Interactie met mensen zorgt ervoor dat de dieren worden blootgesteld aan stress, wat hun gezondheid aantast. Ook kan er gedragsverandering optreden, die de sociale band van de dieren kan verstoren. Opgesloten in tanks kunnen de dolfijnen geen kant op.
Zwemmen met dolfijnen
Dit is helaas een activiteit die heel veel Nederlanders ondernemen, bijvoorbeeld op Curaçao. Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is echter nooit een goed idee! Dolfijnen zijn sociale dieren en vinden interactie met mensen op open zee soms best leuk.
Tips voor het zwemmen met dolfijnen
In bepaalde plaatsen zoals Australië en de Verenigde Staten is het trouwens verboden dolfijnen aan te raken. Zwem ook niet met dolfijnen als je zwanger bent. Zij kunnen de hormonen en de aanwezigheid van een kind en de baarmoeder voelen en “opgewonden” geraken.
Dolfijnen spelen graag en dat doen ze ook met mensen. Omdat ze in een groepsverband leven heel goed kunnen zwemmen en sterk zijn, kunnen ze ook mensen in nood helpen. Door in een groep om ze heen te zwemmen, kunnen ze mensen zelfs ook tegen haaien beschermen en ze zo naar de kant begeleiden.
De robotdolfijn moet levende dolfijnen in dolfinaria en andere aquaria gaan vervangen, omdat daar steeds meer ethische bezwaren tegen zijn. De robotdolfijn gaat met ruim 23 miljoen euro per stuk wel vier keer zoveel kosten als een echte, maar hij gaat ook langer mee.
€220,77)* Duik in de natuurlijke lagune en ervaar een persoonlijke ontmoeting met een dolfijn. Bestudeer het gedrag van de dolfijn in zijn of haar wereld, terwijl u hem of haar aanraakt. Het hele programma bevindt u zich onder water.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
Dolfijnen leven onder water. Ze lijken op vissen, maar zijn dat niet. Wist je dat een dolfijn zelfs kan verdrinken?
Heb je altijd al een keer willen zwemmen met dolfijnen? Dan mag een bezoek aan het Aquaventure waterpark naast het Atlantis hotel niet ontbreken tijdens je vakantie in Dubai. Naast het Atlantis hotel op het Palm Jumeirah eiland vind je het populaire Aquaventure Waterpark waar je de Dolphin Bay kunt vinden.
Er zijn vele incidenten bekend van dolfijnen die mensen verwonden, naar beneden het water in trokken of agressief seksueel gedrag vertoonden. Daarnaast kunnen dolfijnen bacteriën, virussen en parasieten hebben die overdraagbaar zijn op mensen. De interactie met dolfijnen is ook voor de dieren niet zonder risico.
Zwemmers mogen niet zelf naar de dieren toe zwemmen, maar de dolfijnen mogen zwemmers wel benaderen. En daar worden ze dan ook naar verleid: met objecten worden de dieren gelokt. Zo komen de dieren toch nog gevaarlijk dichtbij mensen. Ook in het wild is zwemmen met dolfijnen een no-go.
Je hoeft niet ver te reizen om deze leuke intelligente zeedieren te zien. Het is allemaal te ervaren in het Sealanya dolfijnen park, gelegen op 20 km vanaf het stads centrum van Alanya Zwemmen met dolfijnen duurt ongeveer een half uur.
Met dolfijnen zwemmen is in Egypte het hele jaar door mogelijk. Met veel wind kan het zwemmen en varen op open zee minder aangenaam zijn. Ook de hitte tijdens de warmere maanden kan tegen werken.
Goed nieuws: om het water in te gaan met dolfijnen, hoef je helemaal niet op vakantie – dit kan gewoon in Nederland! Exclusief in het Dolfinarium ontmoet je tuimelaar dolfijnen van heel dichtbij. Zie ze zwemmen, bewonder ze tijdens een voorstelling, of ga er zelf mee het water in.
Dolfijnen leven in groepen, omdat de vijanden van de dolfijnen de orka en de haai zijn. Om de haaien en de orka`s weg te jagen leven ze dus in groepen.
Gemiddeld worden er tijdens de jaarlijkse traditie zo'n 600 dieren gedood, zeggen de lokale autoriteiten. "De dood van de ruim 1400 dolfijnen en grienden is waarschijnlijk het hoogste aantal ooit gemeten", zegt de dierenwelzijnsorganisatie.
De draagtijd duurt twaalf maanden – ze zijn dus wel een jaar zwanger! Na dat jaar wordt de jonge dolfijn geboren, en zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien! Tijdens de geboorte komt de staart eerst naar buiten, zodat het kalf niet verdrinkt.
Ze komen bijvoorbeeld regelmatig vast te zitten in netten van vissers en sterven als 'bijvangst' omdat ze niet meer naar boven kunnen zwemmen om adem te halen. Vervuiling van de oceanen is ook een groot probleem. Menselijke activiteiten veroorzaken een hoop (plastic) afval, waarvan veel in de zee belandt.
Dolfijnen kunnen heel goed met elkaar communiceren door middel van fluittonen. Net als mensen, bezit elke dolfijn over een unieke toon. Zo weten ze dus precies wie spreekt, en op welke afstand deze dolfijn zich bevindt. Dolfijnen gebruiken naast verbale communicatie ook lichaamstaal om met elkaar te communiceren.
In Taiwan zijn dolfijnen net als walvissen beschermde dieren. In de kustgebieden eten mensen echter helaas nog steeds dolfijnenvlees, omdat ze denken dat het goed is voor hun gezondheid. Vlees van dolfijnen blijkt vaak hoge concentraties kwik en cadmium te bevatten, wat juist schadelijk is.
Er lijkt nu een antwoord te zijn gekomen op een van de kwesties waarover het vaakst wordt gedebatteerd. Het blijkt dat in de hersenschors van honden tweemaal zoveel neuronen aanwezig zijn dan in die van katten, wat erop wijst dat ze ook tweemaal zo intelligent zijn.
Zoals we al zeiden, is het vrij moeilijk om met dolfijnen te zwemmen in Spanje omdat is verboden. Toch zijn er verschillende plaatsen waar ja er zijn dolfijnenshows en zelfs als dat zo is, kun je dichtbij zijn, bijvoorbeeld in de Dierentuin van Madrid of Dierentuin van Barcelona.
Dolfijnen zijn zoogdieren en ademen door hun longen. Ze moeten dus regelmatig naar boven komen om te ademen. Ze komen ook boven om met elkaar te communiceren. Ze springen bijvoorbeeld uit het water en laten zich daarna met een luide klap terug vallen om alarm te slaan.
Wanneer ze zoals mensen in slaap zouden vallen gaan ze dood. Dolfijnen slapen daarom maar half. Ze kunnen de ene hersenhelft laten slapen, terwijl de andere helft het belangrijke werk van de slapende helft overneemt. Op deze manier kan de dolfijn toch veilig een dutje doen.