Je kunt alle kanten op met een Mediterraan ontbijt. Maak bijvoorbeeld een volkoren sandwich met ei en groenten, ga voor een shakshuka of kies voor een bakje Griekse yoghurt met honing, havermout en wat vers fruit. Ook bij het ontbijt draait het namelijk allemaal om vers en onbewerkt voedsel.
De mediterrane keuken
Het dieet leunt sterk op zeevruchten, verse producten, volkoren, noten en zaden en bovenal veel groente en fruit. Tegelijkertijd komt bewerkt en rood vlees en sterk bewerkte voeding weinig in het eetpatroon voor.
Per week val je ongeveer 0,5 tot 1 kilo af. Met het mediterrane dieet hoef je geen calorieën te tellen of eten af te wegen, de palm van je hand is genoeg.
De bijvoeglijke naamwoorden mediterraan en mediterraans zijn beide gebruikelijk in de betekenis 'behorend tot of kenmerkend voor het gebied rond de Middellandse Zee'. Mediterraan en de verbogen vorm mediterrane komen vaker voor dan mediterraans en mediterraanse; er is geen verschil in betekenis.
Effecten van het mediterraan dieet
En het dieet beschermt je preventief tegen risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals bloeddruk en cholesterol, BMI en taille-heupverhouding, ontstekingsmarkers). Het mediterraan voedingspatroon wordt in verband gebracht met tal van andere gezondheidsvoordelen.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
De mediterrane keuken is de keuken van het Middellandse Zeegebied en bestaat onder andere uit de tientallen verschillende keukens uit Marokko, Tunesië, Spanje, Italië, Albanië, Turkije en Griekenland en een deel van het zuiden van Frankrijk (zoals de Provençaalse keuken en de keuken van Roussillon).
Omdat dit klimaat o.a. voorkomt in het Middellandse Zeegebied wordt het ook wel een Middellandse Zee- of mediterraan klimaat genoemd.
Spanje heeft overwegend een Mediterraans klimaat: warme en soms hete zomers en milde winters. Een aantal dagen per jaar valt er aanzienlijke neerslag. Dankzij het Mediterrane klimaat is de gemiddelde temperatuur overdag zo'n 22 graden en 's nachts 13 graden Celsius.
Oregano, munt, majoraan, dille, rozemarijn, knoflook en rode ui.
Het wordt aangeraden om 3 maaltijden per dag te eten tussen de 400 en 600 calorieën. Je kan het beste ontbijten om 7.11 uur, lunchen om 12.38 uur en warm eten om 18.14 uur. Het is natuurlijk logisch dat niet iedereen stipt op deze uren gaat eten, maar probeer rond deze tijdstippen wel aan tafel te zitten.
De mediterrane keuken is rijk aan (gezonde) onverzadigde vetzuren. Onverzadigd vet verlaagt het slechte LDL-cholesterol en past mede daardoor in een gezonde voeding.
Het Mediterrane dieet is sinds 6 jaar erkend als Unesco werelderfgoed, om zijn culinaire betekenis, gezondheidseffecten en verbindende werking in rurale gemeenschappen.
De term mediterraan klimaat verwijst naar het klimaat in landen rond de Middellandse Zee. De zomers zijn warm en droog, en de winters, waarin de meeste neerslag valt, zijn mild en nat.
Kroatië heeft grotendeels een mediterraan klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de Adriatische Zee. De meer inlands gelegen delen van Kroatië hebben een gematigd maritiem klimaat.
De landen met het Middellands zeeklimaat zijn Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland. Het mediterraan klimaat maakt onderdeel uit van het subtropische klimaatgebied. Het Middellandse Zeeklimaat komt onder andere voor in Italië, Spanje en Griekenland.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Op nummer 1 staat de lahmacun, ook wel de Turkse pizza genomed. De combinatie ayran en lahmacun die een feest is voor je tong heeft ook wel een typisch pikante smaak. Het is gemaakt van deeg dat is belegd met pikant gekruid gehakt, ui, tomaten, paprika en peterselie.
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).
Ontbijten met yoghurt is gezond.Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.