Op warme zomerdagen is het rond het Lauwersmeer soms een drukte van belang. Rond Lauwersoog (Nieuw Robbengat), in het noordoosten van het Lauwersmeergebied, ligt een aantal recreatiestranden. Bij de stranden is voldoende parkeergelegenheid. Er zijn toiletgebouwen en verschillende horecagelegenheden.
Strand bij het Lauwersmeer
Het strand bij Hoek van de Bant is een bekend kitesurfgebied. Strand Oost, het Westelijk strand, strand van Oostmahorn en het strand bij Suyderoogh zijn de mooiste stranden bij Lauwersoog.
Ongeveer 50 jaar geleden was het Lauwersmeer aangesloten op de Waddenzee. Het Lauwersmeer bestond om die reden dan ook uit zout water. Toen in 1969 het Lauwersmeer werd afgesloten van de Waddenzee en begon de overgang naar een zoet Lauwersmeer. Dit had grote gevolgen voor de flora en fauna.
De kusten bij Groningen, onderdeel van het Waddenzee Werelderfgoed, bieden een rust en ruimte zoals eigenlijk nergens in Nederland nog te vinden is. U ontdekt er heerlijke stranden met vergezichten tot voorbij de zandplaten en het onbewoonde Rottum.
Het beste antwoord. Stranden en duinen ontstaan door het aanspoelen en vervolgens opwaaien van zand. Door de overheersende zeestromingen en windrichting zal het zand (in theorie) aan één kant van het eiland "aankomen" terwijl het eiland aan de andere zijde afkalft.
Diepte en routes naar het Lauwersmeer
De waterkaarten geven maximaal 2.30 meter aan, maar houdt u rekening met diepteverschil door spuien en effecten van hoog en laag water in het Lauwersmeer. De diepgang op het Lauwersmeer is voldoende, tot zelfs 2,50 meter diep, het Reitdiep en Dokkumerdiep zijn dus meer beperkend.
Tot 1969 was de Lauwerszee onderdeel van de Waddenzee waar eb en vloed vrij spel hadden. Uit angst voor overstromingen na de Watersnoodramp in 1953, werd deze zeearm in 1969 van de Waddenzee afgesloten.
Aan de oevers van het Lauwersmeer kun je op verschillende plaatsen terecht om in het meer te zwemmen. Op warme zomerdagen is het rond het Lauwersmeer soms een drukte van belang. Rond Lauwersoog (Nieuw Robbengat), in het noordoosten van het Lauwersmeergebied, ligt een aantal recreatiestranden.
Ook op vele plekken aan de Friese Meren zijn heerlijke strandjes te vinden om te zwemmen of te zonnen. In totaal zijn er zelfs meer dan 25 stranden te vinden in Zuidwest Friesland! Kinderen nemen een schepje en een emmertje mee voor een hele dag 'wetterwille', oftewel waterpret.
De Noordzee en de Waddenzee zijn voor zowel Tjermelân als de Riesen op 2,5 kilometer afstand. Het is aan te raden om alleen te zwemmen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties omdat daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten wordt gehouden.
De naam is afkomstig van de Lauwers, de grensrivier tussen de provincies Groningen en Friesland. De zee werd in de volksmond Lauwerszee genoemd.
Lauwersoog, eiland aan de wal
Het dorp telt ongeveer 155 inwoners. Het dorp is na 1969 ontstaan, na de indijking van de Lauwerzee tot het Lauwersmeer. Lauwersoog is vooral bekend als vertrekplaats van de veerdienst naar Schiermonnikoog.
De Afsluitdijk is een 32 km lange dijk tussen Noord-Holland en Friesland, die het IJsselmeer letterlijk afsluit van de Waddenzee.
Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.
Het water van het Stadsstrand, de Ruskenveense Plas, de Hoornse Plas, het strand bij de Meeroevers, De Recreatieplas in Engelbert en Grunostrand in Harkstede zijn goedgekeurd door de Provincie Groningen om in te zwemmen.
Zo wandelde Schiermonnikoog de afgelopen jaren langzaam de provincie Groningen en de Groningse gemeente Het Hogeland binnen. Om "het bestuurlijk overzichtelijk te houden", stelde de provincie Friesland dit voorjaar voor om ook dat nieuwe strand te gaan besturen. De provincie Groningen ging akkoord.