Die temperatuur blijft dalen tijdens je slaap. Je lichaam bespaart op deze manier energie, dat kan worden besteed aan andere systemen zoals de spijsvertering. Lakens en dekens voorkomen dat je lichaamstemperatuur te laag wordt en je tussentijds wakker maakt.
Hoewel dat verleidelijk is als het heel warm is in de slaapkamer, is dat toch niet zo'n goed idee. In je blootje slapen, zonder laken of deken, kan tijdens de zomerhitte heel fijn zijn. Volgens slaapexpert Hans Hamburger (helaas overleden in 2021 - red.) kun je dit alleen beter niet doen, omdat je veel te snel afkoelt.
Mocht je het verschil tussen een deken en dekbed niet precies weten: een dekbed heeft pockets, gevulde vakken dus. Een deken bestaat uit 1 geheel en is niet gevuld. Een deken dubbelvouwen IN de hoes wordt afgeraden, omdat de warmte daar in kan blijven hangen en je daardoor risico op warmtestuwing hebt.
Conclusie Verzwaringsdeken
Het extra gewicht van de deken zorgt voor een diepe druk stimulatie. Dit geeft je een geborgen en veilig gevoel, alsof je geknuffeld wordt. Door de zachte druk op je lichaam zorgt ervoor dat je zenuwstelsel ontspant, je hersenen meer geluk hormonen aanmaakt en minder stresshormonen.
Ook dan is het handig om een laken onder je deken of dekbed te doen. Je houdt het dan vrij van stof en vuil. Zo nu en dan je laken wassen is veel simpeler dan bijvoorbeeld een dikke deken, waarmee je wasmachine in één klap bomvol zit.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
De beste dekens onderzocht. De beste algemene keuze is het Timzo dekbed. Dit wollen 4-seizoenen dekbed is gevuld met zachte schapenwol. Dit duurzame dekbed houdt je heerlijk warm en bestaat uit twee delen zodat je hem het hele jaar kunt gebruiken.
Een verzwaringsdeken, ook wel weighted blanket genoemd, kun je ook in de zomer gebruiken. Veel mensen denken dat het gewicht van een verzwaard deken ervoor zorgt deze warmer is, dit is echter niet het geval. Een verzwaringsdeken is niet warm, maar neemt juist de temperatuur van je lichaam over.
Verzwaringsdekens zijn veilig voor peuters en kinderen vanaf 2 jaar oud. Kinderen jonger dan 2 jaar zijn vaak nog niet sterk genoeg om zelf het gewicht van de deken van zich af te krijgen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.
Aangeraden wordt om je kind tot 2 jaar niet onder een dekbed te leggen. Na z'n tweede verjaardag kun je wel kiezen voor een dekbed. Tegen die tijd is je kind misschien ook uit zijn ledikant en slaapzak gegroeid en is hij toe aan een groter (peuter)bed.
Een gewone deken voelt eerst koud aan, omdat de lichaamswarmte de binnenzijde van de deken eerst moet opwarmen. Een elektrische deken zorgt ervoor dat de deken reeds warm aanvoelt van bij het eerste contact met het lichaam. Molton onderdekens worden op het matras gelegd om (transpiratie) vocht op te nemen.
Gebruik geen dekbedje voordat je kind 2 jaar oud is. Je kunt je kind in een slaapzakje leggen of onder een babydekentje met een laken. Zorg dat het hoofd van je baby onbedekt en vrij blijft. Dek je baby bij koorts niet extra toe.
Hamburger waarschuwt er voor om vooral niet naakt te gaan slapen. Dan krijg je het zó snel koud, dat je steeds wakker wordt en last kunt krijgen van stijve spieren. Een deken, sprei, laken of groot vest: leg dus íets over je heen, adviseert hij.
Ook moet het lichaam bij een hoge lichaamstemperatuur harder werken, in plaats van dat het uitrust tijdens het slapen. Ook zouden de elektromagnetische velden in een elektrische deken de elektrische signalen in het lichaam kunnen verstoren.
Vroeger was er een verschil in veiligheid tussen elektrische dekens op zwakstroom en op standaard netstroom van 230 volt. Tegenwoordig zijn de veiligheidseisen voor warmtedekens zo aangescherpt dat er geen verschil meer in zit. Een deken op 230 volt is dus net zo veilig als een model op zwakstroom.
Als een verzwaringsdeken te zwaar is, kan het juist een averechts effect hebben. Bijvoorbeeld overprikkeling veroorzaken of slechter slapen. Bovendien zijn er meer risico's van een te zware deken.
In eerste instantie zou het kunnen zijn dat het oncomfortabel is om onder een verzwaringsdeken te slapen, omdat je lichaam niet gewend is aan het extra gewicht. Houdt er rekening mee dat je lichaam minimaal een week a twee weken nodig heeft om te wennen.
Als je dekbed 7 kg of minder weegt kan je je verzwaringsdeken in de wasmachine doen. Was je verzwaarde deken dan op een rustig programma met een maximale temperatuur van 30 graden. Let op: zwaardere verzwaringsdekens moeten met de hand gewassen worden.
Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer je dekbed en hoe groter de isolerende werking. Dit komt omdat het lucht vasthoudt. Dons is licht en soepeler dan wol. Let er bij een donzen dekbed op dat het dons niet te veel breekt, omdat daardoor het isolatievermogen afneemt.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.
In het voorjaar en in de zomer is de omgevingstemperatuur hoger, dus kun je beter kiezen voor een dunnere deken. Kies voor een (gebreide) deken zonder voering. De gebreide dekens hebben een TOG-waarde tussen 0.9 en 1.3. Dit is geschikt voor een kamertemperatuur van 23-24 graden.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1 keer in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch.