Een operatie van een aneurysma is een zware operatie met een kans op grote complicaties en soms zelfs overlijden. De operatie kan gepaard gaan met veel bloedverlies en ook het hart en de nieren worden zwaarbelast. Van alle patiënten overlijdt ongeveer 5 % als gevolg van de operatie.
Het herstel thuis kan een aantal maanden duren: Het is normaal dat je in deze periode sneller vermoeid bent. Na de operatie heb je misschien tijdelijk minder zin in eten, last van buikpijn of moeite met ontlasting. Het kan even duren voor de darmen weer op gang zijn.
Drie van de vier patiënten met een gescheurd aneurysma komt te overlijden. De kans op overleving is afhankelijk van de snelheid waarmee de patiënt op de operatietafel ligt. Patiënten, waarbij een aneurysma wordt ontdekt, worden ofwel geopereerd ofwel er wordt gecontroleerd hoe het aneurysma zich ontwikkelt.
Na de operatie aan de aorta moet u rekening houden met een ziekenhuisopname van tien tot veertien dagen. Na de operatie wordt u intensief gecontroleerd op de intensive care, het kan nodig zijn dat u beademd moet worden. Als uw lichamelijke toestand het toelaat, kunt u weer terug naar de verpleegafdeling.
Het zieke deel van de aorta wordt eerst verwijderd. Daarna plaatst de chirurg de vaatprothese in de aorta. Deze operatie duurt gemiddeld 6 tot 7 uur.
Tot 85 procent van de patiënten die een abdominaal aneurysma krijgen buiten het ziekenhuis, overleeft het niet. Bij een thoracaal aneurysma bedraagt de kans op overlijden binnen de 24 uur zo'n 50 procent.
Na de behandeling van het aneurysma mag je alle normale dagelijkse dingen weer doen. Een gezonde leefstijl is erg belangrijk. Daarbij gelden dezelfde leefregels als bij mensen met een aneurysma die niet zijn geopereerd.
Complicaties. Elke operatie brengt risico's op complicaties met zich mee. Algemene complicaties zijn bijvoorbeeld wondinfecties, nabloeding, trombose been of longembolie. Complicaties die vaker voorkomen tijdens of na operaties aan de grote lichaamsslagader zijn hartinfarcten of longontstekingen.
Vanaf 65 jaar neemt de kans op het krijgen van een aneurysma toe. Mannen hebben een grotere kans op een buikaneurysma dan vrouwen. Je kans op een aneurysma van de buik is groter als je een andere aandoening hebt zoals Marfan of reuma.
Is de doorsnede groter dan 3 cm spreken we van een aneurysma. Op de plaats van de verwijding is het bloedvat uitgerekt en dunner geworden. Hierdoor kan er in de zwakke plek een scheur ontstaan met als gevolg een bloeding. De omvang moet dan wel heel groot zijn, de kans op scheurtje is bij 5,5 cm kleiner dan 1%.
Sommige activiteiten kun je beter niet doen, omdat ze pieken in bloeddruk kunnen veroorzaken: activiteiten waarbij je spieren kracht leveren maar niet bewegen, bijvoorbeeld 'planken', muurzitten of tegen een stilstaande auto of zwaar meubel duwen. fanatieke of competitieve sporten.
Symptomen. Meestal geeft een aneurysma geen klachten, maar soms geeft het buik- of rugklachten. In enkele gevallen voelt u het aneurysma als een “pulserende massa” in de buik.
Een hernieuwde bloeding of een herseninfarct kan de hersenen zodanig beschadigen, dat de patiënt kan komen te overlijden. Vooral bij patiënten die een bloeding uit een aneurysma hebben doorgemaakt is de eerste twee weken na de bloeding de toestand vaak kritiek.
Een aneurysma kan jaren bestaan zonder dat er klachten zijn. Vaak wordt een aneurysma dan ook per toeval ontdekt. Een aneurysma kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Het belangrijkste risico is het ontstaan van een bloeding, met een hoge kans op overlijden.
Het Aorta Team van het Catharina Ziekenhuis heeft bepaald dat u geopereerd moet worden aan uw aneurysma. Het doel van de behandeling is om een aortadissectie of ruptuur, levensbedreigende situaties, te voorkomen. De operatie die u moet ondergaan hangt sterk af van de plaats waar het aneurysma zit.
Een aneurysma is een verwijd bloedvat dat kan scheuren. Een gescheurd aneurysma is levensgevaarlijk. De kans op scheuren hangt af van hoe groot het aneurysma in de buikaorta is en hoe snel het groeit. Ook scheurt het aneurysma bij vrouwen sneller dan bij mannen.
Je kans op een aneurysma in de buikslagader is groter als iemand in je directe familie er al een heeft. Dit komt door je genen. Een aneurysma kan namelijk erfelijk zijn. Ook je omgeving speelt een rol.
Er kan sprake zijn van lekkage langs de aansluiting van de endoprothese, zodat er toch bloed in het aneurysma stroomt. Deze lekkage verdwijnt soms vanzelf, maar een enkele keer is aanvullende behandeling nodig.
Om het scheuren ervan te voorkomen worden aneurysmata met een diameter groter dan 5.5 centimeter en snel groeiende aneurysmata nu standaard geopereerd. Maar bij sommige patiënten scheurt het aneurysma toch al eerder, terwijl andere aneurysmata stabiel kunnen blijven bij een heel grote diameter.
Als stentplaatsing niet direct mogelijk is, moet u misschien opnieuw opgenomen worden om uw kransslagaderen te behandelen met een rotablator (soort kleine boor). Hiermee boort de cardioloog als het ware eerst de vernauwing in het bloedvat weg. Daarna kan de stent geplaatst worden.
U moet er rekening mee houden dat u een stent voor de rest van uw leven heeft. Stents zijn zo ontwikkeld dat ze permanent in uw kransslagader blijven zitten om blijvende ondersteuning te bieden.
Overbrugging van een vernauwing van de grote buikslagader en/of de bekkenslagaders met een vaatprothese. Deze vaatprothese is een kunststofbloedvat in de vorm van een omgekeerde Y. Dit lijkt op een broek, vandaar de naam 'broekoperatie'.
Medicijnen en het aanpakken van leefstijlrisico's verlagen de kans dat het aneurysma groeit of scheurt. Meestal groeit een aneurysma langzaam, slechts enkele millimeters per jaar.
Bij een buis- of broekprothese opent de vaatchirurg de slagader bij het aneurysma via een snede in de buik. Vervolgens plaatst de arts een prothese waar het bloed doorheen gaat stromen. Daarna hecht hij de slagader rondom de prothese. Als het aneurysma beperkt is tot de buikslagader wordt een buisprothese ingehecht.