In mais is vooral het vitamine B complex ruimschoots vertegenwoordigd. Zo bevat mais veel vitamine B1, wat belangrijk is voor de werking van je hart en zenuwstelsel. Maar ook bevat het vitamine B2 en B3, allebei nodig voor een gezonde huid en een goede energievoorziening. Daarnaast brengt mais je vitamine B5.
Maïs bevat veel onoplosbare vezels. Daarom zou het zogezegd niet goed verteren. Is dat een feit of een fabel? Volgens McDaniel zijn deze vezels net goed voor onze spijsvertering en zouden ze zelfs helpen bij de groei van goede darmbacteriën.
Een verse maiskolf bevat ongeveer 70 tot 85 calorieën per 100 gram. Mais bevat per 100 gram ongeveer 11% vet, 76% koolhydraten (in de vorm van zetmeel) en 13% eiwitten. Wat mais gezond maakt is dat het veel voedingsvezels bevat, zo'n 3 gram; dit is 12% van wat je ongeveer per dag nodig hebt.
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Als we de maiswafel qua voedingswaarden vergelijken met de rijstwafel, zien we dat er vrijwel geen verschillen zijn. Dit betekend dat beide even gezond zijn. Wat betreft de smaak vind ik dat de maiswafels het echt winnen! Deze zijn veel smaakvoller, bijna zoals popcorn.
Het lichaam kan maïskorrels niet afbreken
Ze zijn uit cellulose opgebouwd, het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld katoen en hout. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
Mais is een graansoort. Je kunt het ook eten als groente. Maiskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maiskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten.
In maismeel zit veel fosfor, ijzer en vezels. De vezels vergezellen de koolhydraten. Maismeel kun je in feite als vervanging voor tarwemeel gebruiken. In veel Latijns-Amerikaanse landen eet men grotendeels maismeel in plaats van tarwemeel.
Beperk groenten met harde nerven, kolen (met uitzondering van bloemkool, broccoli), rode paprika, spinazie, rauwkost en vezelige/draderige groeten zoals asperges, schorseneren, bleekselderij, erwten, maïs, peulvruchten en noten.
Gezondheid
AH Geroosterde mais is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. AH Geroosterde mais kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Van een blikje mais kan je lekkere maiskoekjes maken. Prima als vleesvervanger bij een warme maaltijd. Ook kinderen zijn er dol op.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
De maïs die wij eten en waarmee we koken is suikermaïs, die vooral afkomstig is uit Amerika, Brazilië en Mexico. De maïs die hier in rijen op het veld staat, is snijmaïs en wordt vooral gebruikt als veevoer.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Vettige ontlasting is licht of gelig van kleur en stink meer dan normaal gesproken. Daarnaast is er vaak sprake van meer aandrang, een opgezette buik, diarree en een wisselend ontlastingspatroon. Ook symptomen als vermagering en een tekort aan vitamine D kunnen ontstaan.
Kenmerken van moeizame stoelgang
U hebt harde en/of droge ontlasting. U ontlast minder dan drie keer per week. U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
Een rijstwafel als verantwoord tussendoortje voor je peuter. Veel ouders doen het, maar het is minder gezond dan je denkt. In rijstwafels of andere rijstproducten kan namelijk de giftige stof arseen zitten, die in hoge dosering gevaarlijk is.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.