Titaniumdioxide (E171) is witte kleurstof die in bijvoorbeeld snoep en kauwgom zit. In 2021 concludeerde EFSA dat de stof niet meer veilig is als E-nummer. Eerder riepen we samen met andere Europese consumentenorganisaties de Europese Commissie (EC) al op om het gebruik van titaniumdioxide in voedsel te verbieden.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
E407 (carrageen; een natuurlijk plantaardig verdikkingsmiddel uit rood zeewier) kan de slijmlaag van je darmen aantasten, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. E421 (mannitol; suikeralcohol, soms gemaakt van genetisch gemanipuleerde maïs) kan verzuring en uitdroging tot gevolg hebben.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Andere E-nummers zijn stoffen die van nature in eten en drinken voorkomen. Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
Nitriet (E249 en E250) is een conserveermiddel in vleeswaren zoals ham, spek en worst. Het zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën geen kans krijgen om voedselvergiftiging te veroorzaken. Nitriet kan in het lichaam omgezet worden in nitrosaminen. Deze nitrosaminen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker.
E-nummer E500(i) Natriumcarbonaat, gebruikt in Base en zuurteregelaar. E500(i) komt uit de groep Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen E500 - E599.
Xanthaangom is van plantaardige oorsprong en het kleverige goedje ontstaat uit suiker en melasse. Melasse is een voedzame zoetstof die een bijproduct is van de suikerproductie. Xanthaangom wordt behalve als verdikkingsmiddel ook als stabilisator, emulgator én glutenvervanger gebruikt.
Dit e-nummer wordt gebruikt in 100 producten, waaronder Amandelmelk (Alpro), Soja sandwich-paté - Nature (Tartex Bio), Vitalinea - Verse slagroom (Danone), Natuursalade (Abinda) en Clown-ice (Mucci).
geoctrooieerd. Gellangom is een toegelaten voedingsadditief; het E-nummer van de stof is E418. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator.
MSG heeft in bepaalde hoeveelheden een negatieve invloed op onze gezondheid. Grotere hoeveelheden E621 verhogen namelijk de hoeveelheid glutamaat in ons bloed (4). Volgens de EFSA kun je last krijgen van verschillende klachten als je per dag meer dan 42,9 tot 150 milligram MSG per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt (5).
Bij een overmatig gebruik van E621, kun je mogelijk last krijgen van migraine, hartkloppingen, hoge bloeddruk, eczeem, buikpijn, slapeloosheid, hyperactiviteit en opgezwollen ledematen en lippen. Vooral wanneer je gevoelig bent voor deze stoffen, kun je meer last krijgen.
Hieronder volgt een opsomming en de reden waarom ze haram zijn. E120: Kan delen van insecten bevatten. E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.
Glycerol of Glycerine1 is een kleurloze suiker-alcohol. Het is een natuurlijk bestanddeel van vetten, zowel dierlijke als plantaardige. Glycerol wordt voornamelijk gewonnen tijdens de productie van biodiesel, maar soms ook uit dierlijk vet.
Carrageen E407a gebruik je in levensmiddelen als stabilisator en verdikkingsmiddel. Het is een complex mengsel van natuurlijke polysacharide, gewonnen uit zeewier. Een polysacharide is op zijn beurt een koolhydraat die is opgebouwd uit veel aan elkaar gekoppelde suikermoleculen.
Op het etiket van voedingsmiddelen staat kaliumsorbaat vaak vermeld als E202. Kaliumsorbaat is het kaliumzout van sorbinezuur.
Natrium-, kalium- en calciumzouten van fosfaten. Commercieel gewonnen uit de carbonaten van de verschillende zouten en fosforzuur. Buffers en emulgatoren. E450(iii) bindt metaalionen en voorkomt verkleuring van levensmiddelen door metalen.
Glutamaat kan aan producten toegevoegd zijn als smaakversterker en is verantwoordelijk voor de hartige 'umamismaak' van voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks. Binnen de groep glutamaat heb je glutaminezuur (E620) en glutamaten (E621 tot en met E625).
Het zit bijvoorbeeld in shampoo, deodorant en zonnebrandcrème. In voedingsmiddelen wordt het onder E-nummer E321 gebruikt, ook om producten langer houdbaar te maken.
Een E-nummer wordt alleen toegevoegd aan een product om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid. Het is dus niet hetzelfde als de ingrediënten zout, suiker, azijn of saffraan, want dit zijn op zichzelf ook voedingsmiddelen.
Twee gram wit poeder oplossen in een half glas water, opdrinken en twintig minuten later ben je dood. Volgens de Coöperatie Laatste Wil is er een vrij verkrijgbaar en legaal middel in de handel, waarmee mensen op humane wijze een einde aan hun leven kunnen maken.
Nitraat is een stof die van nature in groenten en fruit zit. In mindere mate zit het ook in drinkwater. Daarnaast worden nitraat en nitriet soms aan levensmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvorming.