Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
In volkoren graanproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Als je voldoende volkorenproducten eet, verlaag je het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Vervang witte graanproducten zoveel mogelijk door volkorenproducten.
Over Beschuit
De voedingswaarde verschilt niet veel van brood. Daarbij is de volkorenvariant gezonder, vanwege het hogere gehalte aan vezels.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Beide broden zijn gemaakt van de hele graankorrel dus 100% volkoren. Dat betekent dat ze beiden alle voedingsstoffen van die hele korrel bevatten. Geen verschil dus.
Grof en fijn volkoren bevatten beide de héle graankorrel: 100% volkoren. Beide soorten bieden dus alle voedingsstoffen van die hele graankorrel. Alleen bij de grof volkorenbrood is de korrel minder fijn vermalen en zitten er vaak ook hele, zichtbare korrels in het brood.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Waldkornbrood is een meergranenbrood en staat erom bekend om nog donkerder te zijn dan volkorenbrood. Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix), maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit. Deze graansoorten zorgen voor een rijkere smaak aan het brood.
Sommige broden zijn voedzamer dan andere. Om een gezond brood te kiezen, kunt u op zoek gaan naar varianten die gemaakt zijn van 100% volkoren- en/of gekiemde graanmeelsoorten. Zorg ervoor dat uw brood weinig toegevoegde zoetstoffen bevat. Een paar goede opties zijn zuurdesem-, rogge-, lijnzaad- en haverbrood .
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën dan een cracker. Zo zitten er ongeveer 80 calorieën in een boterham en 30 à 40 in een cracker. Wil dat zeggen dat crackers gezonder zijn? Neen, want om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen, eet je verhoudingsgewijs meer crackers.
Rijstwafels bevatten mogelijk minder calorieën dan brood, maar ook minder vezels en andere belangrijke voedingsstoffen.
Absoluut! Suji-beschuit is een geweldige bron van vezels, die de regelmaat van het eten en een gezonde spijsvertering bevorderen.
"Geraffineerd meel mist al die geweldige voedingsstoffen en zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals witbrood kunnen snel je bloedsuikerspiegel verhogen, waardoor je risico loopt op ziektes zoals diabetes," zegt ze. "Daarom moet je alleen het beste overwegen : 100% volkorenbrood."
Producten als brood en crackers van bloem (in plaats van volkoren meel), witte pasta, witte rijst, noodles, koek, snoep, zoutjes, alcohol, etc. bevatten simpele koolhydraten die heel snel in de bloedbaan opgenomen worden. Hierdoor ontstaat er een piek in je bloedsuikerspiegel die opgevolgd wordt door een snelle daling.
Er wordt gedacht dat ambachtelijk brood een gezondere optie is dan brood uit de winkel . Hoewel er geen klinische studies zijn om de verschillen duidelijk te definiëren, wordt ambachtelijk brood gemaakt van gezonde verse ingrediënten, terwijl brood uit de winkel bewerkte ingrediënten en conserveringsmiddelen bevat om de houdbaarheid te verlengen.
Om te profiteren van het gezondheidsvoordeel van graanproducten zoals volkorenbrood, en om genoeg vezels, jodium en andere voedingsstoffen binnen te krijgen geldt het advies om elke dag bruin- of volkorenbrood te eten. Lees meer over brood en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.
1. Volkorenbrood . Volkorenbrood is minimaal bewerkt en gemaakt met meel van volledig intacte granen.
Vooral volkoren speltbrood is een echte winnaar. Hier zitten meer vezels, vitamines en mineralen in vergeleken met de witte variant. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en helpen je lichaam goed te functioneren.
Op basis van 100% volkoren.
Zuurdesembrood is niet gezonder dan gewoon brood, maar het heeft wel een aantal voordelen ten opzichte van normaal brood. De voordelen zijn: Het bevat iets meer vitamine B. Het zorg voor een betere opnamen van mineralen.
Het beste brood om darmontstekingen te verminderen is brood gemaakt van volkoren granen. Geraffineerde granen, zoals de granen in witbrood en witte pasta, staan erom bekend ontstekingen in het hele lichaam te vergroten. Zuurdesembrood en roggebrood zijn beide goede opties voor een ontstekingsremmend dieet.
Sommige mensen hebben bij het eten van speltbrood minder last van een opgeblazen gevoel. Voor hen kan volkoren speltbrood een goede keuze zijn.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.