In de zomermaanden krijgt de kamerplant meer licht dan gedurende andere maanden en de knoppen zullen dus ook meer opengaan in deze periode. Zet je orchidee niet vlak boven de verwarming en let ook op met tocht. Hier kan de kamerplant niet goed tegen.
Orchideeën zijn tropische planten. Ze houden dus van warmte. En wordt het te koud, dan kunnen de knoppen en de bloemen eraf vallen. Dat komt doordat de wortels dan niet meer actief zijn.
Orchideeën zijn subtropische planten en doen het het best bij een kamertemperatuur van zo'n 20 tot 22 graden. De orchidee behoort tot één van de allergrootste plantenfamilies op aarde. De plant vraagt wel licht maar kan niet in de volle zon.
De Orchidee kan niet tegen kou. Zet haar dus het liefst binnen, ver bij de ingang en de koeling vandaan.
De Orchidee staat het liefst op een zo licht mogelijke plek, maar uit de zon. Een raam op noorden/oosten/westen zou perfect zijn! Zet het raam dan niet op een kier, want de Orchidee kan niet zo goed tegen de tocht. Bovendien krijgt de Orchidee dan ook sneller last van ongedierte.
Orchideeën voorzien elke kamer van het huis van verse lucht, een goede sfeer en een flinke dosis geluk! Je kunt met de levendige looks van de orchidee alle kanten op en je slaapkamer, keuken, badkamer en zelfs de hal aankleden.
Indien jouw orchidee de knoppen laat vallen, dan heeft jouw orchidee waarschijnlijk in een koude omgeving gestaan en teveel water of te weinig licht gehad. Wij raden aan om orchideeën nooit beneden de vijftien graden te houden. Kou zorgt ervoor dat de wortels niet meer actief zijn en de knoppen eraf vallen.
Hoe vaak je een orchidee water moet geven, hangt af van het seizoen. In de zomer heeft je orchidee iets meer dorst en kun je het beste één keer per week water geven. In de winter is één keer per twee weken voldoende.
Je kan de Orchidee beter te weinig water geven dan een scheut te veel. Te veel water kan ervoor zorgen dat er wortelrot ontstaan. Je zal zien dat de bladeren eerst geel worden en langzamerhand hangen en los zullen laten.
Direct zonlicht veroorzaakt ervoor dat bladeren van orchideeën geel worden en verbranden. Verhuis jouw orchidee naar een lichte plek of zet deze in een raamkozijn waar de zon niet direct op schijnt. Vraag jij je af: 'Waarom wordt het blad van mijn orchidee geel? ' Grote kans dat de orchidee te veel water krijgt.
Een orchidee vraagt zeker licht om energie te krijgen, maar kan niet in de volle zon staan. Dan zullen de bladeren namelijk uitdrogen en verbranden. Kies dus een standplaats waar voldoende licht binnenkomt, maar waar er geen direct zonlicht op de kamerplant schijnt.
Plaats de Orchidee op een standplaats met veel licht, zonder direct zonlicht. Een teveel aan zonlicht zal er voor zorgen dat de plant doffer van kleur wordt en zal veel schade doen aan het blad. Ook houdt deze kamerplant niet van tocht. Verder raden we aan de plant niet vlak bij een verwarming te plaatsen.
Als jouw Orchidee in een plastic kwekerspot staat, kun je de plant een dompelbadje geven. Dit is de beste manier van water geven. Laat de potgrond in zijn geheel onderdompelen voor zo'n 5-10 minuten, zodat de wortels het water goed op kunnen nemen.
Dompelen is de makkelijkste manier om water te geven aan je orchidee. Je geeft op deze manier eigenlijk nooit te veel of weinig water. Beginnen de wortels grijs te kleuren, dan zet je de orchidee met kweekpot en al in een bak water. Dit kan in een pan zijn of gewoon de gootsteen in de keuken.
Ja, een orchidee kan zonder daglicht, hoewel ze misschien niet zo goed gedijt als onder lichtere omstandigheden. Het is belangrijk te onthouden dat, hoewel sommige orchideeën fel licht nodig hebben om te bloeien en knoppen te produceren, veel soorten orchideeën kunnen overleven met weinig tot geen direct zonlicht.
Als je een orchidee uit de plastic pot haalt en met aarde in een plantenpot zonder gaten zet, krijgen de wortels geen zuurstof meer. En aangezien orchideeën luchtwortels hebben, hebben ze zuurstof nodig om te overleven. Daarnaast kunnen de wortels gaan rotten als je ze te veel water geeft.
Houd rekening met de seizoenen. De meeste orchideeën bloeien maar 1 of 2 keer per jaar. Als jouw orchidee net is uitgebloeid, kan het even duren voordat ze weer opnieuw bloeit. Het voordeel is wel dat als ze bloeit, je ook meteen meerdere weken, en soms maanden, van de bloemen kan genieten.
Uitgebloeid. In principe is het heel normaal dat orchideeën van tijd tot tijd hun bloemen verliezen. Dit heeft niets te maken met een gebrek aan verzorgende vaardigheden. Als de orchidee alle bloemen op een stengel kwijt is, er geen nieuwe bloemen komen en de stengel geel wordt, dan moet u ze snoeien.
Je orchidee komt niet meer in bloei: mogelijk heeft ze te weinig licht, een tekort aan voeding, of heb je ze al jaren niet meer verpot. Gele of bruine vlekken op de bovenste bladeren: je orchidee heeft een zonneslag. Verhuis ze naar een plek met veel licht maar uit de directe zon.
Een orchidee kan zo'n drie tot zes maanden bloeien. En daarna moet je 'm zeker niet weggooien, want met wat liefde en aandacht kun je een orchidee opnieuw laten bloeien! Hierdoor kun je het hele jaar door van de plant genieten.
Nadat de orchidee uitgebloeid is, mag je hem enkele weken op een koelere standplaats zetten. Let wel op dat de plant nog steeds voldoende licht krijgt. Als je de orchidee opnieuw wil laten bloeien, is het nodig om te snoeien. Knip oude takken terug tot boven het derde oog.
Als de wortels van orchideeën van kleur veranderen, dan betekent het dat er iets aan de hand is. Of je plant genoeg water krijgt, is te zien aan de kleur van de wortels. Groene wortels betekenen dat de plant voldoende vocht heeft. Maar kleuren ze wit/grijs, dan is het een teken dat je plant water nodig heeft.
Tip: De Phalaenopsis hou je best in een doorschijnende pot omdat de wortels licht nodig hebben om te kunnen groeien. Zet ze dus nooit in een donkere pot! Voor andere orchideeën kun je gerust een andere pot kiezen, deze hebben geen licht aan hun wortels nodig.
Het derde oog van een orchidee is eigenlijk een gewijzigd blad, het labellum, dat onderaan de bloem groeit. Het is meestal groter en kleurrijker dan de andere kroon- en kelkbladeren, en lijkt vaak recht in je ogen te staren.
Verzorgen, water geven en bemesten van de orchidee
Orchideeën zijn gelukkig niet heel moeilijk te verzorgen. Ze hebben wat speciale eisen, maar als je die eenmaal kent, dan zul je maandenlang beloond worden met een prachtig bloeiende orchidee. En een groot voordeel: een orchidee hoeft niet gesnoeid te worden.