De manier van zwemmen die je leert bij Swim in Balance is specifiek gunstig voor mensen met nek-, schouder- en rugklachten.
Zwemmen is een geweldige manier om in beweging te blijven als je last hebt van nekpijn. Je gewrichten en wervelkolom worden namelijk minimaal belast.
Welke sport is goed voor de nek? Rustig wandelen – Heb je – al dan niet ondanks het doen van oefeningen om je nek- en rugspieren te versterken – toch klachten opgelopen? Ook dan is het belangrijk dat je een beetje aan sport blijft doen. Ga bijvoorbeeld dagelijks een halfuur rustig wandelen.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld fietsen of hardlopen - waarmee je vooral je benen traint - is zwemmen een echte fullbody workout. Je ontwikkelt en versterkt je schouder- en armspieren, terwijl je tegelijkertijd je core moet aanspannen om horizontaal in het water te liggen.
Maar 2 maal per week gaan zwemmen levert niet de resultaten op die je graag zou willen zien. Het is simpelweg te weinig om een groot verschil te maken. Maar door het aantal zwemdagen per week (de frequentie) te vermeerderen is er dus al meer resultaat te bereiken.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Je benen en onderbuik krijgen de betere training van hardlopen, maar zwemmen is aantoonbaar de betere algehele training voor je spieren, omdat je alle belangrijke spiergroepen tegelijk traint, of je het nu leuk vindt of niet, zonder hetzelfde risico op blessures veroorzaakt door de impact van rennen.
De arm- en rugspieren train je hiermee flink. Maar ook de buikspieren en core, omdat het hele bovenlichaam iedere keer uit het water moet komen. Ook worden je beenspieren getraind om je lichaam stabiel te houden.
Daarnaast is zwemmen ook gezond voor je hart. Als je de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk kleiner wil maken, is regelmatig baantjes trekken dé perfecte work-out voor jou. Zwemmen verlaagt namelijk je bloeddruk en cholesterolniveau. Voorwaarde daarbij is wel dat je wekelijks minimaal drie keer 30 minuten zwemt.
De borstcrawl wordt vaak gezwommen als “vrije slag” omdat het de snelste manier van zwemmen van de zwemslagen is. Maar als er in een wedstrijd “vrije slag” staat mag je ook schoolslag, vlinderslag of rugslag zwemmen.
Laat hoofd naar voren hangen, alsof je kin de borst wil raken. Leg je handen in de nek en voeg enige druk naar voren uit, zodanig dat je kin iets verder naar de borst gaat, stop tot je rek voelt ontstaan in de nek. Vasthouden 10-15 sec en 3 tot 4 x herhalen.
Je kunt proberen om je nek warm en in beweging te houden. Zowel warmte als beweging ontspant de spieren en houden ze soepel en stimuleert daarnaast de doorbloeding. Je kunt bijvoorbeeld een warme douche nemen, een warme pittenzak in je nek leggen of een sjaal dragen.
Blijf bewegen, ook al heeft u pijn. Zo voorkomt u dat uw nek stijver wordt. De klachten gaan vaak vanzelf over. Bel de huisarts als u meer klachten krijgt, zoals koorts, vaak overgeven, veel hoofdpijn of pijn in uw arm.
Zwemmen is een van de oefeningen, die goed te doen is met een hernia.
Bij nekpijn geldt over het algemeen dat het goed is om te blijven bewegen. Normaal bewegen zorgt er in de meeste gevallen voor dat je klachten afnemen. Daarbij mag je eventueel een pijnstiller gebruiken. Of je ook kunt blijven sporten hangt van je sport af.
Nekpijn is een veel voorkomende klacht en kan meerdere oorzaken hebben. Zo kunt u last hebben van spanning, overbelasting, een verkeerde houding of een verkeerde beweging hebben gemaakt. Verder kunnen onderliggende klachten, zoals stijve spieren, artrose, botontkalking of een nekhernia de oorzaak zijn van uw nekpijn.
Zo vormen je buikspieren de verbinding tussen je bewegende armen en bewegende benen, en moeten je lichaam stabiel in het water houden. Een flinke workout. Zwemmen is dan ook erg goed voor je buik. En mooi mee genomen: aangezien je kracht vooral uit je benen komt, train je ook je billen door te zwemmen.
Moe na zwemmen
Maar tijdens het zwemmen train je alle spieren in je lichaam. Deze vorm van bewegen staat garant voor cardio, kracht én techniek training. Je gebruikt je buikspieren, biceps, triceps, bilspieren, hamstrings én quadriceps. Het is geen wonder dat je lichaam zo vermoeid raakt.
Droge huid door zwemmen
Uit onderzoek is gebleken dat desinfectantia zoals chloor ervoor zorgen dat er meer water uit de huid verdampt. Hierdoor verslechtert de huidbarrière en wordt de huid droog en gevoelig. Huidaandoeningen zoals eczeem en jeuk komen bij zwemmers dan ook vaker voor dan gemiddeld.
Een goede conditie
Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent. Kortom: elke inspanning die je doet, zoals lopen of de trap nemen, zal vlotter gaan.
Zwemmen is een cardiosport waar je jouw hart en longen mee traint, daarbij ook aan je spierkracht werkt. Je spant jezelf flink in, maar tegelijkertijd is de bezigheid super ontspannend. Met een halfuurtje zwemmen verbrand je al zo'n 200-300 calorieën.
Extra voordeel: ze werken tegen uv-straling, waardoor je huid buiten ook nog eens beschermd wordt. Wekelijks baantjes zwemmen versterkt je spieren en botten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en verbetert je longcapaciteit.
Water neutraliseert de zwaartekracht waardoor je gewichtsloos wordt, waardoor je gewrichten even een welverdiende break krijgen. Je kunt iedere dag zwemmen zonder dat je een blessure riskeert, iets dat je bij krachttraining of hardlopen niet kunt garanderen. Hierdoor kun je je leven lang blijven zwemmen.
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust.Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust.Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen. Trek je tweemaal per week een uurtje wat baantjes, dan ben je daar zo een jaartje mee bezig.