Zonnebloempasta is een extra gezond alternatief voor amandelpasta of tahini. Naast zink zijn zonnebloempitten van nature ook rijk aan magnesium, selenium, ijzer, vitamine B6, ... Smeer de pasta op toastjes voor een eenvoudige aperitief of gebruik de pasta als dressing.
Goed voor dieet? "Hoewel er geen limiet is aan het aantal zonnebloempitten dat je per dag zou mogen eten, is het wel verstandig om rekening te houden met portiegroottes, aangezien de pitten een behoorlijke hoeveelheid vetten en calorieën bevatten", legt Angelone uit.
Ze verkleinen de kans op hart- en vaatziekten
De goede, onverzadigde vetten in zonnebloempitten zijn lief voor je hart en bloedvaten, aangezien ze een positieve invloed hebben op de vetten die circuleren in je bloed. De gezondheid van je cholesterol, hart en bloedvaten gaan daarbij hand in hand.
Er zitten 97 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) zonnebloempitten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zonnebloempitten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zonnebloempitten kun je zowel met als zonder schil eten. Let daarbij wel op dat je beter niet de variant met erg veel zout kunt eten. Ze kunnen gemakkelijk verwerkt worden in vele gerechten. Zoals salades en in deegproducten zoals brood.
Zonnebloempitten hebben een milde, nootachtige smaak en een stevige, maar zachte textuur. Ze worden vaak geroosterd om de smaak te versterken, maar je kunt ze ook rauw eten.
Zoals bij elk voedingsmiddel, zullen zonnebloempitten je alleen laten aankomen als je er te veel van eet. Het vermelden waard: het belangrijkste verschil tussen zaden met schil of zaden zonder schil is de dichtheid van voedingsstoffen (en calorieën).
Je kan beter niet meer dan een handvol zonnebloempitten per dag eten. Maar waarom zijn deze kleine powerpacks zo geschikt voor fitnessvoeding? Het hoge eiwitgehalte en de onverzadigde vetzuren zorgen daar onder andere voor. Vet zorgt voor een lang verzadigd gevoel en kan je dus helpen om minder te eten.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Net als in de meeste andere noten en zaden bevatten zonnebloempitten voornamelijk meervoudig onverzadigde vetten, de goede soort dus. Gezonde vetten dragen bij aan een gezond hart en sterke bloedvaten. Vetten zijn ook belangrijk voor de opbouw van elke lichaamscel en de aanmaak van je hormonen.
Let op: eet niet te veel pompoenpitten omdat ze veel calorieën bevatten. Zorg ervoor dat de pompoenpitten vers zijn en kauw goed om indigestie te voorkomen.
Uit de beschreven ziektegeschiedenissen blijkt dat het eten van ongepelde zonnebloempitten veel pijn en hinderlijke klachten kan veroorzaken. Bovendien zijn in de meeste gevallen ondersteunende en niet geheel risicovrije maatregelen, zoals sedatie of algehele anesthesie, noodzakelijk om de bezoar te kunnen verwijderen.
Pijnboompitten bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn om je lichaam gezond te houden. De vitaminen in pijnboompitten zijn: vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11, en vitamine E. Met name het vitamine B complex is dus ruim vertegenwoordigd in pijnboompitten.
Amandelen behoren al jaren tot de populairste en gezondste noten. Ze zitten namelijk boordevol onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen die helpen het lichaam gezond en in balans te houden. De amandel is rijk aan vitamine E die zorgt voor de bescherming van de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
De pompoenpitten zijn ook nog eens hartstikke gezond door de grote hoeveelheid magnesium die hierin zit. En dat zorgt weer voor een betere bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Ook de omega 3 in de zaden is goed voor je hart. Daarnaast is magnesium ook nog eens goed voor je botten en geeft het je energie.
Lijnzaad smaakt naar noten en zit boordevol voedingsstoffen. Het bevat niet alleen vitamine B1 en B2 en mineralen, maar ook gezonde vetten (o.a. Omega-3, Omega-6 en Omega-9), eiwitten (25% van elk zaadje bestaat uit eiwit) en vezels (33 gram per 100 gram lijnzaad). En die doen heel wat goeds voor je lichaam.
Sesamzaadjes bevatten veel calcium, magnesium, fosfor, vitamine E, eiwitten, foliumzuur en vezels. Ze bestaan voor meer dan de helft uit olie. In de uit sesamzaadjes geperste sesamolie zitten veel omega 6-vetzuren.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
De zaden kun je gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd eten en hebben een pittige smaak. Zonnebloempitten zijn ook erg lekker in een salade. Naast de zonnebloempitten kun je nog veel meer van een zonnebloem eten. In het vroege voorjaar kun je de grote zaailingen opeten als kiemplanten, net zoals tuinkers.
Waar je bij zonnebloempitten op moet letten
Deze zijn sowieso niet erg eetbaar. Maar belangrijker nog is dat overconsumptie van die schil kan leiden tot constipatie. Als snack worden de pitten weliswaar regelmatig ongepeld verkocht, maar dat is ook om ze langer houdbaar te houden.
Om zonnebloempitten te eten ga je eerst met je tong langs de zoutige buitenkant, dan kraak je de schil tussen je kiezen en daarna spuug je de schil uit, voordat je op de pit gaat kauwen.