Plantafstand: minimum 75 cm tussen de rijen. Plantafstand: minimum 35 cm aan tussen de planten. Plant tomaten diep genoeg, aan de stam zullen dan extra wortels groeien. Je kan ze ook schuin planten en het bovenste deel omhoog laten steken.
Geef je tomaten ruimte om te groeien: plant gemiddeld 2,5 planten per vierkante meter (of 5 planten op 2 vierkante meter). Laat bij het planten de kluit 1 cm boven de grond uitsteken, en geef meteen wat lauw water.
Daarnaast zijn tomaten echte zonnekloppers. Ze zijn vooral blij met een zonnige en warme plek waar ze beschut staan tegen regen en wind. Wat betreft de teeltmethode heb je tal van mogelijkheden. Voor je balkon of terras zijn bijvoorbeeld hang- of struiktomaten heel geschikt.
Tomaat planten of uitplanten in een kweekkas kan van april tot mei. Tomaat planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni. Tomaten zaaien is relatief makkelijk, maar je begint er wel al vroeg mee. Hoe groter het tomatensoort is, hoe eerder je begint.
Tomatentip 1: Diep planten
Zo kweek je een extra stevige tomatenplant. Graaf dus een plantgat waarin de tomatenplant voor een groot deel verdwijnt. Laat ongeveer 1/3 van de plant boven de grond uitsteken, 2/3 verdwijnt onder de grond. Knip de bladeren die onder de grond terecht komen af.
Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met organische meststof voor tomaten. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter zijn ze bestand tegen tomatenziektes.
De grootte van je oogst zal natuurlijk sterk afhangen van het weer, de sterkte van je planten en hoe goed je ze verzorgt. Hoeveel tomaten er per plant groeien is dus moeilijk te voorspellen. Standaard spreken we van minstens drie en maximaal acht trossen per plant.
Geef aan het begin van de teelt, wanneer je tomaten net hebt geplant, elke dag water. De planten moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan hun nieuwe groeiomgeving. Na gemiddeld 2 weken geef je nog 2 à 3 keer water / per week. Breng daarna het aantal gietbeurten terug tot 1 keer per week, na anderhalve maand.
Tomaten in een serre
Je hebt een grotere opbrengst in een serre. Tijdens warme en zonnige dagen is er kans op een te hoge luchtvochtigheid. Goed verluchten en/of ruiten kalken of een schaduwdoek plaatsen is dan nodig.
Tomaten: sla, peterselie, prei, radijs, rammenas, spinazie, ui, wortels.
Voorbeelden van combinatieteelt
Bieslook en basilicum beschermen een tomatenplant tegen bladluis. Slakken en rupsen komen niet in de buurt van sla en kool wanneer je er komkommerkruid naast plaatst. Afrikaantjes geven een stof af die aaltjes doodt en zijn daardoor heel geschikt om naast een tomatenplant te plaatsen.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
De tomaat hoort namelijk bij de gevoelige gewassen; hij kan niet tegen kou en vorst en is gevoelig voor plantenziekten.
Het juiste moment om te beginnen met ondersteunen is wanneer tomaten een gemiddelde hoogte van 40 cm hebben bereikt. Boeren plaatsen de stokken lineair naast elke plant en binden de planten er voorzichtig over. Ze kunnen ook om de 30 cm een draad plaatsen van ongeveer 1,5 meter hoog.
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Zodra je tomaten beginnen te bloeien, begin je met het regelmatig bemesten van de planten. De tomatenplanten kunnen alleen voeding opnemen als de grond voldoende vochtig is. Het is dus het makkelijkst om een vloeibare mest te gebruiken via het gietwater. Doe dit eens per één à twee weken.
Geef je ze te veel water, dan barsten de tomaten open en heb je een grotere kans op schimmel. En omdat je de planten op een gat met mest hebt geplant, zakt het water naar beneden en kunnen de wortels het prima opnemen.
Vergeelde blaadjes onderaan de plant kunnen wel weggesneden worden. Als, bij de sterker groeiende tomatenplanten, een paar bladeren op de grond hangen, kan je die wel verwijderen. II. Bloei tros 2 : De onderste 3-4 bladeren kunnen nu definitief weggesneden worden.
Bladplukken betekent dat je de onderste bladeren van de tomatenplant beetje bij beetje verwijderd. Dit doe je als de onderste trossen goed gevormd zijn. Je brengt hierdoor meer lucht en licht tussen de planten wat de afrijping van de vruchten bevorderd. Pluk in verschillende beurten 2 tot 3 bladeren weg.
Om zoveel mogelijk tomaten te oogsten, top je rond eind augustus je hoge tomatenplanten, zoals onze Sweety. Daardoor gaat alle energie naar het afrijpen van de tomaten, in plaats van naar het aanmaken van nieuw blad en bloemen. Toppen is simpelweg de hoofdstengel afknippen boven de laatste tros tomaatjes.
Je kan vanaf maart tomaten zaaien, maar dan doe je dat best binnen. Tomaten houden van warmte en zonlicht. Zet ze dus zeker op een warm plekje bij een zonnig raam. Als je plantjes goed groeien plant je ze tegen eind april of begin mei uit.
Begin niet eerder dan 15 maart met voorzaaien, omdat de planten anders te lang binnen staan voordat ze naar buiten kunnen. Zo zijn ze later minder sterk en gevoeliger voor ziektes. Vollegrondteelt: voorzaaien doe je in april. Na 15 mei kun je tomaten buiten in vollegrond uitplanten.
Gebruik stevige bamboe of wilgen stokken van 2 tot 2,50 meter lang. Steek de stokken achter de geplante tomatenplanten zo diep mogelijk in de grond, zodat de stokken goed stevig staan. Vervolgens knoop ik onder elke tros met een stukje jute touw de tomatenplant vast aan de stok.