik voor een 3 mm pak 5 procent van je lichaamsgewicht. Denk eraan dat deze percentages slechts een uitgangspunt vormen. Droogpakken en dik neopreen zorgen ervoor dat er meer lood gebruikt moet worden als tegenwicht van het drijfvermogen van het pak vergeleken met dun neopreen of lycra pakken.
Onder drijfvermogen wordt verstaan in welke positie van de waterkolom je bent. De bedoeling tijdens een duik is om een neutraal drijfvermogen te creëren, dus ergens tussen drijvend aan de oppervlakte en zinkend op de bodem in. Dat doe je door gebruik te maken van je wing en je longen.
staat) vul je het totale gewicht in van je duikspullen voor zoet water (inclusief je pak, fles, loodgordel, lamp, mes, enz. enz., alles tesamen naar schatting rond de 38kg dus voor een doorsnee normale duikuitrusting met enkele fles).
Lood heeft een hoog soortelijk gewicht maar heeft net als andere stoffen een bepaald volume. Dit volume gaat ondergedompeld ook weer een opwaartse stuwkracht krijgen zodat een loodblokje van 1 kg boven water, ondergedompeld nog 0,911 kg weegt in zoet water. Een verlies van een kleine 10%.
Gemiddeld kost een beginnersuitrusting € 1.000,- tot € 1.750,-. Dit is dan natuurlijk zonder luxe zaken zoals een duikcomputer, droogpak, duiklamp of onderwatercamera. Ook weer net als bij een auto kun je de duikuitrusting zo duur en luxe maken als je zelf wilt.
Het vermogen van een object om te kunnen blijven drijven in een vloeistof of gas. Als het object een lagere dichtheid heeft dan de dichtheid van de vloeistof waarin het wordt gelegd, blijft het object drijven. Dit wordt positief drijfvermogen genoemd.
Hoeveel precies, hangt los van de dikte van je pak ook af van spiermassa, lichaamsvet en conditie. Duik je met aluminium flessen, dan heb je meer nodig dan met stalen flessen. Een grove indicatie: gebruik je een 5 of 7 mm pak, begin dan met tien procent van je lichaamsgewicht aan lood.
Wanneer je duikt, daal je af onder water en verandert de druk om je heen, terwijl deze in het middenoor gelijk blijft. Hierdoor ontstaat er druk op de oren. Normaal gesproken opent de buis van Eustachius bij slikken en gapen zich en laat lucht in of uit het middenoor stromen.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
Decompressieziekte wordt veroorzaakt door het ontstaan van gasbellen in het bloed en in de weefsels. Hieraan liggen 2 verschillende oorzaken aan ten grondslag: de arteriële gasembolie en de stikstofgasgerelateerde decompressieziekte.
Tijdens het duiken ademt de duiker ademlucht uit een cilinder (samengeperste lucht). Tijdens de duik ademt de duiker lucht bij een druk die gelijk is aan de waterdruk van de diepte waarop hij zich bevindt. Hoe dieper hij gaat, hoe hoger de druk waarbij hij ademt.
Keuze uit stalen duikflessen
Gewicht bij benadering van een stalen duikfles van 232 bar: 6,9l = 7,5kg. 10l = 11,4kg. 12l lang = 14 tot 15kg.
Afvallen door duiken? Sceptici zullen hoogst verbaasd zijn bij het horen van het antwoord: een persoon met een lichaamsgewicht rond 80 kilogram verbrandt per uur duiken rond de 600 kilocalorieën! Om je een idee te geven, als je een uurtje gaat basketballen verbruik je evenveel calorieën.
Duiken is niet moeilijk. Duiken is ook geen prestatie sport. Door het domweg te oefenen kan iedereen het duiken onder de knie krijgen. Het is wel zo dat de ene persoon meer moet oefenen dan de andere persoon maar uiteindelijk lukt het altijd.
De opwaartse kracht oefent druk uit op alle lichaamsdelen die zich in het water bevinden. Wanneer de duim, de armen of het hoofd uit het lichaam worden gehaald, dan wordt het ondergedompelde volume in het water kleiner en dus zal de opwaartse druk kleiner worden.
In het algemeen kan deze opwaartse kracht worden berekend met de vergelijking Fb = Vs × D × g, waarbij Fb de opwaartse kracht is, Vs het volume van het ondergedompelde deel van het object, D de dichtheid van de vloeistof waar het object in is ondergedompeld en g de zwaartekracht.
Voor verreweg de meeste zeilers zal een 'standaard' reddingsvest met een drijfvermogen van 170 Newton (of 150/165/180/190N) volstaan. Laat je bij een winkel wel goed voorlichten over de pasvorm en toevoegingen aan het vest en vergeet daarbij niet te vermelden waar je gaat varen en onder wat voor omstandigheden.
Duikmateriaal. Net zoals bij de meeste andere sporten kan je duiken zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. We raden je daarom aan niet halsoverkop je eigen spullen aan te kopen. Aan een volledige duikuitrusting hangt een serieus prijskaartje en voor een enthousiaste beginneling ziet alles er even verleidelijk uit!
De kosten van de opleiding zijn afhankelijk van de duikschool. Reken op een bedrag tussen 375 en 450 euro. Voordat je begint met het nemen van duiklessen kun je ook een proefduik of een introductieduik maken.
Er bestaan aparte Zwemvaardigheidsdiploma's Snorkelen, die bij verschillende zwemverenigingen te behalen zijn. Duikverenigingen of -scholen bieden daarnaast ook snorkellessen en -cursussen aan. Het volgen van een snorkelcursus is niet alleen erg leerzaam, maar ook heel leuk om te doen.
Je snorkel legen doe je door diep via je mond uit te ademen en het water naar buiten te blazen. Om je duikbril onder water leeg te maken druk je met je hand het masker tegen de bovenkant van je gezicht. Beweeg vervolgens je hoofd naar achteren richting het wateroppervlak en blaas via je neus het water uit je duikbril.