Geen enkel horloge is absoluut waterdicht. Vandaar dat de term 'waterproof' (waterdicht) sinds de jaren '60 officieel heeft plaatsgemaakt voor 'water resistant' (waterbestendig). In de praktijk worden beide termen echter nogal eens naast elkaar gebruikt.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
0 – 1.000 mm:Waterafstotend, maar niet waterdicht. 000 mm – 5.000 mm:Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 000 mm – 15.000 mm:Compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk.
Waterdichtheid van kleding
Bij een waterkolom vanaf 1.000 mm (1 meter dus) wordt het als waterdicht aangemerkt. Daaronder, dus bij een waterkolom van 0 tot 1.000 mm, mag de stof als waterafstotend aangeduid worden, maar niet als waterdicht.
IP68: volledig waterdicht
Is je smartphone IP68-waterdicht, dan kan deze voor een onbepaalde tijd ondergedompeld blijven. Mocht je telefoon in het zwembad vallen en je vindt hem niet gelijk terug, dan heb je alle tijd om een duikbril te halen en de bodem van het zwembad af te speuren.
Hoe blijft je jas of broek waterdicht? Waterdichte of waterafstotende kleding heeft een speciaal membraan of coating die er voor zorgt dat de kleding waterdicht en ademend blijft. Door deze met normaal wasmiddel te wassen tast je deze kwaliteiten aan wat zonde is van je dure kledingstuk!
Gewatteerde regenjassen zijn waterdicht, houden je lekker warm en zitten comfortabel. Hoe handig is dat voor koude, gure dagen waarop het regent of misschien zelfs wel sneeuwt? Hierdoor is het de perfecte winterjas voor heren.
Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water. Met andere woorden: het materiaal in dit voorbeeld is tot een druk van 10.000 mm waterdicht.
Gore-Tex® of Sympatex) met een extra DWR-laag aan de buitenkant. Een membraan is duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan een coating. Maar ook hier moet de waterafstotende laag regelmatig onderhouden worden. De waterdichtheid van het membraan daarentegen blijft altijd behouden zelfs na verschillende wasbeurten.
1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht.
Gore-Tex is 100% waterdicht. Kies je voor Gore-Tex dan kies je voor een jas van ademend materiaal. Gore-Tex voert transpiratie en vocht op een natuurlijke manier af. Het materiaal Gore-Tex houdt wind tegen en is daarom ideaal als materiaal voor een outdoorjas.
Een parka is stijlvolle, wind- en waterdichte en warme jas met een capuchon die perfect is voor gelegenheden waar je er wat netter uit moet zien.
Ganzendons is de gouden standaard op het vlak van thermische isolatie. Donsjassen houden je dus echt wel warm. Sommige donsjassen houden je warmer dan andere, dit hangt af van de vulkracht en de hoeveelheid dons in je jas - hoe hoger het nummer, des te warmer is de jas.
Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000 mm als waterdicht aangemerkt. Echter komt u al snel aan een hogere druk wanneer u op uw knieën in het gras zit of wanneer u met een rugzak op loopt. In deze gevallen kunt u beter kiezen voor een stof met een hogere waterkolom van minimaal 10.000 mm.
Waterdicht maken jas, iedereen kan het
Het waterdicht maken met Outdoor Gear Protector is zoals gezegd, een fluitje van een cent. Zorg ervoor dat de te behandelen jas schoon en droog is en hang deze in een goed geventileerde ruimte of buiten op.
Geen zorg: een waterdichte jas kun je gewoon wassen. Daarbij is je waterdichte jas wassen – mits het op de juiste manier gebeurt – alleen maar goed. De poriën blijven dan schoon waardoor het ademend vermogen optimaal blijft. Om het maximale uit je jas te halen, is het dus belangrijk om deze regelmatig te onderhouden.
Het opnieuw impregneren van een regenjas
Impregneer de jas dan om deze weer waterafstotend te maken. 1. Zorg ervoor dat de jas schoon is voordat je deze gaat impregneren. Anders hecht het impregneermiddel onvoldoende of komt vuil tussen de impregneerlaag en de stof van je jas te zitten.
Door de jas te impregneren zal het ademend vermogen in natte omstandigheden optimaal blijven. Er zijn twee manieren: impregneer spray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van een impregneer spray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenstof beter blijft.
Bij een waterkolom van 3.000 mm wil dat dus zeggen dat het materiaal pas lekt wanneer het onder druk staat van 3 meter water. Wanneer je een tent wil kopen houd er dan rekening mee of je de tent intensief wil gaan gebruiken.
Dat kan met speciaal wasmiddel zoals Sportwash (vaak geschikt voor de meer technische stoffen en materialen), of door kleding goed in te sprayen met impregneermiddel. Afhankelijk van het soort materiaal kies je de juiste spray, bijvoorbeeld Pretentine waterdicht voor polykatoen of Syntproof voor nylon en polyester.
De IP-waarden van lampen
IP23: Regenwaterdicht. IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen.
De IP-waarden van lampen
IP23: Regenwaterdicht. IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen.
Lampen met een IP44 indicatie zijn beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 1 mm. Dit houdt in dat je met bijvoorbeeld een stroomdraad niet bij de stroom houdende delen van de lamp kan komen. De tweede 4 betekent dat de lamp spatwater dicht is waar het water dan ook vandaan komt.