perfusie . De doorbloeding van de capillaire longcirculatie waarbij zuurstofarm (veneus) bloed naar de alveoli wordt getransporteerd en omgekeerd zuurstofrijk (arterieel) bloed naar de weefsels wordt vervoerd; regulatie van de ademhaling afhankelijk van de metabole behoefte.
Perfusiestoornissen Perfusiestoornissen verstoren het normale aanbod aan zuurstof en glucose in de hersenen. De cerebrale vaten bezitten eigenschappen om deze perfusie optimaal te reguleren. Dit proces wordt cerebrale vasoregulatie genoemd.
Nucleair geneeskundig onderzoek naar de doorbloeding van de longen (perfusie) en soms ook de de verdeling van de ingeademde lucht in uw longen (ventilatie). Dit doen we met lichtradioactieve stoffen via vloeistof in een ader in de arm.
Het belangrijkste transportmiddel van zuurstof is hemoglobine. Zuurstof kan slechts in zeer beperkte mate opgelost in bloedplasma vervoerd worden. De doorbloeding van de long ten behoeve van de gasuitwisseling noemen we perfusie.
Ingreep die erin bestaat via een ader een vloeistof toe te dienen aan het lichaam, maar geen bloed. Men kan bijvoorbeeld een beroep doen op een perfusie om een zoutoplossing of geneesmiddelen toe te dienen.
PI is een numerieke waarde die de staat van de doorbloeding op de sensorplaats aangeeft (normaal gesproken rond 3% of meer). De meting wordt eenvoudig gedaan door de saturatiemeter op de vinger te plaatsen. De saturatiemeter gaat automatisch uit wanneer er geen signaal is, wat de saturatiemeter erg zuinig maakt.
Een gezonde PI waarde is voor ieder persoon verschillend, maar kan tussen de 0,02% en 20% liggen. Hoe hoger deze waarde is (tegen de 20%) hoe krachtiger uw doorbloeding is. Een perfusieindex kan niet altijd betrouwbaar genoeg worden gemeten, wanneer deze lager is dan 0,05%.
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat. Blauwe verkleuring van de slijmvliezen (cyanose): gelaat, lippen, tong, vingers, nagels.
Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie. Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Wat zijn de gevolgen van lage saturatie? Te weinig zuurstof in bloed kan leiden tot klachten zoals sufheid, benauwdheid of onrust. Door een longziekte kan uw saturatie dalen naar minder dan 90% SpO2.
Longemfyseem is een langdurige (chronische) aandoening van de longen die zich kenmerkt door chronische hoest, kortademigheid, piepen op de borst, opgeven van sputum (dik slijm) en een toenemende beschadiging van de longen.
Een perfusiescan is een onderzoek waarbij de longen zichtbaar worden gemaakt met behulp van een licht radioactieve stof. stof veroorzaakt geen bijwerkingen. Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. De radioloog of laborant(e) zal de radioactieve stof in een ader in de arm spuiten.
U krijgt binnenkort een longventilatie en perfusiescan. Met dit onderzoek brengen we eventuele afwijkingen in het functioneren van uw longen in beeld. Bij de longventilatie wordt de luchtstroom bekeken. De longperfusie brengt de doorbloeding van uw longen in beeld.
Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof die ze nodig hebben. Nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen worden sterker. Daarnaast verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Dit alles zorgt ervoor dat je hersenen langer soepel blijven.
Diffusie is een proces waarmee in het lichaam vele stoffen worden vervoerd. Zo wordt zuurstof via diffusie van de longblaasjes naar het bloed gediffundeerd, en diffundeerd koolstofdioxide vanuit het bloed richting de longblaasjes. De diffusierichting hangt af van de concentratieverschillen.
Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld COPD, maar ook door een longembolie. Shunting door bijvoorbeeld een pneumonie, atelectase of pneumothorax. Bij shunting is de ventilatie verstoord en stroomt bloed door de long zonder zuurstof op te nemen.
De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%. Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
De meeste mensen met COPD hebben overdag in rust en 's nachts voldoende aan één tot twee liter per minuut en gebruiken tijdens inspanning vaak wat meer (tot wel zes liter per minuut). Per etmaal moet u minstens zestien uur zuurstof gebruiken; pas dan is een onderhoudsdosering zinvol.
Als je nu zo'n patient heel veel zuurstof geeft, valt zijn stimulans om te ademen (het lage zuurstof gehalte) weg, en zal hij minder gaan ademen. Het gevolg hiervan is weer CO2 stapeling! Dus; bij COPD zeer terughoudend zijn met toedienen met zuurstof en altijd onder controle van het CO2 gehalte.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Eet natuurlijk voedsel. Zuurstofrijk eten kan je zuurstofgehalte in je bloed doen verhogen. Groentes zoals koolsoorten, broccoli en selderij zijn van nature zuurstofrijk en kunnen je net die boost geven die je lichaam nodig heeft.
Een gezonde saturatie ligt dus tussen de 95% en 100%. Heb je geen COPD en is jouw saturatie lager dan 90%, schakel dan te allen tijde een dokter in. Een saturatiewaarde die lager ligt dan 90% wordt desaturatie genoemd. Er kan dan sprake zijn van bijvoorbeeld een longontsteking of een astma aanval.
Bij waarden van 92 tot 94 procent is er sprake van een tekort, ook wel desaturatie genoemd. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Je kunt last hebben van bijvoorbeeld een corona-infectie, longontsteking of astma-aanval.
Een normale saturatie zit tussen de 95% en 99%. Is dit bij jou lager dan 94%? Dan is het verstandig om je huisarts te bellen. Een lage saturatie kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.