Een aanhoudend lang geratel, alsof iemand maar niet wakker wil worden. Het is de zang van de snor óf de sprinkhaanzanger. Het klinkt enigszins mechanisch. Klinkt niet alleen als een wekker, maar je zou er ook het geratel van een 'tractor in de verte' in kunnen herkennen.
Ook is er sprake van muzikaal verleiden: mannetjes brengen hun soms luide, soms zachte minneliederen ten gehore. Thuis (zelfs in de slaapkamer) hoor ik een koolmees: taTIE taTIE taTIE taTIE taTIE, klinkt het indringend. Het lijkt op de sirene van een politieauto en ook wel op een fietspomp.
Liervogels staan vooral bekend door hun buitengewone vermogen om natuurlijke en kunstmatige geluiden uit hun omgeving te imiteren. De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en een willekeurig aantal geluiden dat het dier ooit eens heeft gehoord.
"Dat een merel mechanische geluiden verwerkt in is niet bijzonder", vertelt Heemskerk aan Metro. "Er zijn wel eens voetbalwedstrijden stilgelegd omdat er een merel langs het veld zat die de scheidsrechtersfluit nazong. Er zijn merels die een auto-alarm nadoen."
Tijdens campingnachten heb je de grootste kans op het horen (en soms zien) van ransuilen en bosuilen. Maar met een beetje geluk kun je ook een steenuil aantreffen, de kleinste in ons land broedende uilensoort.
Zo weet u vrij snel om welke vogel het gaat. BirdNET is gratis te gebruiken en is beschikbaar voor iOS en Android. Vogels zijn overal te vinden.
Liervogels staan vooral bekend door hun buitengewone vermogen om natuurlijke en kunstmatige geluiden uit hun omgeving te imiteren. De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en een willekeurig aantal geluiden dat het dier ooit eens heeft gehoord.
Geluid. Luide, trage zang met veel pauzes en met een kenmerkende herhaling van meestal driemaal hetzelfde geluid. Meest kenmerkende roep is een hoog, scherp "tsip".
Dwergooruilen zijn nachtdieren die overdag bijna nooit gezien worden. Tussen zonsondergang en zonsopgang laten ze met tussenpozen van 3½ seconden een monotoon 'tju' horen. Omdat ze steeds met hun kop draaien is moeilijk vast te stellen waar het geluid vandaan komt.
Merels pikken tevens de geluiden op uit hun omgeving en kunnen andere vogels imiteren en verwerken in hun zang. Zo kan je ook duidelijk het verschil horen tussen een stadse merel en merel uit het bos. Zelfs in een straat klinkt er vanaf elke schoorsteen klinkt een ander merellied.
Wie denkt vogels op hun zang goed te kunnen herkennen komt soms bedrogen uit: sommige vogelsoorten kunnen andere soorten zó goed imiteren dat ze niet van echt te onderscheiden zijn. En er zijn vogels die ook andere geluiden feilloos na kunnen doen. Eén van die meester-imitatoren is de spreeuw.
De voornaamste redenen zijn om concurrenten uit de buurt te houden, een soort territoriumdrift, of om indruk te maken op een soortgenoot. Er zijn wel bijzondere gevallen, zo legt gedragsbioloog en vogelgeluidenkenner Hans Slabbekoorn van de Universiteit Leiden uit tegen NRC.
Geluid. Laag fluitende baltsroep, wel echt uilachtig,"kiew-kiew-kiew". Verder veel andere roepen.
Geluid. Melodieus en gevarieerd. Kenmerkend zijn de luide, heldere en hoge tonen aan het einde van de zang. Bij onraad een herhaald "tek-tek".
Geluid. Zang met kanarieachtige trillers en een nasaal "tsjwèèè…".
Misschien is het u ook opgevallen: de eerste vogels zijn begonnen met zingen. 's Ochtends vroeg is de merel de eerste uitbundige zanger, maar ook roodborst, winterkoning en heggenmus zijn al te horen. Zodra de dagen lengen en de lente in aantocht is beginnen de zangvogels van zich te laten horen.
Het beste antwoord. Een heggenmus in alarm maakt een dergelijk geluid. Dat onrustig fladderen past bij de staat van alarm. Een heggenmus is iets kleiner en heeft een spitsere snavel dan een huismus.
Geluid. Hoge, korte, scherpe en tsjirpende geluiden.
WAPENVELD - Het is een vreemde vogel, de nachtzwaluw. De zomergast is dankzij zijn camouflerende verenkleed nagenoeg onzichtbaar, maar zijn krekelachtige gezang, dat vanaf zonsondergang te horen is, is des te opvallender. In de volksmond wordt de nachtzwaluw ook wel de geitenmelker genoemd.
Spreeuwen kunnen feilloos andere vogels imiteren, soms zelfs zo goed dat die oorspronkelijke soort erop reageert. Het geschreeuw van een scholekster of de miauwende roep van een buizerd is voor spreeuwen gemakkelijk na te doen, maar om de vrouwtjes echt te overtuigen imiteren ze ook onnatuurlijke geluiden.
iNaturalist. Met iNaturalist kan je planten én dieren identificeren. Je moet wel even een account aanmaken, vervolgens kan je gemakkelijk zoeken door een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen. De app geeft de top-10 suggesties op basis van je afbeelding en locatie.
De vink is dan ook een zeer algemene en veel voorkomende vogel. In de lente zingen ze de bekende vinkenslag, die gaat van 'driiiiiii-tsitsitsi-kawiet! '. En vaak roepen ze ook heel hard “wiet-wiet-wiet!”.
Geluid. Kenmerkend getsjilp, in veel variaties. Diverse minder bekende, maar toch kenmerkende roepen.