Een teveel aan vitamine B6 kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is al langer bekend dat hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade. De klachten zijn vooral een doof gevoel, tintelingen of pijn in handen en voeten.
Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.
Het ligt aan de individuele capaciteit om vitamine B6 te kunnen uitscheiden. Sommige mensen kunnen B6 niet afvoeren via de nieren en gaan de vitamine stapelen in het bloed of in de weefsels.
Teveel vitamine B6 kan leiden tot gevoelsstoornissen. Maar wanneer spreken we dan van teveel vitamine B6. De EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit) heeft een veilige bovengrens vastgesteld van 25 mg per dag. Overigens is het onmogelijk om via normale voeding teveel vitamine B6 binnen te krijgen.
Ja, het is mogelijk om te veel vitamine B binnen te krijgen. Overmatige inname van sommige B-vitamines kan leiden tot vervelende bijwerkingen, zoals diarree, misselijkheid, en huiduitslag. Of nog erger: afwijkingen aan het zenuwstelsel. Meer is dus niet altijd beter.
Een te hoge hoeveelheid vitamine B6 kan alleen ontstaan als je te vaak een supplementen met (onder andere) vitamine B6 gebruikt, of wanneer de dosering van je supplement te hoog is.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Vitamine B6 komt voor in vrijwel alle basisvoedingsmiddelen. Het zit vooral in peulvruchten (met name linzen, kikkererwten en sojabonen), aardappelen, volkoren producten, tarwekiemen, zemelen, zonnebloempitten, biergist, fruit (met name avocado's en bananen) en groente (met name koolsoorten en spinazie).
Magnesium is een belangrijk mineraal dat zorgt voor de vorming van bot en spieren. Ook is het een belangrijk element voor de overdracht van zenuwprikkels en de werking van de spieren. Vitamine B6 draagt bij aan een goede stofwisseling.Met name de afbraak en opbouw van aminozuren.
De normale bloedspiegel van vitamine B6 bedraagt 35-110 nmol/l. Lagere waarden duiden op een tekort en hogere waarden op een overschot.
De normale vitamine B 6 referentie ligt tussen 35 en 105 nmol/l. Bij vitamine B suppletie worden vaak verhoogde waarden gemeten van 330 tot 660 nmol/l. De laatste vijf jaren komen echter ook waarden in het bloed voor die liggen tussen de 660 en 4500 nmol/l .
Vitamine B6 is betrokken bij de synthese van belangrijke neurotransmitters, zoals serotonine, dopamine, glutamaat, histamine en GABA en speelt daardoor een belangrijke rol in een normale werking van het zenuwstelsel. Bovendien reguleert het de hormonale activiteit in het lichaam.
Een hoge inname van vitamine B6 zou daarom zeker voor minder angstgevoelens kunnen zorgen. Het helpt het lichaam om remmende neuronen aan te maken, die voor rust in het hoofd zorgen. Vooralsnog is een inname van 100 mg per dag het meest effectief; aanmerkelijk meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Algemene bijwerkingen
Af en toe kan suppletie van vitamine B6 hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, eetlustverlies, overgevoeligheid aan zonlicht, allergische huidreacties, milde kalmerende/verdovende effecten en milde gevoelsstoornissen geven.
Stofwisseling en vitamine B6
Door albumine komt pyridoxine in het weefselvocht en in alle cellen. Sommige vormen van pyridoxine worden eerst in de lever omgezet in een actieve vorm. Via de urine wordt een overschot aan pyridoxine en het verbruikte pyridoxine uitgescheiden.
Avocado. Een avocado bevat veel vezels, goede vetten en vitamines, waaronder vitamine B6. Avocado is lekker in salades, smoothies of op een geroosterd broodje. In honderd gram avocado zit 0,4 milligram vitamine B6, een aanrader dus!
Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van 'hoe meer, hoe beter'. Websites over vitamines en ook de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum geven aan dat de kans op nadelige gevolgen van te veel vitamine B12 erg klein zijn.
Glucosamine is een bouwstof van kraakbeen en ondersteunt de productie van gewrichtsvloeistof in je lichaam. Een voedingssupplement met glucosamine kan als aanvulling wenselijk zijn voor soepele gewrichten. Op oudere leeftijd kan het vermogen van het lichaam afnemen om deze bouwstof aan te maken.
Dit soort zenuwschade kan ernstige gevolgen hebben die soms maanden of langer duren voordat ze verdwijnen. Dat teveel vitamine B6 gevoelsstoornissen kan opleveren lijkt ons reden genoeg om niet te suppleren. Baadt het niet dan schaadt het, in dit geval, wel!
Naast de behandelingen die gedaan worden om deze zenuw terug 'vrij' te krijgen, kan vitamine B12 het herstel van de zenuw versnellen. B12 is geen ontstekingsremmer maar zal er voor zorgen dat de vorming en herstel van meyeline (de isolatielaag rondom de zenuwen) stimuleren2.
Vitamin D tekort wordt in verband gebracht met alopecia areata, een vorm van haaruitval die ook bekend staat als kale plekken bij vrouwen. Vitamine D is een belangrijke vitamine tegen haaruitval omdat het helpt bij het ondersteunen van een gezonde haarfollikel functie.