Het is normaal dat vooral jonge kinderen veel infecties doormaken: gemiddeld zo'n zes tot acht keer in de herfst- en winterperiode. Ook een verkoudheid of diarree kan nog volkomen normaal zijn.
Een jong kind wordt gemiddeld 6-10 keer per jaar verkouden. Een verkoudheid duurt meestal een paar dagen tot een paar weken en gaat vanzelf weer over. Verkoudheden kunnen erg vervelend zijn voor je baby, maar bij elke verkoudheid die je kind doormaakt bouwt hij meer weerstand op.
Gemiddeld zijn kinderen zes maal per jaar verkouden, maar dat kan ook veel vaker zijn.
In het eerste levensjaar van je baby kan hij wel 10 keer verkouden worden. Hij heeft nog weinig weerstand en zijn lichaam is hard aan het werk om verkoudheidsvirussen te lijf te gaan. De loopneus van je kindje gecombineerd met slaaptekort zorgt er snel genoeg voor dat je zelf ook continu een doos tissues nodig hebt.
Hoe vaak en bij wie komt koorts voor? Bij jonge kinderen (onder de 5 jaar) komen infecties met koorts vaak voor, soms wel 8 keer per jaar. Dit komt omdat bij jonge kinderen het afweersysteem nog 'in training' is. Het nog jonge lichaam leert op deze manier virussen en bacteriën te herkennen en te bestrijden.
Het is mogelijk dat je baby een hogere temperatuur heeft omdat hij tandjes begint te krijgen. Deze lichte stijging is echter niet hetzelfde als echte koorts (vanaf 38°C). Als je kindje een temperatuur heeft die hoger is dan 38°C, toont dit aan dat je kindje ziek is en er wellicht een behandeling nodig is.
Maar let op: niet alles is te wijten aan het krijgen van tandjes! Normaal gesproken moeten deze symptomen binnen 48 uur verdwijnen. Als je baby toch hoge koorts, diarree of een tandvleesontsteking heeft die blijft aanslepen, ga er dan mee naar de dokter.
De gemiddelde werknemer meldt zich volgens het CBS 1,1 keer per jaar ziek. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen. Vrouwelijke werknemers tussen de 25 en 35 jaar melden zich zelfs anderhalf keer zo vaak ziek als hun mannelijk collega's.
Het duurt langer dan 5 jaar voor het immuunsysteem van je baby op volle sterkte is. Een deel van de weerstand is al klaar bij de geboorte: het aangeboren deel. Een ander deel van de weerstand moet zich nog ontwikkelen; het aangeleerde deel. Bij een volwassene is dit deel al helemaal ontwikkeld.
Als je kind ouder dan 3 maanden is en geen ernstige symptomen heeft, zoals snotneus, hoesten, oorpijn of keelpijn, kan je bij koorts best 3 dagen afwachten voor je naar de huisarts gaat. De meeste infecties die door een virus veroorzaakt worden duren namelijk maximaal 3 dagen.
Om het afweersysteem van je kind te versterken, is het belangrijk dat hij gezond en gevarieerd eet. Je kind heeft namelijk allerlei vitamines, mineralen, vezels en vetten nodig om zijn weerstand op peil te houden. De belangrijkste vitamines voor de weerstand van je kind zijn vitamine A, C, D, E en B6.
Een koortsstuip komt voor bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar met koorts. De armen en benen worden eerst stijf en gaan erna heftig schokken. Het kan enkele tot 15 minuten duren en gaat vanzelf over. Waarschijnlijk is uw kind daarna even suf en niet goed te wekken.
Omdat het afweersysteem van kleine kinderen nog niet optimaal is, zijn ze extra vatbaar voor verkoudheidsvirussen. Zo kunnen ze wel tien keer per jaar verkouden worden.
Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Verkouden baby: is dat onschuldig? Ja, een verkoudheid bij een baby is volkomen onschuldig. Sterker nog: het hoort erbij. Omdat het afweersysteem van je baby nog niet goed ontwikkeld is, kan hij soms wel tien keer per jaar verkouden zijn.
De buitenlucht is goed voor je baby.
Wist je dat frisse lucht voor je baby even belangrijk en nodig is als voor ons volwassenen? Net zoals ze aangepaste voeding nodig hebben, verlangen baby's ook naar frisse lucht. Zelfs in deze coronatijden is het dus aangewezen om dagelijks met je oogappel op wandel te gaan.
Je baby is eigenlijk degene die de minste kans loopt om jouw buikpijn of verkoudheid te krijgen, omdat hij al nauw contact met je heeft gehad en via de moedermelk een dagelijkse dosis beschermende antistoffen binnenkrijgt", zegt Sarah Beeson.
Een baby met griep: wat te doen? Zoals eerder genoemd is griep erg besmettelijk. Daarom is het belangrijk om er ook voor te zorgen dat jij als ouder, niet besmet raakt. Zorg dus voor voldoende hygiëne, was de handjes van jouw baby goed, maar ook die van jezelf om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Cijfers van TNO geven aan dat de gemiddelde Nederlandse werknemer zich 1,2 keer per jaar ziek meldt. Gemiddeld duurt zo'n ziekte periode 6,8 dagen. Die gemiddelde duur van bijna 7 dagen kent echter een forse spreiding. Het overgrote deel, zo'n 80%, van de verzuimgevallen, is kort verzuim.
Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen. We spreken van frequent verzuim als iemand zich minimaal 3 keer per jaar ziek meldt.
Wanneer iemand zich minimaal 3 keer in 12 maanden ziek meldt, spreken we van frequent verzuim. De gemiddelde meldingsfrequentie in Nederland is 1. De gemiddelde Nederlander is dus 1 keer per jaar ziek, kortom 3 ziekmeldingen is al veel. Hoe vaker zich dat herhaalt hoe groter de kans op langdurig verzuim!
Symptomen bij doorkomende tanden
Je kindje is hangerig en huilerig. Je baby heeft rode wangetjes. Je baby heeft verhoging of koorts. Je kindje heeft diarree.
Nog voordat je de tandjes in het mondje ziet, kun je al aan je baby merken dat er tandjes onderweg zijn. Kindjes hebben er vaak last van en dit kan tot uiting komen in hangerig of humeurig gedrag, meer kwijlen dan normaal, minder willen drinken, slechter slapen en soms ook koorts.