Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat spitskool een positief effect heeft op het maag- en darmstelsel. In zoverre dat het zelfs helpt om maagzweren te genezen. Dat is te wijten aan de aanwezigheid van polyfenolen, glutamine en glucosinolaten.
Spitskool is familie van de witte kool en heeft zijn naam te danken aan zijn spitse vorm. Het is een lichte koolsoort, die makkelijk te verteren is en sappig van smaak. Je kan spitskool onder ander gebruiken om te wokken, koken en stoven.
Actieve kool kan bij verschillende soorten vergiftigingen helpen. Het kan schadelijke stoffen aan zich binden. De schadelijke stoffen verlaten dan met de actieve kool via de ontlasting het lichaam en er komt minder van de schadelijke stof in het bloed.
Waarom is spitskool goed voor je gezondheid:
Per 100 gram bevat hij maar liefst 86% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine K en 48% van de ADH voor vitamine C. Vitamine K is van belang voor de normale stolling van je bloed en het sterk houden van je botten.
Gekookt is rode kool vrij moeilijk te verteren. Om ze beter verteerbaar te maken, kan je het kookwater een paar keer verversen of voeg je een snuifje natriumbicarbonaat bij het kookvocht. De rode kleur varieert naar paars in een alkalisch milieu en wordt roder in een zuur milieu (azijn).
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Eet gevarieerd, hierdoor krijgt u de benodigde vitamines en mineralen binnen; Wees matig met vet; ▪ Gebruik voldoende bruin brood, aardappelen, groente en fruit (= voedingsvezel); Gebruik voldoende vocht (minimaal 1½ liter per dag); ▪ Wees zuinig met zout; ▪ Houd uw gewicht stabiel.
Spitskool is supergezond
De kool is supergezond! Spitskool levert meer vitamine C dan de verwante witte kool. Vitamine C ondersteunt samen met het folaat, het kalium en de natuurlijke suikers de normale functie van het zenuwstelsel en de hersenen.
Kool is goed voor je lijn
Een portie boerenkool van 100 gram (rauw) bevat maar 50 calorieën. Rode kool, witte kool en savooiekool zijn nog slanker: 30 calorieën. Dat betekent dat je er veel van kunt eten zonder aan te komen. En omdat de groentes veel vezels bevatten, geven ze toch een verzadigd gevoel.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
De vitamine C in gekookte spitskool is belangrijk voor een goede weerstand. En de vezels in spitskool stimuleren de spijsvertering.
Spitskool: een echte vitaminebom
Het zit boordevol belangrijke voedingsstoffen voor sterke botten en spieren, waaronder veel vitamine C en K. Vitamine C houdt ons immuunsysteem op peil. Vitamine K is goed voor het herstel van blessures en ook voor het behouden van sterke botten en tanden. Een echte vitaminebom!
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort en heeft een bijzonder lage caloriewaarde: slechts 20 kcal per 100 gram!
Gezonde darmen
De aanzienlijke hoeveelheid kalium en de vele vezels in rode kool bevorderen een gezonde darmfunctie. Bovendien bevat rode kool het stofje glutamine. Dit bevordert de groei en het herstel van darmwandcellen.
Spitskool is een witgroene kool met spitse, gesloten buitenbladeren. De groente is is in de zomer erg populair, waar rode, witte en groene kool meer in de winter worden gegeten. Spitskool is familie van de witte kool en wordt door de telers vaak 'sluitkool' genoemd.
Spitskool is een soort groente die je kan onderverdelen in: witte kool, rode kool en savooikool. Het is een populaire groente in Nederland omdat het boordevol vitamine C zit en bij veel gerechten smaakt. Je kunt spitskool rauw, gekookt, geroerbakt of gestoofd bij diverse salades toevoegen.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Maar wist je dat de komkommer 'huid' uit vezels bestaat? Zowel water als vezels zijn onmisbare ingrediënten voor een goed werkend spijsverteringskanaal en daarmee een goede stoelgang. Daarom kan komkommer eten verstopping voorkomen en draagt het bij aan een gezonde darmflora.