Vloerverwarming is gemaakt om met een lage watertemperatuur (tot zo'n 40 graden) te verwarmen.
Wat is lage temperatuurverwarming? Bij een verwarmingssysteem met lage temperatuurverwarming (LTV) ligt de aanvoertemperatuur van het CV-water tussen 35°C en 55°C. Dit is aanzienlijk lager dan bij een traditionele CV (hoge temperatuurverwarming) waarbij de aanvoertemperatuur tussen de 75°C en 85°C is.
De mate van verwarming van het water is hoog of laag temperatuur. Laag temperatuur verwarming (LTV) ligt tussen de 35°C en 55°C, hoog temperatuur ligt tussen de 75°C en 85°C. Vloerverwarming is altijd laag temperatuur.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Vloerverwarming is energiezuiniger dan verwarming met radiatoren. Een radiator moet het water van de ketel verwarmen tot 90°C. Daarna wordt het rondgepompt in de radiatoren; dit zorgt ervoor dat het afgekoeld wordt tot zo'n 70°C. Het water moet vervolgens weer worden opgewarmd tot 90°C, wat veel energie kost.
Houd er rekening mee dat het op temperatuur komen van vloerverwarming meer tijd én energie kost dan bij centrale verwarming. Het beste kunt u dus kiezen voor een constante temperatuur, met slechts minimale verschillen. Dan stookt u het efficiëntst en verbruikt u de minste energie. Plaats een pompschakelaar.
Maak gebruik van vloerverwarming thermostaten
Met deze ingebouwde thermostaat kunt u de temperatuur in elke kamer individueel kunt regelen. Zo voorkomt u dat u de hele dag dezelfde temperatuur in alle kamers hebt, en kunt u energie besparen door de temperatuur lager te zetten op plekken waar u niet zo vaak bent.
Vloerverwarming uitschakelen tijdens de zomer
Nu vraag je je misschien af of het zin heeft om de vloerverwarming volledig uit te schakelen tijdens de zomer, wanneer je toch niet hoeft te verwarmen? Het antwoord is eenvoudig: je kunt je vloerverwarming inderdaad uitschakelen om stroom te besparen.
Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, stook je stabiel op lagere temperaturen. Het duurt dan langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Zet je verwarming in dat geval 's nachts dus maximaal 2 graden lager(bron:MilieuCentraal).
Het grootste nadeel van vloerverwarming is dat het een traag systeem is. De leidingen waar het warme water doorheen stroomt, liggen in een dikke laag chappe. De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt.
Temperatuur bij nachtverlaging
Zo is er bijvoorbeeld de periode in het jaar. Veel mensen gebruiken hun vloerverwarming tijdens de zomer ook als een vorm van afkoeling. Wanneer je hier eveneens gebruik van wenst te maken kan het interessant zijn om de temperatuur te verlagen tot een minimum van 16 graden.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
Minimale temperatuur in huis
Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis.
De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Een thermostaat is een belangrijk deel van een vloerverwarmingssysteem. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat je de temperatuur van de verwarming kunt instellen. Zo kun je eenvoudig energie en geld besparen.
Vloerverwarming aanzetten na de zomer
Start met de watertemperatuur van uw verdeler op 20 graden celcius te zetten. Vervolgens verhoogt u de temperatuur iedere 48 uur met maximaal 5 graden celcius, todat u de temperatuur van 50 graden celcius heeft bereikt.
De temperatuur van vloerverwarming wordt geregeld door een thermostaat. Deze meet de kamertemperatuur en geeft een signaal door aan de cv-ketel (in het geval van warmwaterverwarming) of de aansluiting van de elektrische verwarming. Bij een vloerverwarming met warm water wordt de circulatie geregeld door een verdeler.
Door de temperatuur van het water in de vloerverwarming enkele graden omlaag te draaien, vindt er een natuurlijke afkoeling plaats. Sowieso wordt het aangeraden om tijdens de zomermaanden de vloerverwarming niet uit te schakelen, maar deze gewoon op een lagere temperatuur in te stellen (van bijvoorbeeld 16 graden).
Als vuistregel kun je aanhouden dat een vloerverwarmingssysteem tussen 30 minuten en een uur nodig heeft om volledig op temperatuur te komen.
Oude pompen hebben vaak drie vaste standen (I, II en III) en staan in de meeste gevallen afgesteld op de hoogste (comfort) stand. De vloer wordt dan het snelst warm, maar energiezuinig is het niet. Tip: zet de pomp eens op de laagste stand.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten.
Je kunt een lager gasverbruik met vloerverwarming bereiken en ervaart een hoger comfort door de aangename warmte. Met een vloerverwarming bespaar je tot wel 10 tot 15% op de gaskosten in vergelijking met gewone radiatoren.