Het meest bekende stoofvleesgerecht uit de Indonesische keuken is rendang. Het verschil tussen smoor en rendang is dat je bij dit recept is dat je een stuk minder ingrediënten nodig hebt. Net zoals bij rendang (kijk hier voor recept) heeft ook iedereen zijn eigen manier van smoor maken.
Daarom vandaag een variatie hierop: daging roedjak. Dit heerlijke Indische stoofgerecht van rundvlees lijkt een beetje op de smoor, maar de roedjak is iets kruidiger en stooft in de kokosmelk. Verder moet 'ie net als zijn broertje lekker lang opstaan, totdat het vlees super mals is en uit elkaar valt.
De daging in dit gerecht, oftewel het rundvlees, is stoofvlees – een sukadelap of riblap bijvoorbeeld. Blokjes vlees worden in de boemboe op hoog vuur rondom bruin gebakken. Zo blijft het vlees sappig vanbinnen.
In Szechuan gerechten worden vaak verse en gedroogde spaanse pepers gebruikt om diverse smaken zoals zoet, zuur te combineren met heet. Pikante sojabonensaus.
Bij Chinees eten denken helaas veel Nederlanders alleen aan babi pangang met foe yong hai en een hele dikke zoete saus.
Kung Pao Kip
Het is niet alleen populair onder de Chinezen, maar dit bijzondere gerecht is ook in het buitenland erg populair. Het gerecht bestaat uit blokjes gesneden kip met roergebakken pinda's, gedroogde chili, lente uitjes, gember, Shaoxing kookwijn en natuurlijk Szechuanese pepers om het gerecht echt af te maken.
De meeste Chinese gerechten zijn vaak aangepast naar de Nederlandse smaak. Het logische gevolg is dat Chinese koks gerechten bereiden die zij zelf niet erg lekker vinden en de nuances die wij in smaak hebben niet kunnen onderkennen waardoor deze gerechten van verschillende Chinezen hetzelfde gaan smaken.
Hete bonensaus aangemaakt met knoflook en gember.
302 – King Do Kai (gepaneerde kipfilet met Chinese saus)
De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika. Het is een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.
302 – King Do Kai (gepaneerde kipfilet met Chinese saus)
Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe.
Thaise King Do saus
Chilipeper, knoflook, tomatenketjap, whisky en een vleugje limoen (pikant).