Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Zeep, tandpasta en shampoo. In het geval van een besmettelijke ziekte is het ook belangrijk om je te voorzien van mondmaskers, handschoenen, beschermende kleding, spatbrillen en gelaatsmaskers. In extreme gevallen kan een volledig aansluitend gasmasker zelfs nodig zijn maar dit is niet iets wat je eerst moet preppen.
Een prepper (van het Engelse werkwoord to prepare; ook wel een survivalist of eerder neosurvivalist genoemd) is iemand die zich voorbereidt op een noodsituatie als gevolg van een ramp of sociale, politieke en/of economische opschudding en ongeregeldheden, of deze zich nu op lokaal niveau of internationale schaal ...
In mijn stad is een prepshop geopend, zo'n winkel waar je alles kunt kopen om rampen te overleven. En dan niet online, maar de eerste fysieke prepwinkel van Nederland. Een prepshop in Utrecht, nota bene.
Voordat je de boodschappen gaat doen, moet je natuurlijk weten hoeveel en wat je in huis moet halen. Bedenk eerst hoeveel calorieën jouw maaltijden moeten bevatten. Ga vervolgens na hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten het beste bij jouw doel passen. Bereken in 3 stappen hoeveel jij moet eten.
De webshop prepshop.nl scoort een mooie 9 op een schaal van 10. Dat is een prima score, maar deze score is een hulpmiddel om de betrouwbaarheid van een webshop te bepalen. Controleer ook altijd de reviews en de keurmerk informatie die je o.a. ook via WebshopChecker kunt lezen.
Klaassen denkt dat de groei komt doordat mensen zich toch bewuster worden van klimaatverandering en de gevolgen van rampen. Er zijn geen harde cijfers over het aantal preppers in Nederland, maar Klaassen schat dat het er een paar duizend zijn.
INHOUD BUG OUT BAG
Je zou kunnen denken aan wandelschoenen, waterflessen of bidons, een metalen drinkbeker, extra batterijen, een zaklamp, toiletartikelen, wollen muts en handschoenen, sokken, fleece trui of vest, regenponcho, EHBO setje en bijvoorbeeld een zakmes.
Als mealprepper kook je vaak vooruit, zodat je de komende dagen je eten al klaar hebt staan. Zodra je een pan met rijst hebt gekookt, met daarnaast bijvoorbeeld gebakken kip en groenten dan stop je dit in bakjes en laat je het afkoelen. Stop het bereide voedsel binnen een uur in de koelkast.
Breatharians houden er een aparte levensstijl op na. In plaats van op eten en drinken, leven ze op 'levensenergie', ook wel prana genoemd. Dat druist natuurlijk tegen elke vorm van gezond verstand in, maar zelf vinden ze het de normaalste zaak van de wereld.
Een prepper is iemand die zich actief voorbereidt op alle mogelijke noodsituaties door een lang houdbare voedselvoorraad in te slaan, overlevingsgereedschap te kopen en kennis op te doen die bij rampen nuttig is om te overleven.
Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Dat noemen we een ijzeren voorraad. Het handige van een ijzeren voorraad, is dat je deze makkelijk kunt combineren met verse producten die snel op moeten.
Het opbouwen van je voorraad doe je door bij elke boodschappenronde een paar nieuwe producten te kopen. Zo groeit je voorraad langzaam aan. Hieronder vind je ter inspiratie een overzicht van een aantal basisproducten die je kunt aanschaffen. Maak voor jezelf uit wat bij jouw levensstijl en eetgewoonten past.
Verzamel zoveel mogelijk benodigdheden, en bescherm ze. Ga op zoek naar betrouwbare bronnen van voedsel en water, in geval van tekorten. Vermijd confrontaties zoveel als je kunt, en ga naar een veiliger gebied als dat moet. Leer EHBO-vaardigheden om eventuele verwondingen of ziektes te kunnen behandelen.
Pasta, rijst en peulvruchten
Rijst en droge pasta (spaghetti, macaroni e.d.) kunnen jarenlang bewaard blijven en nog prima te eten zijn. In het ergste geval is het een tikkie muf, maar dat is niet erg. Peulvruchten zijn ook lekker lang houdbaar. Zowel gedroogd als in blik/pot.
Ik vind het zelf fijn om 2 keer per week te preppen. In principe kan je bijna alles meal preppen.
Gemiddeld 75-100 gram rijst p.p.
En dan hebben we het over ongekookte pandan-, basmati-, jasmijn- en zilverliesrijst. Die worden bij het koken namelijk 2,5 keer zo zwaar en dus heb je een mooie hoeveelheid van bijna 200 tot 250 gram gekookte rijst per persoon. Genoeg voor een verantwoorde maaltijd.
Water drinken boost je metabolisme. Ook hier geeft wetenschappelijk onderzoek weer klinkende cijfers aan: je metabolisme versnelt met maar liefst 24% als je alleen water drinkt. Gek genoeg doet je stofwisseling dit puur omwille van het extra water; het gebeurt zelfs zonder dat je op dieet bent of extra op je eten let!