De lymfeklieren kunnen opgezet zijn (bij wondroos aan het been: in de liezen; bij wondroos in het gezicht: in de hals) en de lymfebanen kunnen ontstoken zijn. Dit uit zich als een rode streep tussen de plaats van wondroos en de klieren. Deze zogeheten lymfangitis wordt - ten onrechte - wel 'bloedvergiftiging' genoemd.
In enkele gevallen kan wondroos tot de dood leiden, vooral bij kinderen, ouderen en patiënten met een stoornis in de afweer. Hoe wordt de diagnose gesteld? De diagnose wondroos is meestal eenvoudig te stellen op de kenmerkende verschijnselen.
veel vocht in het been of de arm met de wondroos (lymfoedeem) een bult onder de huid met pus (abces) bacteriën in uw bloed die zo naar andere organen gaan. U bent dan erg ziek (sepsis).
Hoe lang duurt wondroos
Het centrum van de wond mag zich niet verder uitbreiden. Na ongeveer vier à vijf dagen nemen de rode plekken zichtbaar af. U bent dan meestal ook geheel koortsvrij. Het kan wel zijn dat u nog steeds extra vocht vasthoudt.
Wat zijn de vooruitzichten? Vrijwel altijd volgt na behandeling met antibiotica een volledige genezing. Maar het komt bij wondroos aan de benen ook regelmatig voor dat het been naderhand wat dikker en een beetje rood blijft. Dit kan worden tegengegaan door het gebruik van een zwachtel of een elastische kous.
Verwijs de patiënt met spoed bij (vermoeden van) zeer zeldzame complicaties als sepsis, necrotiserende fasciitis of gangreen. Verwijs ook bij persisterende hoge koorts én niet reageren op antibiotische behandeling binnen 48 uur.
Onderzoek als wondroos vaak terugkomt
U kunt vaker wondroos hebben, omdat de bacterie die wondroos geeft op uw lichaam blijft. Vaak is dat in de neus. Met uw vingers kunt u de bacterie over uw lichaam verspreiden. De huisarts kan onderzoeken of de bacterie in uw neus zit.
Gezond eten is extra belangrijk als u een wond heeft. Uw lichaam verbruikt namelijk extra energie (calorieën), eiwit en mogelijk extra vitaminen en mineralen om de wond te genezen. Daarnaast kan er bij wonden sprake zijn van verlies van eiwitten en vocht via het wondvocht.
Wondroos wordt altijd behandeld met antibiotica. Vaak worden pijnstillers voorgeschreven. Ook kijkt uw arts of het wondje, waardoor de bacterie in de huid gekomen is, behandeld moet worden. Welke behandeling dit is, is afhankelijk van de oorzaak van dit wondje.
Je kunt beter niet te veel rondwandelen of rechtstaan. Probeer je been zoveel mogelijk hoog te leggen om zwelling te vermijden. Wanneer de wondroos geneest, gaat de huid vaak vervellen. Treedt er ondanks deze behandeling geen beterschap op, dan is een ziekenhuisopname noodzakelijk.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Blijft de oedeem of lymfeoedeem in uw benen draag een verband of elastische kous. Hou na genezing van wondroos aan het been, de huid tussen de tenen goed in de gaten. Droog u goed af na het douchen en zorg voor een goede hygiëne van het lichaam. Schimmelinfecties hebben de neiging vaak terug te komen.
Wondroos moet behandeld worden met antibiotica. Bij erg gezwollen benen kan zwachtelen helpen om de wondroos sneller te laten herstellen. Sommige mensen worden zo ziek dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Dit is vooral om te zorgen dat de koorts niet te erg wordt.
Uw arts kan aan de rode plekken op de huid zien of u wondroos heeft. Wondroos gaat meestal samen met pijn en roodheid en zwelling. Daarbij kan u zich ziek voelen en kunt u koorts ontwikkelen maar dat hoeft niet altijd.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
De afwijkingen bij wondroos zijn voor de dermatoloog vaak zo typisch dat aanvullend ondersoek niet nodig is en er direct kan worden gestart met behandelen. Als de dermatoloog twijfelt aan de diagnose of als antibiotica niet aanslaan wordt op plaatsen waar de huid beschadigd is een kweek afgenomen met een wattenstaaf.
Wondroos begint acuut. Soms is er koorts, koude rillingen, misselijkheid en braken. Deze algemene ziekteverschijnselen zijn er niet altijd. Tegelijkertijd ontstaat er op het aangedane lichaamsdeel een scherp begrensde warm aanvoelende, pijnlijke rode gezwollen plek die snel uitbreidt.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Hoe lang duurt genezing van wondroos? Het duurt zeker een week en als je erg ziek bent geweest nog wel langer. Het been wordt langzaam dunner en vervelt soms helemaal. Soms komt het weer terug.
Vitamines: verschillende vitamines (A, B, C en E) zijn belangrijk bij de wondgenezing. Een gebrek aan één enkele vitamine kan de genezing al vertragen.
Slaap heeft een krachtig effect op het immuunsysteem, dus het is niet alleen wondgenezing, maar alle vormen van herstel van ziekte, verwonding en ziekte die worden beïnvloed door slaap.
De beste preventie tegen wondroos is het voorkomen van kleine verwondingen. Maar ook met een goede huid- en nagelverzorging, een passende hygiëne en een adequate verzorging van verwondingen, verklein je de kans op de infectie. Draag handschoenen bij het tuinieren. Krab nooit insectenbeten open.
Bij een sepsis reageert uw lichaam heel heftig op een bacterie, virus, schimmel of parasiet. Ook sommige gifstoffen kunnen de oorzaak zijn van een sepsis. Soms is niet duidelijk waar de sepsis door komt. U kunt bijvoorbeeld een sepsis hebben door een blaasontsteking, zonder dat u klachten van de blaasontsteking heeft.
Symptomen en oorzaken
De huid is rood, pijnlijk en warm aanvoelend. Vaak is er ook zwelling van de huid. Patiënten met een erysipelas kunnen ook koorts hebben en zich algemeen onwel voelen. Meestal zien we deze huidinfecties aan de benen maar ze kunnen ook op andere plaatsen voorkomen zoals de armen en het gelaat.