Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken. Die mag je de hele nacht inhouden.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Dit superdunne maandverband is speciaal geschikt voor string-ondergoed. De absorberende kern neemt vocht snel op en houdt het vast. Zo kun je tijdens je menstruatie toch een string blijven dragen.
Aangeraden wordt om maandverband en tampons in een gesloten verpakking en uit de buurt van vocht te bewaren. Libresse adviseert bij consumentenvragen om de producten bij voorkeur binnen drie jaar te gebruiken, zodat optimale kwaliteit kan worden gegarandeerd.
Maandverband absorbeert je menstruatiebloed wanneer dit je lichaam verlaat. Ze hebben een zachte absorberende kant die tegen je vulva aan ligt. Doordat je de plakkerige kant in je ondergoed plakt zorgt het ervoor dat je maandverband op zijn plaats blijft. Het meeste maandverband kan een paar uur meegaan.
'Menstruatie-armoede'
De meeste vrouwen in Nederland geven tussen de 2,50 en 25 euro per maand uit aan tampons, maandverband of andere menstruatieproducten. Dat is voor iedere persoon anders, afhankelijk van welke producten er gebruikt worden en hoeveel er nodig is vanwege het bloedverlies.
Hoeveel wasbare inlegkruisjes en maandverband heb ik nodig? Kies je voor een menstruatiecup, dan heb je 3 tot 6 inlegkruisjes nodig. Kies je voor maandverband dan heb je 10 tot 15 verbanden nodig.
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
De kern van het maandverband bestaat uit cellulose vezels, het zogeheten “fluff-pulp”, of katoen. Soms zitten er in deze laag super absorberende polymeren. Een voorbeeld hiervan is polyvinylchloride (PVC), waar veel plastic artikelen van gemaakt zijn.
Maandverband leg je in je ondergoed. Meestal heeft maandverband een plakstrip waarmee je het in je ondergoed vast kunt plakken, en soms heeft het ook vleugels die je om je ondergoed heen kunt vouwen en vast kunt plakken zodat het verband op zijn plaats blijft zitten. Er zijn verschillende soorten maandverband.
Waarom een string dragen? Strings worden vaak gedragen om te voorkomen dat mensen ondergoed door kleding heen kunnen zien. Veel ondergoed is namelijk vaak door strakke kleding, zoals broeken, jurken of rokken, te zien. Een string kan in dat geval een goede oplossing zijn.
Volgens gynaecoloog Jill Rabin zitten er wat gezondheidsrisico's aan het dragen van een string. De stof kan makkelijk heen en weer bewegen, waardoor bacteriën of virussen de vagina of blaas kunnen infecteren. Bij een te strakke of te wijde string worden deze risico's groter.
Menstruatieondergoed bij de drogist
Nu is de keuze reuze: sinds een aantal jaar kun je gewoon bij de drogisterij om de hoek je cup of period underwear kopen.
Welk maandverband je kiest, hangt af van hoeveel bloed je verliest en de maat van je ondergoed. Als je maat S of M hebt is bij een lichte tot gemiddelde menstruatie Normal maandverband vaak voldoende. Als je maat L hebt is het vaak prettig om de Long variant te gebruiken. Deze past beter in je ondergoed.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
We raden aan om iedere 4-6 uur je maandverband en inlegkruisjes te verschonen, maar doe wat goed voelt en verwissel zo vaak als jij wilt.
50 euro per jaar
"Wij gaan ongeveer uit van 1,5 pakje maandverband per maand. Met de reguliere adviesprijs van 2,59 euro kom je per maand dus ongeveer uit op 3,89 euro.
Dat een product doorgespoeld kan worden, betekent niet gelijk dat dat het een goed idee is om dat te doen. Doorgespoelde sanitaire producten komen in het riool terecht, waar ze verstoppingen veroorzaken. De kosten van het deblokkeren van het riool zijn natuurlijk hoog (waardoor onze belasting ook hoger wordt!).
"Nee, zegt Joke Herremans van het RIVM. "Uit betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen relatie is tussen het gebruik van deodorant en borstkanker." In tampons worden volgens de site wel schadelijke stoffen gemeten, maar de hoeveelheden zijn zo klein dat die niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Ze gebruiken kranten of vodden en bezuinigen tijdens hun menstruatie vaak op eten." Tampons kun je vaak al vanaf een euro krijgen, ziet ook De Boer. Ondanks dat relatief lage bedrag kan het nog ingewikkeld zijn om elke maand genoeg sanitaire producten te kopen.
Je kunt tijdens het zwemmen het beste een tampon gebruiken, omdat deze het vocht van binnenuit absorbeert en je een veilig gevoel geeft. Een tampon neemt veel minder water op dan een maandverband.
Katoenen maandverband is lekker zacht, natuurlijk en vochtregulerend. Het voelt heerlijk koel en droog aan en is geschikt voor iedere vrouw. Met het gebruik van katoenen maandverband, bespaar je veel onnodige kosten en verminder je je afvalproductie. Je kunt het jaren gebruiken en je afvalproductie is nul geworden!
We kennen allemaal producten die een waterdichte laag hebben. Dit kunnen wasbare luiers zijn voor de wasbare mama's onder ons maar ook herbruikbare menstruatieproducten hebben vaak een waterdichte laag om te voorkomen dat onze kleding vies wordt. Deze waterdichte laag staat bekend als PUL.
Wasbaar maandverband wassen
Wasbaar maandverband was je na drie dagen. Doe eerst een koude voorwas om de bloedvlekken uit te spoelen. Dat kan in een handwas, maar ik verkies een kort programma op mijn wasmachine. Een temperatuur van 30 graden of minder is prima.