Hoogte erfafscheidingEen schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Een schutting mag maximaal maar 2 meter hoog zijn naast of achter het huis. Voor het huis mag deze maar maximaal 1 meter hoog zijn. Maar hou wel goed in uw achterhoofd dat er soms ook per gemeente verschillende regels worden nageleefd. Daarnaast is het ook altijd verstandig om goed met uw buren te overleggen.
Hoe hoog mag ik de tuinmuur laten metselen? Er zijn officiële regels voor hoe hoog u de tuinmuur mag laten metselen. Een muur naast of achter het huis mag maximaal 2 meter hoog zijn.Een tuinmuur voor het huis mag maximaal 1 meter hoog zijn.
Een schutting, muur, pergola of hek op de erfgrens naast en achter je huis mag maximaal 2 meter hoog zijn zonder omgevingsvergunning. De maximaal toegestane hoogte van een niet-natuurlijke erfscheiding voor het huis is 1 meter. Een natuurlijke erfafscheiding (haag of bomen) mag hoger zijn.
Soorten erf- en perceelafscheidingen
Erf- en perceelafscheidingen zoals tuinmuren en schuttingen van beton of hout, maar ook vlechtschermen en andere kant-en-klare afscheidingen, zijn bouwwerken die vergunningplichtig kunnen zijn.
Als men afziet van een berekening dient, volgens CUR aanbeveling 71, de hoogte van het metselwerk tot de eerste horizontale dilataties beperkt te blijven tot 11 meter. Deze maat is gebaseerd op praktijkervaring en is slechts deels wetenschappelijk onderbouwd.
Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat. Je mag wel tegen zo'n muur bouwen.
Helaas is een kant en klaar heg met een hoogte van 180 cm niet toegestaan in je voortuin. Landelijk is namelijk vastgesteld dat een heg in de voortuin 1 meter hoog mag zijn.Een heg aan de zij-of achterkant van je tuin mag 2 meter hoog zijn. Per gemeente kunnen er andere regels gelden voor bepaalde bestemmingen.
Als een schutting wordt geplaatst op de erfgrens, dan zijn beide buren eigenaar en zijn zij beide verantwoordelijk voor de schutting. Indien een buur weigert om mee te werken aan het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens, dan kan aan de rechter vervangende toestemming worden gevraagd.
De erfafscheiding zelf, zoals de schutting of haag, geeft de feitelijke grens aan.De kadastrale erfgrens is bijna altijd de enige grens die voor de wet telt. Alleen als er sprake is van verjaring is dit niet zo. Door verjaring kan de feitelijke grens over de jaren heen namelijk ook de wettelijke grens worden.
De geul moet ongeveer 30 cm diep en 40 cm breed zijn. Om ervoor te zorgen dat je tuinmuur straks stevig staat, is het belangrijk dat je voor een stabiele fundering zorgt. Dit doe je door in de geul een laag metselzand met cement (van 20 cm) te storten.
Geen vergunning
Tenminste, als je een gesloten afsluiting van maximum twee meter hoog plaatst in de achter- of zijtuin. Bij een voortuin mag deze afsluiting niet hoger zijn dan één meter. Een open draadafsluiting mag wel hoger zijn, maar mag opnieuw de twee meter niet overschrijden.
Wanneer echter de erfafscheiding (vaak gevormd door een schutting, hekwerk of haag) meer dan 10 of 20 jaar lang niet op de kadastrale grens heeft gestaan kan er door verjaring een nieuwe erfgrens ontstaan. De verjaringstermijn voor de erfgrens is dus 10 of 20 jaar.
De toegestane hoogte van een schuur is afhankelijk van de plaats van de schuur. Een schuur die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat de schuur verder dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn.
Een eigenaar van een perceel kan zich verzetten tegen de overhangende beplanting van zijn buurman. Soms kan een huurder zich ook hiertegen verzetten. Dit kan door te vorderen dat de buurman tot aan de erfgrens snoeit. Wanneer de buurman niet binnen een gestelde termijn snoeit mag de benadeelde dit ook zelf doen.
Mag je overhangende takken zelf snoeien? U mag overhangende takken van de buren zelf snoeien als zij dit zelf niet binnen een redelijke termijn doen. U mag alleen niet zomaar met de snoeischaar aan de slag.
Zorgt je buur niet voor het nodige onderhoud, dan kan je hem eerst beleefd vragen alsnog het nodige te doen. Helpt dat niet dan kan je een aangetekende brief sturen waarin je hem aanmaant het nodige te doen en hem aansprakelijk stelt voor de eventuele schade.
Over het algemeen geldt dat een erfafscheiding in de achtertuin niet hoger dan 2 meter mag zijn. In de voortuin is dit een hoogte van 1 meter, maar dit kan verschillen per gemeente.
Het burenrecht regelt, kortgezegd, het geheel van bevoegdheden en verplichtingen van eigenaren van naburige erven. In Nederland is dit een belangrijk rechtsgebied omdat mensen vaak dicht op elkaar wonen. Dit houdt overigens niet in dat het altijd moet gaan om een aangrenzend erf.
Een haag op de erfafscheiding mag maximaal twee meter hoog zijn. Daarnaast zijn de buren verplicht om mee te betalen aan de aanschaf, de bouw en het onderhoud van de erfafscheiding.
De nokhoogte van het tuinhuis mag niet hoger dan drie meter zijn; Het zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn; De totale oppervlakte aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein mag in totaal niet meer dan 30 m2 zijn; U mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning.
Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. Voor het zijperceel telt een max. afstand van 3 meter.
De maximale (vergunningvrije) hoogte is 1 of 2 meter. Deze hoogte hangt af van het gedeelte van uw perceel. In de voortuin mag u meestal tot 1 meter hoog bouwen. In de achtertuin is in veel gevallen 2 meter vergunningvrij toegestaan.