Dampen zijn zwaarder dan lucht en verspreiden zich over de grond. Opslagvoorwaarden : Op een goed geventileerde plaats bewaren.
Aardgas is lichter dan lucht en stijgt wanneer het vrijkomt. Dit laatste is belangrijk om te weten zodat we kunnen vermijden dat het gas - bij een eventueel lek - in de woonruimte blijft hangen en door toevoeging van bv.
Waterstof, helium, neon, stikstof, ammoniak, methaan en koolmonoxide zijn lichter dan lucht.
Er zijn maar een paar gassen lichter dan lucht (gemiddeld molgewicht ongeveer 29). Dit zijn waterstof, helium, neon en methaan. Stikstof is slechts heel weinig lichter dan lucht, dat immers al voor 78 procent uit stikstof bestaat.
Waterstofsulfide komt voor opgelost in grondwater, in 'zuur' aardgas en ook in darmgassen, onder meer als afbraakproduct van uien en knoflook.
Propaan, butaan & LPG
Propaan is zwaarder dan lucht. Propaan heeft een lager kookpunt (-42 °C) dan butaan en wordt bovendien bewaard onder hogere druk. Het kookpunt van butaan is rond -0,5 °C, het is dus niet bruikbaar in koudere omstandigheden rond deze temperatuur.
In principe heeft aardgas geen geur. Uit veiligheid wordt er wel een geur toegevoegd aan het gas voordat het bij uw thuis geleverd wordt.
Doordat benzinedamp zwaarder is dan lucht kan dit zich eenvoudig op onverwachte plaatsen ophopen. Bij een inpandige lekkage van vluchtige, brandbare vloeistoffen is goed ventileren belangrijk.
Waterstof is het meest voorkomend element in het universum. Onder normale omstandigheden is het gasvormig en spreken we over waterstof gas (H2). Waterstof is ook het lichtste gas dat we kennen, maar onder hoge druk heeft het per kg wel een hoge energie dichtheid van 120 megajoule (MJ).
Verspreiding over de ruimte
De dichtheid van CO2 = 1,78 kg per m3 , terwijl die van lucht 1,16 kg per m3 is. Hiermee is CO2zwaarder dan lucht.
Waterstof. Waterstofgas is het lichtste gas dat er bestaat (ruim 14 maal zo licht als lucht), en als zodanig het meest geschikte gas om voorwerpen te heffen.
Op grotere hoogte is er verhoudingsgewijs minder zuurstof aanwezig dan stikstof, omdat stikstof minder weegt.
De dichtheid (=gewicht) van propaan is 0,510 kg bij 15°C voor 1 kubieke dm of 1 liter gas.
Het gas is zwaarder dan lucht en kan zich ophopen op laaggelegen plaatsen met zuurstofgebrek als gevolg. CHEMISCHE GEVAREN: Reageert hevig met zwaveldioxide, amorf boor, fosfine, ethers, aluminium, hydrazine, phenyl-lithium en tungstencarbide met kans op brand en ontploffing.
Waterstofauto gevaarlijk? Bij waterstofauto's is uiteraard veiligheid gewaarborgd. De tanks voor waterstof zijn zeer sterk en bestand tegen de impact van zeer zware crashes. De tank is vele malen sterker dan die van benzine, omdat die immers ook de hoge druk (tot 700 bar) van waterstof moet weerstaan.
Een voordeel is wel dat waterstof een licht molecuul is, waardoor het gas snel opstijgt en zich snel verspreid. Door deze eigenschappen wordt waterstof terecht gezien als een gevaarlijke stof, maar dat maakt waterstof niet per se gevaarlijker dan andere brandstoffen, zoals aardgas of benzine.
Gevaren van benzinegeur in huis
Benzine is een licht ontvlambare stof die daardoor erg geschikt is als brandstof voor motoren. Bij écht hoge concentraties is benzinevergiftiging ook een risico. Als u een sterke benzinelucht ruikt is het van belang dat u direct via het alarmnummer 112 de brandweer belt.
Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool. Dimethyldisulfide is een stinkend gas dat voortkomt via vele bronnen, zoals bacteriën, schimmels, planten, en dieren. Rottend vlees geeft dit gas af.
Ruikt u gaslucht, hebt u geen elektriciteit of gas meer of hebt u een meterstoring? Bel dan het Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Dit nummer is gratis en dag en nacht bereikbaar.
Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
Bijtelling nadelig voor lpg
Dat autogas minder populair is in de zakelijke markt, komt door de bijtellingsregels. Dat wil zeggen het percentage van de catalogusprijs van de auto dat je bij je brutoloon op moet tellen voor het privégebruik van je auto. Het huidige systeem werkt sterk in het nadeel van lpg.
Eén kilogram propaangas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit dus ongeveer 10 liter vloeibaar gas. In een propaangasfles van 46,5 kg zit 91,2 liter vloeibaar gas.
Je mag een lpg installatie gebruiken om op te koken, zolang deze tank maar niet gebruikt wordt voor de aandrijving van het voertuig. Je hebt dus een aparte gasdamptank nodig om op te koken (en/of te verwarmen).