Vriendschap is gebaseerd op een gevoel van nabijheid en behoefte om te delen. Ze verhogen ons zelfvertrouwen en helpen tegen stress. Personen die vriendschappen waarderen voelen zich gelukkiger en gezonder. Investeren in vriendschappen is daarom altijd belangrijk.
Bij vriendschap gaat om de verbinding, de emotie, het vertrouwen, het gevoel van eigenwaarde. Echte vriendschap is onvoorwaardelijk. Het gaat om het respect naar elkaar toe, jezelf bij die ander kunnen zijn.
Vriendschap is een nauwe relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen. Hierbij speelt het geslacht geen rol en daarnaast seksualiteit vaak ook niet. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.
Vrienden zijn mensen op wie je kunt vertrouwen, die je altijd steunen en naar je luisteren. Echte vriendschap is waardevol en bijzonder. Waarschijnlijk heb je veel vrienden die je graag mag en ziet, maar als je er nog eens even over nadenkt weet jij misschien ook wel dat niet al die 'vrienden' echte vrienden zijn.
Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
“Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren." Kortom, ook al is je date niet je type, toch kan je er nog pardoes voor vallen.
Een vriendschap is gebaseerd op vertrouwen. En op het moment dat jij vertrouwen vestigt in de ander, zal de ander eerder geneigd zijn om jou ook te vertrouwen. Wanneer jij jezelf blootgeeft, je kwetsbaar opstelt en je diepere gevoelens deelt met de ander, zal dit een extra dimensie aan jullie vriendschap geven.
Een slechte vriendschap is een relatie waarin jij je ongelukkig, ongezien, ongewaardeerd of zelfs misbruikt voelt. En dat kan verschillende vormen aannemen: van constante kritiek, het negeren van jouw behoeften, manipulatief gedrag of zelfs ontrouw.
Waar het om draait in een vriendschap is respect en vertrouwen. Je moet er vanuit kunnen gaan dat je jezelf mag zijn bij de ander en hem of haar alles toe kunt vertrouwen. Zodra daar een scheurtje in ontstaat, gaat het doorgaans bergafwaarts met de vriendschap.
Als je vriendschappen wilt sluiten, is het belangrijk je niet te pleaserig op te stellen, maar te proberen jezelf te blijven. Zoek naar een goede balans tussen geven en nemen: het moet niet steeds van één kant komen in vriendschap. Eerlijkheid is belangrijk, maar wees ook weer niet te eerlijk.
De eerste belangrijke factor in het opdelen van vriendschappen bleek te maken te hebben met de tijd die je samen doorbrengt. Er was 50 uur nodig om van een kennis naar een losse vriend te gaan, 90 uur om er een echte vriend van te maken en maar liefst 200 uur om te kunnen spreken van een beste vriend.
Een gezonde vriendschap kenmerkt zich doordat de basis van vertrouwen en respect aanwezig is. Je weet dat de ander je steunt bij de leuke en pijnlijke momenten in het leven. De vriendschap geeft je energie en maakt je blij. Je kan je kwetsbaarheid tonen en er is regelmatig contact (het liefst ook face to face).
Vaak ontstaan op school, vereniging, studie en werk vanzelf contacten en daarmee later ook vriendschappen. Hoe verder je in je leven komt, hoe meer je je netwerk al hebt en hoe kritischer je wordt in wie er nog bijkomt. Je ziet dan minder fluctuaties.
Toxische vrienden zien er vaak geen graten in om je emotioneel en financieel te gebruiken. Van je niet terugbetalen over ervan uitgaan dat jij altijd alles organiseert tot het jaren moeten aanhoren wanneer ze dan eindelijk toch iets doen. 'Je krijgt het gevoel dat er iets niet klopt financieel.
Vriendschap is een zeer waardevol onderdeel van je leven; vrijer dan een liefdesrelatie, maar niet vrijblijvend. Langdurige vriendschap vraagt, net als de liefde, enig onderhoud.
Bij een eenzijdige vriendschap horen eenzijdige gesprekken. Dat houdt in: er wordt totaal niet naar jou geluisterd of naar jouw leven gevraagd. Het enige wat er van jou verwacht wordt is dat je luistert en advies geeft. Zodra je begint over jezelf merk je dat er niet eens geluisterd wordt.
Om bevriend te worden moet je iets van jezelf laten zien en belangstelling tonen voor de ander. Wanneer je het gevoel hebt op dezelfde golflengte te zitten, het vertrouwd en veilig voelt en je lekker samen kan lachen, kan de basis gelegd worden voor de rijping van een warme vriendschap.
Jaloers zijn op ander vrienden is dan ook taboe. En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
De studie wees uit dat zo'n vriendschap gemiddeld 16 jaar duurt. De reden? Vriendschappen hebben de neiging om grote persoonlijke veranderingen niet aan te kunnen (of het nu gaat om verhuizingen, het wisselen van banen of het verlaten van de uni). Overtijd raken deze vriendschappen vaak minder of minder belangrijk.
Globaal gezien gaven de deelnemers aan gemiddeld 4 beste vrienden te hebben. De leeftijd waarop een beste vriend of vriendin gevonden werd was 21. Wat betreft 'gewone' vrienden ligt het gemiddelde wereldwijd op 7. Het gemiddelde aantal goede kennissen dat iemand heeft bedraagt volgens het onderzoek ongeveer 20.
Het verschil tussen liefde en vriendschap is dat mensen in een relatie zich fysiek aangetrokken voelen en een toekomst zien met elkaar. Vrienden voelen geen aantrekkingskracht en hoeven ook niet iedere minuut met elkaar te delen, laat staan hun toekomst samen door te brengen.
Verliefdheid wordt door de wetenschap vaak gezien als een 'middel' dat door de natuur is ontwikkeld om twee mensen sneller bij elkaar te brengen en te laten hechten waarna ze zich kunnen voortplanten. Ook is bekend dat er chemische stoffen vrijkomen in ons lichaam wanneer we verliefd worden.