In Portugal is Tom is verboden omdat korte namen niet zijn toegestaan. Tomás mag bijvoorbeeld weer wel. Ook de namen William en George zijn verboden (misschien omdat zij geen koningshuis hebben?).
In Nederland is het niet bij wet verboden om je kind Jezus te noemen. Wel zijn er sommige gemeenten die deze naam geweigerd hebben in het verleden. In 1960 gaf een stel, dat al twee kinderen had met 5 (de oudste) en 4 (de jongste) voornamen, maar de derde werd een echte klapper.
Tom is een jongensnaam die is afgeleid van Thomas. Thomas is een Griekse naam, de betekenis ervan is 'tweeling'. In de Joodse taal komt Tom ook voor. Hier betekent Tom 'goedig, braaf man'.
Duitsland. In Duitsland is er ook een bijzondere regel ingesteld, en dat is dat je je kind geen gender neutrale namen mag geven. Taylor, Robin, en Riley zijn daarom bijvoorbeeld verboden. Achternamen als voornaam mogen ook niet (maar waarom zou je dat eigenlijk willen?).
Nederlandse ouders noemden hun kinderen tot ver in de jaren zestig Adolf – gewoon als eerste naam. Dit blijkt uit gegevens van het Meertens instituut. De grootste Adolf-piek in Nederland vond plaats in 1930 – drie jaar voor Adolf Hitler aan de macht kwam. In dat jaar werden 93 kinderen Adolf genoemd, tegen 57 in 1931.
Adolf is een Germaanse en dus ook een Nederlandse jongensnaam. De naam is afgeleid van "adel", dat weer is afgeleid van de woorden edel en wolf. Volgens een andere verklaring zou de naam zijn afgeleid van het Griekse adelphos, dat "broer" betekent. In de Zuiderse landen wordt Adolfo gebruikt.
Thomas is een Griekse naam met de betekenis 'tweeling'. De naam is bekend uit de Bijbel, een van Jezus' leerlingen heette zo. De uitdrukking 'ongelovige Thomas' verwijst naar hem: Thomas wilde aanvankelijk niet geloven dat Jezus echt uit de dood was opgestaan.
Thomas is een jongensnaam afkomstig van de Hebreeuwse/Aramese naam 'Thomas' (תום) of Tôm, wat tweeling betekent. Thomas is een Bijbelse naam, die bekend is geworden als de naam van een van de twaalf apostelen van Jezus: zie Tomas (apostel). De naam komt in het Nederlands voor sinds de 12e eeuw.
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
Niet-Arabische namen als Sandy, Lauren, Linda en Alice mogen voortaan niet meer worden gegeven. Arabische namen als Malika (koningin), Malik (koning) en Abir (prins) vallen tevens af wegens de koninklijke verwijzing.
In België bestaat geen heldere en duidelijke wet met een lijst aan namen die verboden zijn. Sinds de naamwet van 1987, staat het de ouders vrij om een voornaam voor hun kind te kiezen. Zolang de naam geen verwarring geeft, het niet beledigend is en niemand schaadt, is de keuze bijzonder groot.
- Bij onze noorderburen zijn heel wat namen verboden: Jezus Christus, Rolls Royce, Tsjakkalotte, Tietje en Methadon. - Onze Duitse buren mogen hun kind nooit Adolf dopen en ook Grammophon is verboden. In Amerika vind je dan wel weer mensen die naar de naam Adolf Hitler luisteren.
Lucas is een jongensnaam die is afgeleid van Lucanus. Waarschijnlijk is het een verkorting van de naam Lucanus, die 'afkomstig uit Lucanië' betekent. Lucanië is een gebied in Zuid-Italië. Lucas is de naam van de derde evangelist en schrijver van het boek Handelingen, dat over de wederwaardigheden van de apostelen gaat.
De heilige Thomas (Tomas) was een van de twaalf apostelen van Jezus. In het Johannes-evangelie wordt beschreven hoe hij na Jezus' dood weigerde te geloven in de Verrijzenis. Vandaar dat hij bekend is geworden als de 'ongelovige Thomas'. Hij zou in India als martelaar zijn gestorven.
Tobias is de Griekse en Latijnse vorm van Hebreeuws Tobiah 'God is mijn goed'. Tobia komt in het Oude Testament verscheidene malen voor.
Aantallen en varianten Sanne
Sanne is de naam van ruim 28.000 meisjes en vrouwen in Nederland. De naam was lange tijd erg populair, maar neemt langzaam af in gebruik. Toch staat de naam nog steeds in de top 50 van populairste meisjesnamen.
Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.
De naam gaat oorspronkelijk terug op Russisch Wera 'geloof, vertrouwen'. Later werd hij in verband gebracht met Latijns verus 'waar, oprecht'. Ook werd Vera gebruikt als verkorting van Veronica.
Tegenwoordig krijgt de helft van de Nederlandse kinderen één voornaam. Meer dan vier voornamen is een grote uitzondering. Vroeger was het in veel families gebruikelijk om kinderen meerdere voornamen te geven. Vooral kinderen uit katholieke gezinnen kregen vaak een hele rits (doop)namen.