Ook fabrikant Van Wijngaarden van de Zaanse mayonaise komt met een vegan variant, Zaanse Veganaise!
Mayonaise is toch al vegetarisch? Gewone mayonaise bestaat uit olie, ei(dooier), azijn, zout en soms wat mosterd. Vanwege het ei is mayonaise weliswaar vegetarisch, maar niet 'vegan'.
De onverwachte nummer 1 is de Vegan mayo van Jumbo en hierover zijn de proevers unaniem enthousiast. 'Lekkere zuur, zoet, zout, mooie kleur' (Van Veen), 'goed zuur' (Putman), 'gemaakt voor een dikke klodder op de friet' (Heijkants), 'niet mijn smaak, maar wel goed' (Boorn).
Hellmann's óók geen mayo
Dit omdat het minder olie bevat dan de in de Warenwet voorgeschreven minimale hoeveelheid van 70 procent die nodig is om het mayonaise te mogen noemen.
Mayonaise zonder eieren
Gewone mayonaise bevat eieren en die zijn natuurlijk niet vegan en ook niet essentieel voor een goede mayonaise. Vervang je ei door tofu, plantaardige melk of aquafaba (het vocht van kikkererwten) om vegan mayonaise te maken.
Calvé De Échte Mayonaise is gemaakt van goede en pure ingrediënten zoals plantaardige olie, azijn en vrije-uitloopeieren, zonder kunstmatige smaakstoffen. Jouw vertrouwde Calvé De Échte Mayonaise is vol van smaak en heerlijk romig!
De structuur van de mayo is zeker vergelijkbaar met de 'gewone'. De smaak is ook prima en iets zuurder, maar als je vegan eet en een snelle vervanging voor een pot mayonaise wilt hebben dan is het zeker een goede optie, als je geen problemen hebt met allerlei onnodige toevoegingen.
Mayonaise is in de basis een mix van plantaardige olie, eidooiers, mosterd en citroensap of azijn. Tussen de potten in de supermarkt vinden we desondanks variatie; de soort en hoeveelheid olie, de toevoeging van zout, suiker en hulpstoffen als verdikkingsmiddel.
Het product bestaat voor tachtig procent uit raapzaadolie, zes procent eigeel, water, mosterd en een geringe hoeveelheid zout en suiker. Het product is ontwikkeld in de jaren vijftig en sindsdien is het recept vrijwel niet meer aangepast en kent nog steeds dezelfde kenmerkende smaak.
Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen. Als je puur voor smaak wilt kiezen, dan kun je het beste gaan voor Remia mayonaise.
Hellmann's uit Engeland is bijvoorbeeld iets fris/ zuurder dan Hellmann's uit Amerika, dat iets zouter van smaak is. Uit testen is gebleken dat de receptuur uit Engeland de Nederlandse consument het meeste aanspreekt.
Calvé Belgische Mayonaise is gemaakt van goede en pure ingrediënten zoals plantaardige olie, azijn en vrije-uitloopeieren. Dat proef je! Jouw vertrouwde Calvé Belgische Mayonaise is heerlijk vol van smaak, friszuur en net iets zuurder dan de normale mayonaise.
Hollandse, Belgische en Franse mayo: het verschil
Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren. Het verschil zit 'm in de soort mosterd - in de Franse zit Dijon - en de toevoeging van suiker. Dat laatste ontbreekt in de Belgische variant.
Mayonaise (Frans: sauce mayonnaise) is een koude, witte saus op basis van olie, eidooiers, azijn of citroensap, mosterd en eventuele smaakmakers. Het is een stabiele emulsie van plantaardige olie in water, waarbij de eidooier als emulgator optreedt.
Ideaal voor salades en sandwiches en als basis voor sauzen: deze mayonaise geeft binding aan alle gerechten. Een lekkere saus voor bij friet, burgers en al je snacks, heerlijk ook als dip. Gemaakt met vrije-uitloopeieren, glutenvrij en geschikt voor een vegetarische voeding.
Hellmann's breidde zich verder uit: Fabrieken werden gebouwd in Noord, zuid, oost en west Amerika, waardoor de blue ribbon mayonaise van Hellmann's bekend werd onder miljoenen consumenten in Amerika. Vanaf 1961 breidde Hellmann's zich uit naar Latijns Amerika en Engeland, waar het ook enorm populair werd.
Hellmann's Real (430 ml)
Hellmann's Real is een mayonaise volgens Engels recept. Het heeft een onmiskenbare frisse smaak en een stevige structuur.
Raapzaadolie (80%), natuurazijn, SCHARRELEIGEEL (6%), water, suiker, zout, MOSTERD (water, MOSTERDzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (SOJA-eiwit en SELDERIJ), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Leuke bijkomstigheid: een portie van 15ml (ofwel 1el) bevat ca. 11,2g vet en slechts 0,18g kh. Hulde aan de mayo!
Zaanse mayo is mild, wat door sommigen onterecht wordt bestempeld als flauw. Niets is minder waar. De perfecte combinatie van zoet en zuur, zonder overheersende smaken, zorgt ervoor dat hij overal bij past.
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.
Dat mijn neef de saus niet kende is ook helemaal niet zo gek. Want Madsauce, gemaakt van mosterd, uienpoeder, peterselie (of dille) en kleurstof, ontwikkelde McDonald's speciaal voor Nederland (en later België).
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.