Vurenhout kan voor vele toepassingen worden gebruikt, zowel binnen als buiten. In de bouw is deze houtsoort erg populair. Vurenhout wordt daar gebruikt voor diverse toepassingen tijdens nieuwbouw- en renovatieprojecten.
Hoewel vurenhout buiten altijd met vocht in contact komt, moet je contact met de grond vermijden. Omdat de bodem meestal vochtig is, zal zelfs geïmpregneerd vurenhout hier op den duur door aangetast worden.
De meest bekende houtsoort voor buiten is douglas hout. Doordat het eenvoudig te bewerken is, zie je het vaak terug in terrasoverkappingen, schuttingen en tuinmeubels. Deze houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 3, gaat onbehandeld ongeveer 10 - 15 jaar mee en is goedkoper in verhouding tot andere houtsoorten voor buiten.
Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn. Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.
Hygroscopische eigenschappen vurenhout
Vurenhout is opgebouwd uit verschillende cellen met daaromheen een verharde celwand. Deze cellen zijn hygroscopisch en kunnen vocht afstaan of opnemen uit de lucht. In een droge omgeving zal hout vocht afgeven, terwijl droog hout in een natte omgeving vocht juist op zal nemen.
Dit kun je doen met CetaBever Impregneer. De hars en was van het impregneermiddel dringt tot diep in het hout door en beschermt zo tegen UV-straling die de natuurlijke kleur kan aantasten. Dit hout heeft geen deklaag of bescherming en is daardoor uiterst vatbaar voor rot en verwering. Behandel het zo snel mogelijk.
Vurenhout is zeker geschikt voor buiten. Het is wel noodzakelijk om goed te kijken waarvoor je het tuinhout gaat gebruiken en wordt het aangeraden om het tuinhout goed te behandelen. Vurenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 4 en een verwachte levensduur van 5 tot 10 jaar.
Grenenhout is op dezelfde manier te verduurzamen als Vurenhout. De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar, indien het hout keteldruk geïmpregneerd is. Grenenhout heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 5, terwijl deze door keteldruk impregneren wordt verlengd naar klasse 3-4.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Het is licht en sterk materiaal, waardoor het breed toepasbaar is. Vurenhout is vrij zacht hout, waardoor het makkelijk te bewerken is. Een nadeel van dit zachte hout is echter wel dat er vrij snel beschadigingen in komen, waardoor er voorzichtig mee omgegaan dient te worden.
Vurenhout is laag duurzaam (duurzaamheidklasse 4) en gevoelig voor blauwschimmel, vervuring, houtrot en aantasting door insecten, vooral de huisboktor. Het hout laat zich moeilijk impregneren. Zo dringt vocht heel moeilijk door in de houtstructuur, wat de kans op aantasting door zwammen verlaagt.
De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van vurenhout is Jotun Trebitt Oljebeis. Met deze beits (de nr 1 semi dekkende beits in Scandinavië) behaalt u onderhoudsintervallen van maximaal 4 tot 6 jaar.
Ook zijn beide houtsoorten harshoudend. De harsgeur komt vooral bij het Grenenhout voor en minder bij het Vurenhout. De bewerkbaarheid van Grenenhout is eigenlijk wat grover en taaier. Het Vurenhout laat zich beter impregneren.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Voor de beste duurzaamheid zijn met name hardhoutsoorten als Acacia, Robinia en Eucalyptus uitermate geschikt voor tuinmeubels. Allen zijn zeer sterk en hebben een lange levensduur. Ook het veelgebruikte eiken is een goede keuze.
We hebben eigenlijk 2 categoriën hout: hardhout en zachthout. Vuren en Grenen zijn de meest gebruikte naaldhout soorten in Nederland. Ze zijn relatief goedkoop en vrij makkelijk te bewerken. Voor iedereen die denkt dat hardhout altijd harder is dan 'zachthout', heeft het mis!
Vochtwerend MDF wordt, net als gewoon MDF, gemaakt van kleine houtvezels die verlijmd worden en onder hoge druk en temperatuur worden geperst tot een plaat. Bij vochtwerend MDF wordt in dit proces gebruik gemaakt van speciale watervaste lijm én worden de platen onder hogere druk geperst.
"Qua houtsoort voor de buitenbetimmering moet je voor een duurzame houtsoort kiezen (duurzaamheid van I tot III : afzelia, ceder, afrormosia, douglas, lorken, gedrenkt vuren, padouk, …). De profielen met tand en groef zijn niet verplicht."
Vurenhout is iets duurzamer dan grenenhout, zowel onbehandeld als geïmpregneerd, en is daardoor relatief prijziger. Vaak (en vooral bij buitenwerken) is het onderscheid tussen grenen- en vurenhout op het oog niet gemakkelijk te zien, vooral na een aantal jaren wordt het onderscheid moeilijker te maken.
Vuren is dus zachter, maar dat maakt het hout ook flexibeler en makkelijker te bewerken. Eenmaal geïmpregneerd verlengt de levensduur aanzienlijk: dan gaat vuren ongeveer net zo lang mee als Douglas.
Kun je grenenhout buiten gebruiken? Grenenhout kan goed buiten gebruikt worden, maar dient dan wel geïmpregneerd te worden. Onbehandeld grenen gaat 5 tot 10 jaar mee. Het is zeer gevoelig voor schimmels, houtrot en verschillende weersomstandigheden.
Waarvoor wordt vurenhout gebruikt
Vurenhout wordt voor diverse bouw- en renovatiewerkzaamheden ingezet, waaronder: binnenkozijnen, kapconstructies, stijl- en regelwerk en nog veel meer. Afhankelijk van het hout (latten, planken) kan dit ook voor fijnere binnenwerkzaamheden gebruikt worden.
Door vurenhout te behandelen wordt de levensduur verlengt van 5 jaar naar een jaar of 10. Je kunt het hout oliën, beitsen of verven. Verven garandeert de langste levensduur.
Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.