Delhaize, Carrefour Market en Makro zijn voor een mandje met vers-, merkproducten en huismerken gemiddeld liefst 17 procent duurder dan Colruyt, zo blijkt uit een uitgebreide prijsvergelijking bij de supermarkten van Test Aankoop. Match is gemiddeld 28 procent duurder.
Delen. De voorbije maanden zijn Delhaize en Carrefour duurder geworden tegenover andere supermarkten. Delhaize was voorheen al 5 procent duurder dan het marktgemiddelde, nu is dat 10% geworden. Ook Carrefour verhoogde zijn prijzen meer dan gemiddeld.
Bij Delhaize stegen de prijzen van de huismerken met 3 procent, bij Carrefour met 2 procent. Dat zegt mogelijk iets over de krachtverhoudingen. Producenten van merkartikelen, en al zeker de sterke merken, hebben meer macht om prijsverhogingen door te duwen. Bij de productie van huismerken is het net omgekeerd.
Een nieuw onderzoek bevestigt dat Colruyt de goedkoopste supermarktketen van België is. Albert Heijn is een nipte tweede, de anderen liggen mijlenver achter. Colruyt en Albert Heijn zijn beide 10% goedkoper dan nummer drie, de hypermarkten van Carrefour.
Bij Carrefour Hyper, Makro, Cora en (AD) Delhaize zijn de prijzen voor merkproducten veeleer gemiddeld. Carrefour Market (Mestdagh) en Intermarché zijn duurder op dit vlak, Match is het duurst.
De Consumentenbond noteerde in april 2022 de prijzen van 175 A-merk producten bij 12 landelijke supermarktketens. Dirk is het goedkoopst voor A-merken. Die zijn daar 7% goedkoper dan gemiddeld. Spar is de duurste supermarkt.
Colruyt blijft de goedkoopste, trouw aan het adagium van de supermarkt. De supermarkt is 8 tot 9 procent goedkoper dan Albert Heijn, volgens de metingen van Daltix.
Als je de merkproducten en witte producten achterwege laat en alleen de huismerken van alle supermarkten vergelijkt staan de discounters met kop en schouders bovenaan: Lidl blijkt dan de goedkoopste supermarkt te zijn, gevolgd door Aldi.
Als je bij het boodschappen doen huismerken koopt, dan kun je het best naar Lidl. Daar zijn de prijzen namelijk het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Daarmee is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter.
Aan de hand van een onderzoek van de consumentenbond, blijkt dat Dirk van de Broek de goedkoopste supermarkt is. De onderzoekers kochten daar alle 110 basisproducten die benodigd waren voor het onderzoek en kwamen daar onder aan de streep goedkoper uit dan bij alle andere Nederlandse supermarkten.
De verschillen zijn klein, maar Lidl is de goedkoopste supermarkt als het om huismerken gaat. Aldi en Lidl hebben traditiegetrouw de goedkoopste huismerken, maar nu staat Lidl alleen aan kop. Aldi wordt ook nipt ingehaald door Dirk en Vomar en zakt naar plek vier. Dat stelt de Consumentenbond na een prijspeiling.
Lidl is de goedkoopste supermarkt voor huismerken, gevolgd door Dirk en Vomar. Aldi is gezakt naar de vierde plaats. Dit blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond. De duurste supermarkt voor huismerken is Poiesz.
OIVO (Onderzoeks- en informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) heeft de populariteit van de Belgische supermarkten onderzocht. Het resultaat? Colruyt is voor het tweede jaar op rij de populairste en werd bezocht door 57% van de Belgen, voornamelijk Nederlandstalige gezinnen uit de hogere sociale groepen.
Als je je beperkt tot de 'Belgische' basisklassiekers, is Colruyt goed en soms zelfs goedkoper dan Lidl. Lidl is geschikt voor diepvriesproducten en vleeswaren in promotie, maar van mindere kwaliteit. Andere generieke producten zoals kant-en-klare wraps en gevogelte zijn behoorlijk.
Colruyt blijft standhouden als goedkoopste supermarkt. Colruyt blijft de goedkoopste winkel, blijkt uit de nieuwste supermarktenquête van Test-Aankoop, maar er is een groot prijsverschil tussen de winkels in Vlaanderen en Wallonië.
Vooral luxe producten in de bonus
Albert Heijn is met de (sinds begin dit jaar helaas in de ban gedane) Hamsterweken een soort pionier geweest met grote kortingen. Helaas zijn het vaak wel luxe producten waarop deze grote kortingen worden gegeven. Veel mensen zullen ook zeggen onnodige en ongezonde producten.
Volgens de consumentenbond is de Jumbo inderdaad de goedkoopste supermarkt van Nederland. De consumentenbond kijkt in haar onderzoek naar de prijs van de 110 meest gekochte A-merken.
Omdat het niet zo lang duurt om schappen op voorraad te hebben, zul je niet zo veel mensen merken die bij Aldi werken. Door op arbeidskosten te besparen, kan het bedrijf de consumenten goedkopere prijzen aanbieden. Het hebben van minder werknemers betekent ook dat Aldi hun mensen hogere lonen betaalt.
Boodschappen in de supermarkt zijn sinds september gemiddeld 18,5 procent duurder geworden. De prijsverhogingen verschillen sterk van product tot product. Pasta, brood, melk, kaas, zonnebloem- en olijfolie, babyvoeding en keukenpapier stegen veel meer in prijs.
Wat wel iets goedkoper is in België zijn benzine en diesel, hoewel de dieselprijzen steeds meer op Nederlands niveau komen. LPG is wel goedkoper in België. Maar ook voor tabak, sigaretten en andere rookwaar ben je bij onze zuiderburen goedkoper uit.
Je kunt geld besparen door naar de markt te gaan. Verse producten zoals groente en fruit zijn hier vaak goedkoop. Zeker aan het einde van de dag. Koop niet meer dan je nodig hebt, zodat je aan het einde van de week geen eten hoeft weg te gooien.
Welke supermarkt heeft de goedkoopste groente? Lidl is gemiddeld 16% goedkoper voor groente en fruit dan andere supermarkten. Dit blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond onder 15 supermarktketens. Spar is de duurste supermarkt voor groente en fruit.
De kleinere oppervlakte van veel winkels maakt dat de Spar een beperkter assortiment heeft, waardoor volgens Moers minder budgetproducten in het aanbod zitten. Het prijsverschil komt volgens de Spar ook doordat in de winkels alleen duurder brood van ambachtelijke bakkers wordt aangeboden.