Zodra er zich een gaatje gevormd heeft, kan tandbederf niet meer uit zichzelf genezen. Een bezoek aan de tandarts is dan noodzakelijk. De tandarts kiest de behandeling in functie van de ontwikkelingsfase waarin de aandoening zich bevindt.
Dan is het glazuur in feite al opgelost en ligt het tandbeen bloot. Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan. De schade is onomkeerbaar, en vereist aanpassing van het eet- en drinkgedrag.
Hoewel er geen echt geneesmiddel is voor tandbederf, zijn er wel behandelmogelijkheden. Het kan zijn dat een tandarts het bedorven deel van de tand eruit moet boren en dit op moet vullen met een vulling.
In tegenstelling tot gebroken botten, zal de spleet in een tand nooit volledig genezen. Na de behandeling kan een barst erger worden en kunt u de tand nog steeds verliezen. Het is toch belangrijk dat de tand behandeld wordt. Meestal kan de tand na de behandeling nog jaren functioneren.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Vaak worden dan tandpasta's aanbevolen met chloorhexidine (doorgaans afgekort tot CHX). Dit is een stof die heel sterk bacteriedodend werkt, met als gevolg dat de opgebouwde tandplak wordt afgebroken en er weinig nieuwe meer bijkomt.
De 2 voornaamste symptomen zijn pijn en zwelling van de kaak. Als een tandabces zich ontwikkelt, ervaart de persoon pijn bij het kauwen en bij het aanraken van of duwen op de aangetaste tand. De tand wordt ook gevoelig voor warmte (eten) en koude (een ijsje). Dat laatste verdwijnt als de tandzenuw afgestorven is.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.
Tanderosie is het proces waarbij tandglazuur langzaam oplost door zuren die onze mond binnenkomen door voedingsmiddelen. Naar verloop van tijd kan het glazuur geheel verdwijnen en komt nooit meer terug. Tandglazuur herstellen is dus niet mogelijk.
In het eerste stadium van tandbederf is er enkel sprake van demineralisatie: de buitenste laag van de tanden (het glazuur) is ontkalkt en verzwakt.
Tandbederf, of gaatjes, zijn besmettelijk, dus het is belangrijk om een gezonde mond te hebben als u kinderen heeft, zwanger bent of overweegt zwanger te worden. Als uw mond droog is, is de kans groter dat u gaatjes krijgt.
Of kunnen mensentanden teruggroeien, zoals de tanden van vissen en reptielen? Het antwoord op die laatste vraag is nee. Zoogdieren krijgen in hun leven hooguit twee sets tanden. Mensen ook.
Onvolgroeide tanden
De op elkaar gedrukte cellen worden getransplanteerd in de volwassen kaak waardoor bij de volwassene opnieuw een functionele tand tot ontwikkeling komt. Een tand met een wortel die dus geen wrijving in de kaak veroorzaakt, maar op een natuurlijke wijze groeit.
Als een tand (bijvoorbeeld na een ongeval) geheel uit de mond is gekomen, kan de tandarts de tand in de kaak terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of –kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
Tandheelkundige Wim Crielaard zegt in het Parool dat iemand met een gezond gebit gerust twee weken niet hoeft te poetsen. Klopt dat ook? Volgens tandarts Luke Bosker is het onverstandig: "Als je twee weken niet poetst, dan kan je tandvlees gaan ontsteken."
Gevolgen van tandenpoetsen overslaan
Volgens Dr. Timothy Chase is het niet wegpoetsen van dat laagje een van de slechtste dingen, die je je gebit aan kunt doen. De arts zegt dat de achtergelaten plak en bacteriën kunnen zorgen voor ontstekingen aan het tandvlees, gaatjes én een slechte adem.
Zeker voor het slapengaan is het heel belangrijk om uw tanden te poetsen. U poetst namelijk alle viezigheid van die dag eraf. Tijdens het slapen produceert u namelijk minder speeksel, waardoor bacteriën meer hun gang gaan en ontstekingen kunnen ontstaan.
De aantasting van de tand of kies wordt in de eerste fase meestal gezien als een witte doffe plek op het glazuur, die naarmate de tijd verstrijkt kan verkleuren. Tot dit punt kan de tand zich nog herstellen door remineralisatie.
De bacteriën in tandplak maken uw tanden en kiezen kapot. U krijgt gaatjes en uw tanden en kiezen kunnen pijn doen.
Ibuprofen is een pijnstiller die valt onder de 'niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen' oftewel NSAID's. Tandpijn is andere pijn dan b.v. een hoofdpijn, omdat tand- en kiespijn een acute, ontstekingspijn is. Ibuprofen blijkt zeer geschikt voor kies- en tandpijn.
Té zure mondwaters kunnen zorgen voor tanderosie. Er wordt gesproken over een ph waarde van 5 of lager. In Listerine zit onder andere het conserveermiddel benzoëzuur dat alleen zijn werk kan doen in een ph waarde van 5 of lager. Alles met een PH waarde onder de 5,5 lost tandglazuur op.
Mondwater doodt de slechte bacteriën in de mond. Dit zorgt voor een schoon en fris gevoel. Oliën als menthol en eucalyptol verbergen een slechte adem, terwijl de fluoride tandplak vermindert. Het mondwater beschermt op deze manier het tandglazuur.
Waterstofperoxide doodt veel soorten bacteriën en remt de groei van schimmels en gisten. Doordat het bruist, raakt ook vuil op moeilijk bereikbare plaatsen los. De werking begint direct en houdt aan zolang het middel in de mond is.