Koffers zijn er in veel verschillende formaten: handbagage-afmeting (± 50 centimeter hoog), midden (± 60 centimeter), groot (± 70 centimeter) en heel groot (± 80 centimeter).
Koffer 20 kg basis afmetingen
De inhoud van een koffer wordt aangegeven in liters en is afhankelijk van de afmetingen. De lengte, breedte en hoogte bepaalt het beschikbare aantal liters. Een koffer voor 20 kg begint bij zo'n 70 liter aan vrij volume. De hoogte van zo'n koffer start bij 65 centimeter.
In een grote koffer past vaak 100 liter. Je kunt er dan ongeveer 23 kg bagage in doen.
Een gemiddelde koffer heeft een inhoud van ongeveer 80 a 90 liter. Wanneer je echter een lange reis wilt gaan maken of simpelweg altijd veel wilt meenemen dan raden wij aan om een koffer met minimaal 110 liter inhoud te kopen. Voor handbagage geldt dat een normale inhoud ongeveer 35 liter groot is.
Volgens de IATA is de algemene regel voor het reizen met handbagage dat het formaat niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 45 cm breed en 25 cm diep. Alle vermelde afmetingen per luchtvaartmaatschappij zijn de buitenafmetingen in cm, inclusief handvatten, wielen, zijvakken en andere externe onderdelen.
Een koffer die geschikt is voor 25 kg bagage heeft meestal een inhoud van rond de 100-115 liter. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je precies meeneemt. Een stapel boeken is veel zwaarder dan een paar schoenen, terwijl ze even veel plek in beslag nemen.
2-3 weken weg: middelgrote tot grote koffers
Middelgrote tot grote koffers hebben een hoogte die varieert rond de 75 cm. Deze koffers zijn ideaal voor 2 à 3 weken vakantie. Bijvoorbeeld naar de Franse Rivièra. De koffers hebben een inhoud van ongeveer 75 tot 95 liter, wat overeenkomt met zo'n 15 tot 20 kg bagage.
Meet de lengte, hoogte en diepte van je koffer, inclusief handvatten en wielen. Tel die drie afmetingen bij elkaar op. Het totaal is je lineaire meting, in centimeters of inches. Meet om de hoogte te bepalen vanaf de wielen tot de bovenkant van het handvat.
Kleine tot middelgrote koffers zijn net een maatje groter dan een handbagage koffer en zijn geschikt voor een vakantie van 1 tot 2 weken.
Samsonite S'Cure Spinner 81
De Samsonite S'Cure is een veel verkochte koffer met goede reviews. Hij is lekker ruim en per past zeker 30 kg bagage in. Je bagage kan je ordenen dankzij het tussenschot, ritsvak en de gekruiste inpakriemen. Verder zit er geen voering in de koffer zodat je hem makkelijk schoon kunt maken.
40 tot 60 liter: dit is een reiskoffer die geschikt is voor een lang weekend of een korte vakantie, vanwege de tussenmaat zal dit vaak ruimbagage zijn. Koffers van 60 tot 80 liter: standaardgrootte ruimbagage koffers; geschikt voor grote vakanties van 3 a 4 weken. 80 tot 100 liter: zeer grote koffers.
Hoeveel mag mijn ruimbagage wegen? Helaas bestaat er geen nationale of internationale regeling voor het gewicht aan koffers en ruimbagage dat je mag meenemen. De enige beperking die is ingesteld is dat bagage maximaal 32 kilo mag wegen.
Om gezondheids- en veiligheidsredenen vervoert Ryanair geen afzonderlijke items zwaarder dan 32 kg of met gecombineerde afmetingen van 81 cm (hoogte), 119 cm (breedte) en 119 cm (diepte).
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er geen exacte maat of volume is voor 20 kg. Dat komt omdat een stapel boeken natuurlijk meer weegt dan een paar schoenen, terwijl ze allebei ongeveer even veel ruimte innemen. Over het algemeen zijn koffers met een volume tussen de 75 liter en 95 liter geschikt voor 20 kg.
1. TravelZ Big Bars Reiskoffer – 106 liter. Deze reiskoffer krijgt welverdiend de titel van de beste koffer van 2022 (en werd ook al benoemd als beste koffer van 2019, 2020 en beste koffer van 2020). De TravelZ Big Bars is een must-have voor iedere reiziger.
De regels voor handbagage zijn streng: er wordt slechts één tas toegestaan van 45 x 40 x 25 centimeter, met een maximum van 10 kilo. Als je koffer daar niet aan voldoet, wordt de bagage als ruimbagage ingecheckt, en dat kost 40 euro.
De meeste airlines houden 55 of 56 centimeter hoogte als maximale hoogte aan. Ongeveer 30% hanteert 35 centimeter als maximale breedte, terwijl 2 op de 10 airlines een maximale diepte van 20 centimeter als regel stellen. Met de afmeting 55x35x20 centimeter (inclusief wieltjes!)
Ruimbagage is de bagage die je afgeeft tijdens het inchecken bij de balie van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. In tegenstelling tot handbagage, wordt ruimbagage ingeladen in het bagageruim van het vliegtuig.
Dus bijv. 10 spijkerbroeken + 5 overhemden + 5 pantalons + 5 t-shirts + 5 onderbroeken + 2 zomerjassen = ong. 10 kg.
Meestal is dit 10 tot 15 kilo, maar het kan ook 5 kilo zijn. Het hangt ook af van de klasse waar je in vliegt. Probeer je echt aan dit gewicht te houden, als je bagage meer weegt, kan je handbagage als ruimbagage ingecheckt worden, en dan heb je alles voor niks gedaan (en soms moet je dan bijbetalen).
Gewicht koffer
Gemiddeld mag een koffer die je incheckt 20 kilo wegen. Bij die 20 kilo hoort ook het gewicht van de koffer of backpack. Een backpack weegt uiteraard niet veel, maar een koffer kan van zichzelf al 6 kilo wegen.
Het maximale gewicht per bagagestuk is 32KG. Het maximale formaat van 1 stuk ruimbagage is 70cm x 60cm x 30cm. Uiteraard dien je ruimbagage bij te boeken bij je vlucht. Net als bij veel andere vliegtuigmaatschappijen mag je bij Transavia je kilo's bagage onderling verdelen.