In 1581 traden Anne de Joyeuse en Marguerite de Lorraine in het huwelijk. Vanwege dit bijzondere evenement werd er door Catharina de' Medici een nieuw speciaal soort gebak geïntroduceerd gemaakt van verpoederde amandel. Dit gebak noemde men een 'macarone'.
Een macaron is een luchtig, klein rijkgekleurd koekje dat rond van vorm is. De macaron bestaat uit twee meringuekoekjes die aan elkaar geplakt zijn door middel van een vulling. Anders dan de grote meringues, die vaak kruimelig en wat harder zijn, zijn de koekjes van de macaron juist zacht en plakkerig.
Italië In Europa verschijnt de macaron voor het eerst rond 1500 in Italië onder de naam maccharone. Catherine de Medici van de bekende bankiersfamilie uit Florence is degene die het koekje introduceert in Frankrijk wanneer ze in 1533 trouwt in met koning Henry II van Frankrijk.
De allereerste macarons zijn gemaakt door Maison Ladurée in Parijs. Pierre Desfontaines, kleinzoon van oprichter Louis-Ernest Ladurée, introduceerde hier in 1930 twee kleine, op amandel gebaseerde schuimpjes met een crèmevulling.
Macarons zijn kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar gekleefd zijn met een zachte vulling (ganache). Macarons bestaan in verschillende kleuren en smaken. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk.
Dat komt door de 'mindere kwaliteit', door het gebruik van bijvoorbeeld imitatiechocolade of minder karamel.
Er zitten 95 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) macaron. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'macaron'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Macarons de Paris in 6 heerlijke smaken: Vanille, Koffie, Chocolat, Framboos, Citroen en Pistache.
Ladurée is de populairste macaron producent in Parijs. Dagelijks staan hier rijen mensen voor de deur om een glimp te krijgen van de kleurrijke koekjes. Ladurée heeft een grote keuze aan smaken en kleuren waaronder zelfs een macaron met bladgoud.
Bitterkoekjes zijn kleine ietwat taaiige koekjes die gemaakt worden van amandelen, bittere amandelen, suiker en eiwit.
zorgen voor een harmonieuze en ware smaaksensatie. De mooie kleuren en ruime variatie aan heerlijke smaken (maar liefst 24) maken de DutchHomemade macarons immens populair. De macarons kosten 1,85 per stuk en zijn los verkrijbaar, vanzelf sprekend hebben we ook mooie doosjes voor 6/9/12/15 of 20 stuks.
Crispy bovenkant, lekker chewy
Gelukkig valt de macaron van Albert Heijn beter in de smaak, ook deze vulling is wat bruiner: 'Het is bijna caramel' volgens Robbert. 'Crispy bovenkant, lekker chewy en een duidelijke pistache smaak', aldus zegt Lauretta. Het testpanel is unaniem: 'Dit is de lekkerste tot nu toe. '
Macarons zijn koel bewaard 2-3 dagen goed. Hoe langer je bewaart hoe zachter het koekje wordt [smaken verschillen ð ] Het lekkerst blijven macarons in een koektrommel. Dat komt omdat in de 'gewone' koektrommel de koekjes langer knapperig blijven omdat het vocht er door de kiertjes uit kan.
Hou je van macarons, dan kun je hier los gaan. Er hangt wel een prijskaartje aan. De macarons kosten ongeveer 3 euro per stuk.
Er zit 3,4 gram vet in 1 stuk (20 gram) macaron, waarvan 1,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Je kunt macarons ophalen – zo'n vijf of zes in een doosje – voor ongeveer 15 euro en er daarna lekker van genieten in een parkje.
Poeder kleurstoffen
Denk daarbij bijvoorbeeld aan macarons, meringue, suikerwerk of in combinatie met isomalt. Voor mijn macaron recept heb ik veel verschillende soorten kleurstoffen geprobeerd, maar voor de mooiste macarons kun je echt het beste poederkleurstof gebruiken.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 150°C). Elektrisch heeft de voorkeur, bij hetelucht heb je kans dat de macarons scheef trekken. Bak de macarons 10 minuten in de oven.
Macarons invriezen
Net als ik een gigantische hoeveelheid macarons in huis die je niet in een week opkrijgt? Dan kun je ze heel eenvoudig invriezen. Doe de macarons in luchtdicht afgesloten bakjes voordat je ze in de vriezer zet. Hier blijven ze tot wel 3 maanden goed.
Laat de macarons 2-3 minuten afkoelen, steek ze daarna voorzichtig los en leg ze op een taartrooster. Bestrijk de helft van de macarons voorzichtig met een theelepeltje vulling, druk er een tweede macaron tegenaan. Serveer de macarons zo vers mogelijk, ze kunnen door vocht snel slap worden.
Als ze niet in de koelkast worden bewaard, zullen ze binnen 24 uur opgegeten moeten worden. In de koelkast zullen ze tot wel 3 dagen lang vers blijven. Je kunt macarons ook tot wel 6 maanden lang bewaren in de vriezer.
Reacties. omdat er bittere amandelen in verwerkt zitten.
Heel fijn gedraaide amandelspijs die alleen met eiwit vermengd wordt voor amandel (spijs) koekjes.