Hierbij en hiermee zijn correct.Hierbij is de gebruikelijkste variant.
Bijgesloten, bijgevoegd, (hierbij) ingesloten en bijgaand zijn alle vier correct. Deze woorden worden gebruikt als een brief vergezeld gaat van een bijlage.
We schrijven hierbij aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we hier bij in twee woorden. Hier kan dan vervangen worden door 'op deze plaats'.
De betekenis van bijgaand is 'tegelijk verzonden met iets anders, bijgevoegd, als bijlage'.
Om terug te verwijzen naar een eerdergenoemde zaak of persoon, of naar een vorige zin, is het aan te bevelen om zo veel mogelijk daarbij of erbij te gebruiken. Dat doet u ook als u spontaan spreekt. Terugverwijzen met hierbij is niet fout, maar is nogal nadrukkelijk en formeel.
De betekenis van bij deze(n) is 'hierbij, door deze brief, bij dit stuk, bij deze gelegenheid, bij deze woorden'. Bij dezen / bij deze bevestig ik mijn deelname aan het project. Dat is bij dezen / bij deze geregeld.
Om in een brief te verwijzen naar een bijgaande bijlage, zegt men in de standaardtaal als bijlage of in de bijlage. (1) De foto's van de receptie heb ik alvast als bijlage toegevoegd. (2) In de bijlage vindt u een beschrijving van de woning. Standaardtaal in België is in die context ook in bijlage, zonder lidwoord de.
Bijgesloten, bijgevoegd, ingesloten en bijgaand worden gebruikt wanneer een brief vergezeld gaat van een bijlage.
Als bijlage en in de bijlage zijn standaardtaal in het hele taalgebied, in bijlage is standaardtaal in België. Met als bijlage of in bijlage verwijst u naar het geheel van de bijlage(n). Met in de bijlage kunt u naar de inhoud van de bijlage of een onderdeel ervan verwijzen.
Mag je een zin nou wel of niet beginnen met 'hierbij'? Het antwoord is helder. Het mag!
Het is allebei grammaticaal juist, maar veel mensen geven op papier de voorkeur aan 'de vrouw van wie hij houdt'. De verwijzing met een voorzetsel + wie wordt bij personen namelijk als de beleefdste vorm gezien. Vergelijk ook: Dat zijn mensen op wie je kunt bouwen.
Officieel schrijf je erbij aan elkaar als het een vaste combinatie is of de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord. Dat is nogal een mond vol hè? Daarom leg ik het in mijn eigen woorden uit. De combinatie van er + bij schrijf je aan elkaar als je naar iets verwijst in de zin.
en bijvoegen kan goed worden uitgedrukt dat een bijlage wordt gecombineerd met een brief of bijvoorbeeld e-mail. De formulering met toevoegen aan kan ook; die suggereert wat sterker dat de bijlage uiteindelijk één geheel vormt met de brief.
een document dat bij een ander document of stuk tekst als aanhangsel is toegevoegd.
Om terug te verwijzen naar een eerdergenoemde zaak of persoon, of naar een vorige zin, is het aan te bevelen om zo veel mogelijk daardoor of erdoor te gebruiken. Dat doet u ook als u spontaan spreekt. Terugverwijzen met hierdoor is niet fout, maar is nogal nadrukkelijk en formeel.
Een ondergetekende verklaring is geen correct Nederlands: het moet ondertekende zijn. Het voltooid deelwoord van ondertekenen, dat hier gebruikt moet worden, is ondertekend zonder -ge-, net zoals het voltooid deelwoord van ondervragen en ondersteunen respectievelijk ondervraagd en ondersteund is.
hiermee = hiermee bijwoordUitspraak: [`hirme] met dat wat je net noemde, met dat waar je naar wijst Voorbeelden: `hiermee open ik de vergadering. `, `Pak die pan. hiermee kun je de eieren bakken.
We schrijven daarbij aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we daar bij in twee woorden. Daar kan dan vervangen worden door 'op die plaats'.
In vraagzinnen met waarbij als eerste zinsdeel kunt u het voornaamwoordelijk bijwoord waarbij herkennen aan het feit dat u het kunt vervangen door bij wat of bij wie. Waarbij kan een loopbaanadviseur je helpen? (= bij wat kan een loopbaanadviseur je helpen?)
waarbij (vw): aangezien(en) it being the case that…., terwijl(en) it being the case that…., vermits.