Aandachtspunt. Soms worden er pupilverwijdende oogdruppels gebruikt waardoor u gedurende ongeveer 2 uur minder scherp ziet. Autorijden na dit onderzoek wordt dan ook sterk afgeraden. Ook is het raadzaam een zonnebril mee te nemen i.v.m. lichtgevoeligheid van de ogen na het druppelen.
De wijde pupil en dus de overgevoeligheid voor licht verdwijnt langzaam na het stoppen met het druppelen, maar kan nog 24 tot 48 uur aanhouden. Ook het wazig zien houdt meerdere uren aan voordat het langzaam verbetert.
De werkingsduur van de pupilverwijding is afhankelijk van het gebruikte middel: tropicamide heeft de kortste werkingsduur (5-8 uur), gevolgd door cyclopentolaat (Cyclogyl, 24 uur tot soms enkele dagen), homatropine (6 uur tot 4 dagen) en atropine (1-2 weken).
Als u plotseling met één oog niet kunt zien, mag u tijdelijk niet rijden. Uw hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan kijken met één oog. Dit geldt ook als u één oog moet afdekken omdat u dubbelziet. Na minimaal 3 maanden mag u weer rijden.
Het effect begint na ongeveer een half uur. De werkingsduur van één druppel is een tot twee weken en neemt gedurende die tijd langzaam af.
Wanneer atropine in een hoge dosis via de mond wordt ingenomen is het een giftige stof. Het mag daarom niet opgedronken worden. Atropine als oogdruppel wordt echter al eeuwenlang gebruikt. In verschillende grote studies waarbij atropine als oogdruppel langdurig werd gebruikt, werden geen ernstige gevolgen gezien.
Oogdruppels kunnen een prikkelend gevoel in het oog geven, ze kunnen wazig zien veroorzaken. Ook kunnen ze pijn in of achter het oog veroorzaken. Soms wordt na druppelen het oog rood, of wordt de pupil nauw. Tabletten kunnen bijvoorbeeld maagklachten geven, verminderde eetlust, of tintelingen in handen of voeten.
Tijdens het onderzoek krijgt u pupil verwijdende oogdruppels toegediend, waardoor we beter in uw ogen kunnen kijken. U ziet daardoor tijdelijk wazig en bent gevoelig voor licht. Gedurende de hele dag kunt u hier last van houden. U kunt hiermee niet autorijden of fietsen.
Om te mogen rijden moet de gezichtsscherpte van uw beste oog minimaal 0,8 zijn. En van uw slechtste oog moet de gezichtsscherpte minimaal 0,1 zijn. Als u met 1 oog minder gaat zien dan 0,1 en u al een groot rijbewijs heeft, dan mag u tot 3 maanden niet rijden. U kunt dan het beste naar uw oogarts voor advies.
Uw patiënt moet een minimale visus van 0,5 met één of twee ogen hebben om te mogen rijden. Dit mag ook met bril of lenzen zijn. Verder mogen er geen ernstige afwijkingen zijn in het centrale deel van iemands gezichtsveld. Het gezichtsveld van uw patiënt moet horizontaal 120 graden zijn en verticaal 40 graden.
Meestal worden de pupillen na ongeveer 8 uur weer normaal. Maar soms kan het tot wel twee dagen duren. Maar er zijn mensen die 'vreemde klachten' ervaren nadat ze XTC hebben gebruik. Sommige mensen zien figuurtjes, kleuren, bewegende deeltjes of ruis als de XTC is uitgewerkt.
Kun je grote pupillen wegkrijgen? Je kunt grote pupillen na alcohol of drugs niet zomaar wegkrijgen. Je pupillen worden nauwer als je in het licht kijkt. Er bestaan ook oogdruppels die de pupillen vernauwen, maar artsen zullen die niet voorschrijven om grote pupillen bij drugsgebruik tegen te gaan.
Bij deze verdovingsvorm wordt niet alleen de pijn uitgeschakeld, maar worden ook de bewegingen van het oog en de oogleden uitgeschakeld, zodat de operatie gemakkelijker uitgevoerd kan worden. U kunt niets zien zolang de verdoving werkt. De werking van het verdovingsmiddel kan tot 10 uur duren (soms langer).
Een optometrisch onderzoek duurt 2x30 minuten met een half uur wachttijd omdat de druppels moeten inwerken. In totaliteit bent u 1,5 uur bij ons in huis.
Ziet u wazig met één oog? Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met uw bloedvaten. Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader.
Wie wazig ziet, ziet minder scherp. Dat kan van dichtbij zijn (bijvoorbeeld bij het lezen) of juist veraf zoals bij tv-kijken of autorijden. De meest voorkomende oorzaak is verziendheid of bijziendheid. U kunt ook een waas voor uw ogen zien met beide ogen, of wazig zicht hebben in 1 oog.
Bij glaucoom wordt de oogzenuw beschadigd. Hierdoor ontstaat geleidelijk verlies van uw gezichtsveld. Meestal is de oogboldruk bij glaucoom te hoog, maar de oogboldruk kan ook normaal zijn. Glaucoom komt veel voor: ongeveer 2 van de 100 mensen boven de 45 jaar hebben glaucoom.
Natte maculadegeneratie verloopt veel sneller dan droge maculadegeneratie. U kunt binnen een paar weken slechtziend worden. Natte maculadegeneratie begint vaak eerst in één oog. Later volgt ook het andere oog.
Blijven lezen kan, ook met glaucoom
Naarmate het ziekteproces vordert zullen klachten steeds meer toenemen. Zo kunnen details steeds moeilijker worden onderscheiden, lezen levert steeds meer problemen op en zo ook werken op de computer. Maar ook met glaucoom kunnen mensen blijven lezen en werken.
Hoe lang duurt een eerste bezoek bij de oogarts? Uw bezoek duurt ongeveer anderhalf uur. U meldt zich eerst bij de balie om u in te schrijven.
Om een betrouwbare meting te verkrijgen is het druppelen van beide ogen noodzakelijk. Door de oogdruppels gaat uw kind tijdelijk slechter zien. Vooral de voorwerpen dichtbij kan uw kind wazig zien. De druppels veroorzaken ook een vergroting van de pupillen.
Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
De oogdruk wordt hoger als meer vocht wordt gemaakt dan er wordt afgevoerd. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op beschadiging van de oogzenuw. Dit heet glaucoom. Maar de meeste mensen met een verhoogde oogdruk krijgen geen glaucoom.