Ook is het tanken in de avond doorgaans goedkoper dan in de ochtend. Bij welk tankstation je tankt kan ook van invloed zijn op de brandstofprijs die je betaalt.
Goedkoop tanken in de ochtend
In de ochtend en avond zijn er veel mensen onderweg van en naar hun werk en is de vraag naar brandstof het hoogste. In de middag en snachts is het rustiger en worden de brandstofprijzen weer goedkoper.
Tank op rustige momenten
Tank liever in het weekend en nooit op maandag: dat is de drukste en daardoor duurste tankdag. Er zijn ook steeds meer tankstations die gedurende de dag hun prijzen aanpassen. Dat noem je dynamic pricing. Op rustige momenten (in het weekend en buiten de spits) liggen de literprijzen lager.
De prijs per liter is tussen 23.00 uur en 5.00 uur op zijn hoogst. Vervolgens zal de literprijs weer gaan dalen om daarna weer net zo hard te gaan stijgen om 23.00 uur. Het meest gunstige moment is om te tanken tussen 18.00 uur en 23.00 uur.
Maandag is volgens de ANWB trouwens de duurste dag om te tanken, omdat de pompstations dan minder korting geven. Zaterdag is een goede dag, dan stunten veel tankstations juist met de prijzen.
In het weekend tanken is vaak goedkoper. Op zaterdag en zondag zijn er minder mensen onderweg. De prijzen bij tankstations zijn dan lager. Maandag is benzine en diesel juist weer duurder.
Algemene tips voor goedkoop tanken
Een onbemand tankstation dat niet aan een snelweg ligt, biedt bijna altijd de goedkoopste prijzen. Zoals tankstations van Tinq en Tango, die trouwens zelfs aan de snelweg relatief goedkopere brandstofprijzen hanteren.
Tanken in de middag is voordeliger
Wanneer je ervoor kiest om te tanken in de ochtend kun je ervanuit gaan dat de brandstofprijzen hoger liggen dan in de middag of 's nachts. Tank daarom later op de dag.
Ga pas tanken als de tank leeg is
Je verbruikt minder brandstof als je auto lichter is. Brandstof zelf weegt natuurlijk ook wat. Het is daarom goed om zo goed mogelijk je hele tank leeg te rijden om laat te gaan tanken. Het is beter dan steeds bij een halfvolle tank je auto al weer vol te tanken.
Als de tank bijna leeg is, kan de pomp oververhit raken en vroegtijdig slijten. Hoewel het dus aanbevolen wordt om minimaal 5 liter te tanken, is het altijd het beste om je tank zo snel mogelijk volledig bij te vullen om ervoor te zorgen dat je auto optimaal blijft presteren en om ongewenste problemen te voorkomen.
De belangrijkste reden om je tank altijd voor minimaal een kwart gevuld te houden, is dat vuil en vettigheid uit de brandstof zich verzamelt op de bodem van de tank. ,,Je moet van leeg rijden daarom geen gewoonte maken”, zegt Tom Huyskens van de Bovag.
De prijzen van brandstof kunnen fluctueren gedurende de dag. Door op het juiste moment van de dag te tanken ben je euro's goedkoper uit. Doorgaans tank je in de avonduren tussen 18.00 en 22.00 uur het voordeligst.
Laden is goedkoper dan benzine
Laden is dus eigenlijk altijd goedkoper dan op benzine rijden. Zelfs in het meest ongunstige geval, wanneer je altijd zou snelladen en daar geen goedkoper abonnement voor zou afsluiten, kom je per kilometer op dezelfde 13 cent aan energiekosten uit die de benzinerijder ook kwijt is.
Veelal krijgt u de grootste kortingen bij een merkgebonden tankkaart. Waar u bij een multimerkenkaart alleen korting krijgt op de (wekelijkse) officiële prijs, geniet u bij een tankkaart van één bepaalde brandstofleverancier vaak een extra korting op de prijs aan de pomp.
In Duitsland betaal je voor een liter benzine al snel 19 cent minder dan in Nederland. Nog een land verder naar het oosten, in Polen, scheelt het gemiddeld 54 cent per liter. Ook in België ben je een stuk goedkoper uit voor een volle tank benzine.
Waar het vroeger normaal was dat een benzineauto 1 op 10 reed en dat als zuinig bevonden werd, beschouwen we dat tegenwoordig als niet meer zo zuinig. Het gemiddelde verbruik voor een benzineauto ligt zo rond de 1 op 15, dus één liter benzine op 15 kilometer.
Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 15. Dat is een liter benzine op 15 kilometer. Een gemiddelde dieselauto rijdt plusminus 1 op 21. Met deze gegevens in het achterhoofd kunnen we stellen dat een auto die 1 op 20 rijdt zuinig is en een auto die 1 op 3 rijdt allesbehalve zuinig is.
Het brandstofverbruik is 1:10 en de motor verbruikt wat olie.
Wij bieden scherpe pompprijzen aan, zodat je voordelig kunt tanken. Meestal kun je ook nog eens gratis je banden oppompen. Daarnaast hebben we regelmatig leuke kortingsacties. Zo krijg je tijdens de Slimme Donderdag Deal bij veel Tango tankstations extra hoge korting op je brandstof!
Welkomstcadeautje; daar wordt iedereen blij van! Bij de eerste drie tankbeurten die je via de Tango app doet - bij een van onze Tango stations – ontvang je 5 cent extra korting als cadeautje van ons (per transactie over maximaal 80 liter).
Een auto is zuinig wanneer het zo min mogelijk brandstof verbruikt per kilometer. Als u gaat kijken naar wat zuinig is om te rijden, dan is 1 liter brandstof op 20 kilometer zuinig en 1 liter brandstof op 3 kilometer onzuinig. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 15.
Automobilisten hebben dus goede redenen om te kiezen voor Euro 98 (E5) in plaats van Euro 95 (E10).Zo loopt over het algemeen je motor soepeler en zuiniger. Daarbij kunnen veel oudere auto's niet tegen de hoeveelheid ethanol in Euro 95. Niet als ze ermee rijden en niet als de auto voor langere tijd stilstaat.
Per 1 januari 2024 stijgen de brandstofaccijnzen, door het helemaal terugdraaien van de tijdelijke verlaging van de accijnzen. Dat zorgt ervoor dat benzine in één klap 21 cent duurder wordt.