De omgekeerde vlag is een signaal waarmee wordt geïmpliceerd dat men zich in een noodsituatie bevindt. In de Nederlandse zeevaart werd met het omkeren van de vlag aangeduid dat een schip in nood verkeerde.
In noodsituaties kan het ondersteboven hangen van de Nederlandse vlag aangeven dat er dringend hulp nodig is. Bijvoorbeeld, als iemand zich in een noodsituatie bevindt op een boot, kan het ondersteboven hangen van de Nederlandse vlag aangeven dat er hulp nodig is van andere schepen of hulpdiensten.
Het omdraaien van de vlag is niet door Nederlanders bedacht. Deze protestbeweging heeft een Amerikaanse oorsprong, en werd bekend uit onder andere de tijd van de Vietnamoorlog.
Nederlandse en Russische vlag
De Russiche vlag kent een sterke symboliek. De witte baan staat voor onschuld, zuiverheid en vrede, terwijl de blauwe baan symbool staat voor trouw, eerlijkheid en gerechtigheid. De rode baan tot slot symboliseert moed, kracht en de strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid.
Frankrijk. De vlag van Frankrijk heeft vrijwel dezelfde kleuren als de Nederlandse vlag, alleen lopen de banen verticaal en zijn de kleuren in omgekeerde volgorde. Volgens Eve Devereux was de Franse vlag gebaseerd op die van Nederland al voordat Napoleon Nederland veroverde in 1810.
Waarom lijkt de Nederlandse vlag op de Franse? De Nederlandse en Franse vlaggen lijken op elkaar vanwege het gebruik van rood, wit en blauw. De kleuren in de Nederlandse vlag komen mogelijk van het persoonlijke symbool van Willem van Oranje of vanwege hun maritieme betekenis.
De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was.
Alleen in ons land worden wimpels op nationale schaal gebruikt. Deze traditie kent zijn oorsprong bij het begin van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de Franse bezetting werd er gezocht naar een manier om de kleur van onafhankelijkheid te herintroduceren in de Nederlandse vlaggenmasten.
De tricolore stond daarom ook beter bekend als oranje-blanje-bleu. Ook wel de Prinsenvlag genoemd. Tijdens de Franse overheersing nam Nederland echter de vlag van Frankrijk over. De zogenaamde Drapeau Tricolore bestond uit drie verticale banen: rood, wit en blauw.
de vlag van Luxemburg is vrijwel bijna het zelfde als de Nederlandse vlag. Het enige verschil is dat het blauw van de vlag van Luxemburg lichter is dan het kobalt blauw van de Nederlandse vlag. De vlag is niet gebaseerd op de Nederlandse vlag, maar het is gebaseerd op de kleuren van het wapen van Luxemburg.
Mozambique. Mozambique draait er niet omheen. Ze hebben de enige nationale vlag ter wereld waar een modern vuurwapen op staat, om precies te zijn een AK-47 met bajonet. Op de achtergrond zijn drie gekleurde stroken te zien.
Het is een teken van steun voor de boeren in Nederland en van verzet tegen de stikstofmaatregelen, maar niet iedereen is blij met deze omkering van de Nederlandse vlag. "Er hangen hier honderden vlaggen", zegt een woordvoerder van de gemeente Nieuwkoop. In deze plaats in Zuid-Holland wonen en werken veel agrariërs.
Op 9 december 1866 pleitte Otto von Bismarck in een eerste ontwerpgrondwet voor de Noord-Duitse Bond voor een zwart-wit-rode (schwarz-weiß-rot) horizontale driekleur.
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie.
De kleuren die worden gebruikt in landenvlaggen hebben diepe symbolische betekenissen en vertegenwoordigen vaak de waarden en geschiedenis van een land. Rood staat voor moed, wit voor vrede, blauw voor vrijheid, geel/goud voor voorspoed en groen voor vruchtbaarheid.
Oranje windzak: Pas op met zwemmen!Geen drijfmiddelen gebruiken. Geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan. Wordt gehesen bij een aflandige wind.
In 1579 werd het 'oranje-blanje-bleu' (genaamd de prinsenvlag) de officiële vlag. Echter, uit onderzoek is gebleken dat er vóór de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) al rood-wit-blauwe vlaggen gebruikt werden in Nederland. Het gebruik van de vlag was echter niet officieel vastgelegd.
De vlag van Nederland staat symbool voor Nederland en de eenheid en de onafhankelijkheid van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Het rood-wit-blauw is zowel te land als ter zee in gebruik als civiele vlag, dienstvlag en oorlogsvlag.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica.
Na de tachtigjarige oorlog wilde men niet meer herinnerd worden aan het oranje van de oranje prinsenvlag en werd deze variant verboden. Men verving het oranje in rood. In 1937 tekende Koningin Wilhelmina een kort Koninklijk besluit. Vanaf die datum is de Nederlandse vlag officieel in de hedendaagse kleuren.
Landenvlag uithangen
Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand.
Een zwarte wimpel wordt boven een vlag gehangen bijwijze van rouw. Zowel bij persoonlijke als nationale rouw is dit toegestaan.
De kleur oranje hoort al eeuwenlang bij Nederland. Dat komt door ons koningshuis.De achternaam van koning Willem-Alexander is namelijk Van Oranje-Nassau.Vroeger hoorde oranje vooral bij politiek.
Symbool voor racisme
Kolonisten introduceerden het 'Oranje, Blanje, Bleu' in Zuid-Afrika, toen zij in de zeventiende eeuw een kolonie stichtten aan de Kaap de Goede Hoop. In 1928 werd de Prinsenvlag officieel aangenomen als Zuid-Afrikaans staatssymbool.
Daarnaast zijn onze Nederlandse vlaggen van zeer hoge kwaliteit. Onze goedkoopste vlaggen zijn al beschikbaar vanaf onder de €3,95. Op werkdagen voor 16:00 besteld is dezelfde dag nog verzonden!