De basisbegrippen van wiskunde onder de knie krijgen is niet makkelijk, maar toch is het een essentieel onderdeel van het lager en middelbaar onderwijs dat je serieus moet nemen. Waarom? Wiskunde kan een universele taal worden genoemd omdat ze over de hele wereld gelijkwaardig is.
Wiskunde is abstract
De meeste leerlingen vinden wiskunde vooral moeilijk omdat het abstract is. Het is onzichtbaar, er bestaan eenmaal geen werkelijke wiskundige objecten. Leerlingen die veel visualiseren zullen wiskunde daarom ook moeilijker vinden. Zij kunnen dan niet een goed beeld krijgen en snappen zij het niet.
Wiskunde D is namelijk de meest zware versie van wiskunde die je zult vinden op de middelbare school en alleen geschikt voor mensen die een enorme passie of talent voor het vak hebben.
Wiskunde is een vakgebied waar iedereen goed in kan worden, zelfs als je zogenaamd geen wiskundeknobbel hebt.
Wat veel mensen vergeten, is dat rekenkunde geen aangeboren vaardigheid is. Haast iedereen kan goed worden in wiskunde, maar het zit 'm vooral in het oefenen en verbanden kunnen leggen. Het oplossen van wiskundige sommen gaat de een beter af dan de ander, maar dit betekent niet dat je nooit beter kunt worden.
In het dagelijks leven heb je weinig wiskunde nodig. Het is wel handig om te kunnen rekenen en vergelijkingen te kunnen maken. Wiskunde is voor de maatschappij wel heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van allerlei dingen, al zijn er maar weinig mensen die dit voor hun werk doen.
In Nederland is wiskunde verplicht voor vwo-leerlingen. Havisten kunnen wiskunde laten vallen als ze kiezen voor het profiel cultuur & maatschappij (c&m). In het vmbo is wiskunde bij veel profielen een keuzevak.
Over het algemeen geldt: hoe meer bèta, hoe meer keus. Toch slaagt maar liefst 5,6 procent van de havisten uiteindelijk zonder wiskunde voor het eindexamen, blijkt uit navraag bij het CBS. Gemiddeld telt elke klas dus een of twee leerlingen die wiskunde laten vallen.
Verschil opleidingen
Technische Wiskunde/Technische Natuurkunde is in principe niet moeilijker of makkelijker dan 'gewone' Wiskunde/Natuurkunde.
HAVO en VWO
Het grootste verschil tussen wiskunde A en B is statistiek. Vaak wordt gezegd dat wiskunde A makkelijker is dan wiskunde B.
Bij het vak wiskunde leer je problemen te analyseren en op te lossen. Op het vwo kun je kiezen tussen wiskunde A, B en C. Je moet niet het idee krijgen dat de verschillende soorten wiskunde totaal gescheiden werelden zijn.
Het vak wiskunde B is voor veel middelbare scholieren erg lastig. Om het toch goed te kunnen beheersen vóór het eindexamen, is het belangrijk om veel te oefenen met de lesstof. Naast het maken van je huiswerk van school kun je dit ook doen door te oefenen met oude wiskunde B examens.
Wiskunde op school
Op de havo en het vwo is wiskunde een kernvak in de onderbouw. Voor je profiel heb je de keuze uit de varianten A en B. Op de havo en het vwo kun je bij het profiel N&T wiskunde D als profielkeuzevak toevoegen. Op het vwo is er nog wiskunde C als profielkeuzevak bij het vak C&M.
Vwo wiskunde B behandelt de abstracte wiskunde. Je leert hierbij bijvoorbeeld wiskundige bewijzen. Vergelijkingen, func es, grafieken, formules, algebra, meetkunde met coördinaten en goniometrie komen allemaal voor bij Vwo wiskunde B.
Wiskunde D is bedoeld als aanvulling en verdieping op wiskunde B. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met kansrekening en statistiek, een onderdeel dat niet in wiskunde B zit, maar dat bij veel universitaire studies wel belangrijk is. Een voorbeeld van verdieping is bewijzen.
Belemmeringen voor de doorstroom havo-vwo
In het havo-profiel cultuur en maatschappij (CM) is wiskunde niet verplicht. Op het vwo maakt wiskunde deel uit van ieder profiel, ook CM. Doorstromers met een CM-profiel zullen dus alsnog examen in wiskunde moeten doen.
Momenteel is wiskunde verplicht voor een bachelor hbo-communicatie. Voor studiejaar 2020-2021 wordt de wiskunde-eis zeer waarschijnlijk afgeschaft. Het omgekeerde kan ook gebeuren: opleidingen kunnen besluiten voortaan een bepaalde eis te stellen.
Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een havo-, vwo- of mbo-4-diploma hebt (of een gelijkwaardig diploma). . De toelatingseisen voor de opleiding Facility Management zijn gewijzigd; met ingang van het studiejaar 2023-2024 zijn de vakken economie, M&O/BE, wiskunde A of wiskunde B niet meer vereist.
Als je wiskunde studeert leer je ingewikkelde problemen met behulp van logische gedachtestappen en wiskundige structuren op creatieve manieren oplossen. Met een wiskundediploma kun je op allerlei plekken in de samenleving terechtkomen.
Wiskunde wordt veel gebruikt in de natuurwetenschappen en de techniek en de ict, maar ook veel in de economische wetenschappen. Steeds vaker worden in de sociale wetenschappen en de geneeskunde wiskundige modellen gebruikt.
De echte Griekse wiskunde begon rond 550 v.Chr., toen Thales van Milete en Pythagoras kennis van Babylonische en Egyptische wiskunde naar Griekenland brachten. Thales gebruikte meetkunde om praktische problemen op te lossen, zoals het berekenen van de hoogte van een piramide en de afstand van schepen tot de kust.