Heerlijk mals vlees met een uitgesproken smaak. Zijn gevarieerde voeding zoals zaden, oogstresten, gevallen bessen en ander beschikbaar voedsel, zorgt voor de uitgesproken smaak van het donkere vlees van de wilde duif. Duif kan in zijn geheel bereid worden in de oven of verwerk de duivenborst bijv. in een salade.
Het wordt niet heel veel gegeten, maar duif is een echte delicatesse. Het heeft een hele andere smaak dan ander gevogelte; het kan omschreven worden als een verfijnde wildsmaak. De Anjou duif wordt op de meest diervriendelijke en duurzame manier gefokt. De duiven worden echt verwend en hebben een zeer goed leven.
De duivensoort die je in de supermarkt of bij de poelier vindt, is een houtduif. “Maar daarmee vergeleken is de stadsduif erg mager en waarschijnlijk ook minder lekker,” zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “Daarenboven eten ze ook heel wat vuiligheid en kampen ze soms met specifieke ziektes.
Het vlees van een wilde duif is compacter dan van een tamme, maar beide kunnen op dezelfde manier klaargemaakt worden. Jonge duiven hebben zacht, wit vlees zoals bij een kip.Ze zijn geschikt om te braden.De oudere duiven hebben droger en donkerder vlees en worden meestal gestoofd of verwerkt in ragout.
De natuurlijke vijanden van duiven zijn slechtvalken, haviken, sperwers en katten.
Wilde duif is een prachtig bourgondisch product voor de liefhebber. Een prachtige Wilde Duif. Het vlees is prachtig van smaak en is bovendien heerlijk mals. Het vlees is bourgondisch, bedoeld voor de echte liefhebber.
Dan verschijnt een baby duif: die wordt 'pieper' genoemd.
Delhaize | Jonge Duif | +/- 360 gr | Delhaize.
Een kleine vogel is vaak het gemakkelijkst met de blote hand te pakken. Benader de vogel rustig van achteren met je hand en grijp hem voorzichtig met je duim en wijsvinger vast. Je handpalm ligt op de rug van het dier waardoor je zijn vleugels in bedwang kan houden. Knijp niet te hard!
Omdat duiven niet kunnen poepen als ze vliegen, poepen ze alleen als zitten. Daar door raken dergelijke zitplekken al snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert veertien kilo poep per jaar!
Tamme duiven hebben vaak botermals vlees en een verfijnde smaak. De meestvoorkomende (wilde) duiven in Europa zijn houtduiven. Als je hun vlees vergelijkt met dat van tamme duiven, is het compacter, malser en met een meer uitgesproken smaak – de smaak komt dicht bij die van de wilde eend.
Het meeste gevogelte vlees is wit vlees, een uitzondering zoals eend, gans, duif, emoe en struisvogel daargelaten. Dit vlees is eerder rood. Wanneer u gevogelte koopt doet u dit het liefste bij een poelier die kennis van zaken heeft, zoals Poeliersbedrijf Lelie.
Leefgebied. Houtduiven komen voor in vrijwel het hele land, zij ontbreken alleen in de meest boomloze landschappen. Zij broeden in uiteenlopende biotopen, van tuinen en parken tot bossen. Voor hun voedsel bezoeken ze daarnaast ook vaak akkers waar graanresten te vinden zijn.
Voer niet teveel. Voer twee tot drie keer per dag kleine beetjes. Dertig tot vijfendertig gram voer per dag is voldoende. Soms hebben je duiven iets meer of minder nodig en hier zit het verschil tussen een duivenmelker en een duivenliefhebber.
Hoeveel kost een duif? De prijs van een duif hangt af van de soort en kleur. De prijzen variëren van 15 euro tot honderden en zelfs duizenden euro's.
Je zag hem opstijgen en verbaasd weer neervallen.” De vlieglessen duren ongeveer een week en dan, ongeveer 35 tot 37 dagen na de geboorte, zijn de duivenjongen klaar om uit te vliegen.Volledig volgroeid zijn ze dan nog niet – in de stad zie je dus wel degelijk opgroeiende duiven.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Noorse duiven zijn te herkennen aan ringen van 2018 die lichter groen zijn dan de Nederlandse ringen. Op de ringen staat als eerste het land van herkomst (NOR), daarna het verenigingsnummer (bijv.026) en daarna het duifnummer.
Waarom vogels één been optrekken tijdens het slapen, heeft waarschijnlijk alles te maken met warmte. Een vogelpoot heeft nauwelijks isolatie: het is letterlijk vel over been. Via die naakte poten verliezen ze dus heel wat warmte, zeker als één van die poten dan ook nog eens in het water staat.
Vooral slechtvalk en havik, in mindere mate wijfje sperwer, zijn van belang voor predatie op reisduiven. De som van die soorten nam de laatste jaren niet opvallend verder toe in Vlaanderen. Ze jagen mogelijk recent wel meer in (voor)stedelijke omgeving.
Lachduiven kunt u in theorie ook binnenshuis houden, maar dit is niet aan te raden. Omdat duiven veel stof veroorzaken kan dit namelijk slecht zijn voor uw eigen gezondheid. Kiest u er toch voor de dieren binnen te huisvesten, neem dan een kooi met een dichte achterwand zodat de duiven beschutting en veiligheid hebben.
Het snavelen zijn de handelingen zoals het in elkaar steken van de snavels en het poetsen van elkaars veren. Na het snavelen hoopt het mannetje met het vrouwtje te mogen paren. Het stel houtduiven is gefilmd door Rob Beckers.
Een mannetjesduif heet een doffer en een vrouwtje heet duivin. Een doffer is wat dikker dan een duivin. Hij heeft ook een grotere neusdop. Daar kun je een mannetje dus aan herkennen.
Het verschil tussen een mannetjes en vrouwtjes duif
Een mannetjes duif wordt doffer genoemd,en een vrouwtjes duif een duivin. De doffer is meestal forser en krachtiger gebouwd dan de duivin. Ook heeft de doffer grotere neusdoppen, een langer borstbeen en bredere slag- en dekpennen.